Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Ядрената тема постоянно се вади от гардероба и нафталина, заяви той

Генади Кондарев за АЕЦ и въглищата: Микс от минало. Бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии

Решението да се залага на газ като преходно гориво е фалшиво, след няколко години тези инвестиции ще бъдат обезсмислени, посочи сътрудникът на E3G

Генади Кондарев
Снимка: Лора Търколева

"Ядрената тема продължава да се промъква през годините и постоянно да бъде изваждана от гардероба и нафталина."

Това каза в интервю за БНР Генади Кондарев, старши сътрудник за региона на Централна и Източна Европа към E3G - организация, работеща за постигане на безопасно климатично бъдеще.

Заради краткосрочните проблеми с енергийната криза можем "да се превърнем в заложници на един сектор, който отмира", изтъкна той относно въглищната енергетика.

По думите му не трябва да си правим илюзии, че евтиният ток, който получаваме от АЕЦ "Козлодуй" сега, ще продължи да бъде евтин и с изграждането на нови мощности, защото една нова ядрена мощност ще бъде много скъпа.

Трябва да сме готови, че ако предвиждаме една ядрена мощност да бъде готова между 2035 и 2040 г., то тя най-вероятно ще е факт след 2040 г., посочи той.

"Много обществена енергия и пари ще бъдат вложени в това нещо."

Превръщаме новите ядрени мощности в единствен политически консенсус какво трябва да се прави в процеса на декарбонизация, коментира Генади Кондарев в предаването "Преди всички".

Относно ядрената и въглищната енергетика Генади Кондарев заяви още, че "има само микс от минало" и "бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии".

"В момента навсякъде има отлив от енергетиката, свързана с въглища. Няма нови инвестиции. Много международни инвеститори се отказват да инвестират в подобен тип енергия. Да, в момента забелязваме където има въглищна енергетика, че има известно възраждане", каза той.

Кондарев отбеляза, че войната в Украйна е изпреварила събитията и възможността да имаме заместващи мощности и инвестиции в енергийна ефективност, а в момента възобновяемата енергия е около 20% от нашия микс.

Вървеше се много към "фалшивото решение да се залага на газ като преходно гориво", а след няколко години тези инвестиции ще бъдат обезсмислени, допълни той.

Работещи във въглищни централи се събраха пред парламента, за да се обявят против закриването на мощности, предвидено в ПВУ. 12 януари 2023 г.  Снимка: БГНЕС

Относно целта за 40% съкращаване на емисиите от производство на въглища Кондарев изтъкна, че при достатъчно алтернативни източници, въглищните централи могат да работят в по-малка част от годината.

Може да се окаже "по-евтино да субсидираме това хората да не работят, отколкото да работят", заяви той и подчерта, че хората във въглищния сектор трябва да започнат да започнат да търсят алтернативи за себе си.

"Дава се празен чек на правителството – задължение изцяло и безсрочно да отпадне целта от 40%, защото се казва, че до 2026 г. пазарите няма да се успокоят", обобщи Генади Кондарев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
брадат лешояд

Започва проект за връщането на брадатия лешояд у нас

Започва проектът "Живот за брадатия лешояд". В него се обединяват усилията на 8 партньора от 3 европейски страни – България, Нидерландия и Румъния. " Главната цел е връщането на брадатия лешояд , но това е изключително трудна задача", поясни пред БНР Анелия Павлова от "Зелени Балкани". Съпътстващи дейности са свързани с поддържането на..

публикувано на 25.09.23 в 13:41
Димитър Куманов

Димитър Куманов: Чистенето на речните корита – "златна ябълка" за областните управители

" Има внесен законопроект за изменение на Закона за водите, с който се ограничават сечите в санитарно-охранителните и вододайните зони . Трябва да го подкрепят депутатите. Това е едно от нещата, с които трябва да се започне". Това каза пред БНР Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка", и изказа очакване ДПС да подкрепи този законопроект,..

публикувано на 07.09.23 в 13:19

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи

Бебе зубърче е последното попълнение на дивия свят в Източните Родопи. То е единственото, родено това лято в стадото, което живее в дивечовъдния участък „Студен кладенец“. Там преди 10 години бяха докарани зубри от Германия и това бе първата стъпка за възстановяване на този изчезващ вид в дивата природа. Проектът е инициатива на фондация „По-диви..

публикувано на 27.08.23 в 04:30
Рада Бонева и Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова: Климатичните феномени вече са просто едни ежедневни явления

"Ние си мислим, че това е далеч в бъдещето, но е нещо, което се случва в момента. Климатичните феномени вече спират да са такива, те са просто едни ежедневни явления ". Това каза пред БНР Венцеслава Кожухарова, която беше на експедиция в Гватемала.  "Това, което ние си мислихме, че е много далече, на другия край на света и ще се случи в..

публикувано на 16.08.23 в 10:56

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на..

публикувано на 03.08.23 в 10:31

Оскъпяват ли акумулаторните батерии слънчевата енергия?

В началото на август се очаква Министерството на иновациите и растежа да публикува списъците с фирмите, които ще получат финансиране за изграждане на свои нови ВЕИ системи в комбинация с батерии за съхранение на енергия. Интересът е голям и общата стойност на подадените проекти надхвърля значително бюджета по мярката, който е в размер на 200..

публикувано на 31.07.23 в 10:45
Натали Петрова-директор на фестивала

"Приключенско кино под звездите" започва на 27 юли в Банско

На площада в Банско от 27 до 29 юли ще се проведе лятната филмомания "Приключенско кино под звездите". Ще бъдат представени 8 филма от пет държави. Голяма част от филмите са пълнометражни, информира организаторът Натали Петрова: "Филмите включват различни пътешествия, приключения, ски, алпинизъм, катерене, парапланеризъм. Ще бъдем на Южния полюс, в..

публикувано на 23.07.23 в 07:13