Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дружество „Свети Мина“ към храм „Свети Три светители“ помага на семейства в неравностойно положение

Няколко жени от Горна Оряховица обединиха усилията си за благотворителни каузи

Екипът на благотворителното дружество „Свети Мина“
Снимка: Здравка Маслянкова

Да добруват заедно е каузата, която обединява няколко жени в Горна Оряховица, които създадоха благотворителното дружество „Свети Мина“ към православния храм „Свети Три светители“. На Бъдни вечер да се смирим и да отворим душите си към доброто, казват благодетелките. В този глобален свят, в който виждаме войни, страдания, на нас ни е нужно смирение, за да избягаме от егоизма, призова предстоятелят на храма отец Зоран Мамучевски. 

Доброто е част от нашата същност и от битието ни и от нас зависи да му дадем силата да надделее над злото, обяснява отец Зоран Мамучевски, предстоятел на храма „Свети Три светители в Горна Оряховица: 

Бог е благ и добър и той, като наш Бог, който е сътворил човека по свой образ и подобие, е вложил доброто във всеки един от нас. Като цяло доброто има своето битие, защото има своето начало и своето съществуване от Бог. Злото е отсъствието на добро и поради тази причина всеки един от нас носи доброто. Въпросът е ние да позволим на това добро да е в нас и около нас или липсата на добро в нас поражда злото“.  

Доброто е каузата, която събра жени с различни професии от Горна Оряховица, а съпругата на отец Зоран, презвитера Бранислава Йович, създаде женското благотворително дружество „Свети Мина“, което организира десетки благотворителни каузи за нуждаещите се: 

При нас каузата винаги е да подпомагаме семейства в неравностойно положение, особено, ако са майки с деца, които имат нужда. Имаме няколко семейства, за които се грижим постоянно, имат нашата подкрепа – лекарства, да могат да си уважат коледните празници, както трябва. До погледнем първо в себе си, а после и към ближния. Идеята на това дружество е точно това – да можем да се подпомагаме, да знаят хората, че при нас имат подкрепа за каквото и да е и най-вече да знаят, че не са сами. Да сме общност, да се подпомагаме, да се обичаме, да обичаш ближния“. 

По светлите рождественски празници отваряме душите си към добруване, но добротата трябва да е ежедневна, споделят две от жените от сдружението – управителката на приюта за бездомни в Горна Оряховица Силвия Райкова и Калина Иванова, която работи в администрацията на онкологичната болница във Велико Търново: 

Посланието, което Бъдни вечер ни носи, освен смирението, ни показва колко малко ни трябва на нашата трапеза, да сме благодарни на нашите близки, на семейството, на приятелите, на Господ, че имаме какво да сложим на масата. Добротата не трябва да е само по празниците, трябва да е всеки ден с нас“, споделя Силвия Райкова

Хората са съпричастни, добруват, всички са в една заедност. Топлина, уют, семейство – това са думички, с които можем да опишем Бъдни вечер, и наистина за хората, които вярват и добруват, се случват чудеса“, казва Калина Иванова

Православният храм „Свети Три светители“  Снимка: Здравка Маслянкова

Да даваш добро е вид себеизява, а когато повече хора се отдават на каузата, резултатите са по-големи, казват графичният дизайнер Рая Димитрова и пиарката Ренета Петрова, обяснявайки защо са част от благотворителното женско дружество „Свети Мина“:  

Винаги съм обичала и съм искала да помагам на хората, но като самостоятелна бойна единица не можех да постигна много, но откакто съм част от организацията, постигаме пет пъти повече неща, помагаме на много повече хора и се чувствам много по-удовлетворена, когато съм с тях“, споделя Рая Димитрова

Чувствам се необходима по този начин, а каузите винаги ни намират. Имам нужда да го правя. Аз имам всичко - относително съм здрава, имам здраво дете, работа и си обичам работата. Има хора, които имат нужда, и ето това е нашата кауза – да бъдем добри, да помагаме на тези хора, които имат нужда, да се чувстваме също значими по този начин“, казва Ренета Петрова.  

Икономистът Полина Сидерова е най-скорошният член на благотворителното дружество към храма „Свети Три светители“ в Горна Оряховица. Претърпяла катарзис в живота си, но това я накарало да прави още повече добрини: 

Загубих много близък човек, моя баща. Винаги съм се стремяла да правя добро, но това ме подтикна още повече да се включвам в такива благотворителни каузи и да помагам, защото, когато потърсих помощ за неговото лечение, не срещнах такава, дори от хора, които са заявили, че са благодетели. Надявам се да има наистина добри хора и да променят мисленето си и да вярват, че доброто наистина помага и се предава“.  

Доброто е част от смирението, а това е посланието на Бъдни вечер, разказва отец Зоран Мамучевски:  

В този глобален свят, в който виждаме войни, страдания, на нас ни е нужно малко смирение, за да избягаме от егоизма, които ни е обхванал. Празникът Бъдни вечер е празник на смирението, на това ние да позволим и да оценим жертвата, която Бог е направил за нас. Той се е унижил, той се е принизил за нас, за нашето спасение да се роди като човек, да приеме човешка плът, човешки образ и по този начин той, принизявайки себе си, за да може да спаси човека, да му даде това достойнство, до което то трябва да достигне, това, което е загубил в рая и поради тази причина Бъдни вечер е денят на смирението, в който човек смирено изчаква деня на Рождество Христово. Да славим този, който, заради нашето спасение, стана човек, за да може човекът да стане Бог по благодат, по думите на Свети Атанасий Велики. Това е огромно достойнство на човка, което е загубил, затова и самият празник Бъдни вечер е празникът на смирението, на любовта, на осъзнаването на самите нас като човеци колко ние сме въздигнати от Бога в този свят“. 

Смирение и обич, добруване и заедност пожелават на Бъдни вечер жените от благотворителното дружество „Свети Мина“ в Горна Оряховица: 

Ние сме хора, гледаме винаги треската в окото на другия, но трябва точно това да преминем и да обичаме ближния с всички недостатъци и с любов да поглеждаме към тях“, казва Бранислава Йович

Трябва да сме добри не само по Коледа, не само на Бъдни вечер. Доброто трябва да се предава, трябва да бъдем смирени, защото, ако не сме смирени, доброто няма да тържествува“, коментира Полина Сидерова

По-хубаво от пристигането е надеждата, за мен това е Бъдни вечер – надеждата, че след малко Спасителят ще се роди и ще се възцари мир на земята. Това е Бъдни вечер за мен – да сме заедно, да изпратим нашето послание за добро към света, да очакваме той да се роди и на Рождество да отправим своето послание за здраве, за мир, за благоденствие“, споделя Ренета Петрова

Аз пожелавам на всички да бъдат по-добри хора, да бъдат по-смирени, защото всички имаме проблеми, всички срещаме трудности, но, ако просто стиснеш зъби, бъдеш добър човек, простиш на момента, нещата се случват много по-лесно“, пожелава Рая Димитрова.


По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30
Ивайло Шопски

Ивайло Шопски от НД "Традиция" за очите към Дунава в българската история

Днес се навършват 148 години от избухването на Априлското въстание . По този повод за героичното време в българската история след подвига на априлци говорим с Ивайло Шопски от Националното дружество "Традиция" . Отбелязваме 148-мата годишнина от избухването на Априлското въстание по стар стил Да се обърнем към народното..

публикувано на 20.04.24 в 18:17
Анна Йончева, основател на инициативата

Анна Йончева: Благодарна съм за всичко научено от семействата на деца с увреждания

Преди 5 години на една детска площадка в София една майка вижда как дете съветва друго дете да не играе с момиче в инвалидна количка, защото момичето е заразно. Така Анна Йончева решава да направи децата с увреждания видими, за да могат другите деца да свикнат с тях и да играят заедно.  Тя е фотограф-любител, основател на проекта „Различните деца“,..

публикувано на 19.04.24 в 15:53

"Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш". Проект на студенти от НБУ за незрящи

Студенти по журналистика от 4-ти курс в Нов български университет предизвикват въображението на незрящите, за да ги отведе там, където не могат да отидат. Това се случва в проекта "Представи си - Не е нужно да гледаш, за да видиш", създаден от млади хора за техни връстници със зрителни проблеми. Премиерата на студентското радиопредаване беше..

публикувано на 19.04.24 в 11:15