Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ядрената тема постоянно се вади от гардероба и нафталина, заяви той

Генади Кондарев за АЕЦ и въглищата: Микс от минало. Бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии

Решението да се залага на газ като преходно гориво е фалшиво, след няколко години тези инвестиции ще бъдат обезсмислени, посочи сътрудникът на E3G

Генади Кондарев
Снимка: Лора Търколева

"Ядрената тема продължава да се промъква през годините и постоянно да бъде изваждана от гардероба и нафталина."

Това каза в интервю за БНР Генади Кондарев, старши сътрудник за региона на Централна и Източна Европа към E3G - организация, работеща за постигане на безопасно климатично бъдеще.

Заради краткосрочните проблеми с енергийната криза можем "да се превърнем в заложници на един сектор, който отмира", изтъкна той относно въглищната енергетика.

По думите му не трябва да си правим илюзии, че евтиният ток, който получаваме от АЕЦ "Козлодуй" сега, ще продължи да бъде евтин и с изграждането на нови мощности, защото една нова ядрена мощност ще бъде много скъпа.

Трябва да сме готови, че ако предвиждаме една ядрена мощност да бъде готова между 2035 и 2040 г., то тя най-вероятно ще е факт след 2040 г., посочи той.

"Много обществена енергия и пари ще бъдат вложени в това нещо."

Превръщаме новите ядрени мощности в единствен политически консенсус какво трябва да се прави в процеса на декарбонизация, коментира Генади Кондарев в предаването "Преди всички".

Относно ядрената и въглищната енергетика Генади Кондарев заяви още, че "има само микс от минало" и "бъдещето не принадлежи на нито една от двете технологии".

"В момента навсякъде има отлив от енергетиката, свързана с въглища. Няма нови инвестиции. Много международни инвеститори се отказват да инвестират в подобен тип енергия. Да, в момента забелязваме където има въглищна енергетика, че има известно възраждане", каза той.

Кондарев отбеляза, че войната в Украйна е изпреварила събитията и възможността да имаме заместващи мощности и инвестиции в енергийна ефективност, а в момента възобновяемата енергия е около 20% от нашия микс.

Вървеше се много към "фалшивото решение да се залага на газ като преходно гориво", а след няколко години тези инвестиции ще бъдат обезсмислени, допълни той.

Работещи във въглищни централи се събраха пред парламента, за да се обявят против закриването на мощности, предвидено в ПВУ. 12 януари 2023 г.  Снимка: БГНЕС

Относно целта за 40% съкращаване на емисиите от производство на въглища Кондарев изтъкна, че при достатъчно алтернативни източници, въглищните централи могат да работят в по-малка част от годината.

Може да се окаже "по-евтино да субсидираме това хората да не работят, отколкото да работят", заяви той и подчерта, че хората във въглищния сектор трябва да започнат да започнат да търсят алтернативи за себе си.

"Дава се празен чек на правителството – задължение изцяло и безсрочно да отпадне целта от 40%, защото се казва, че до 2026 г. пазарите няма да се успокоят", обобщи Генади Кондарев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Акцията, проведена преди година

Десислава Микова: Институциите са безсилни да спрат замърсяването от въглища

Преди година активисти на "Грийнпийс" изписаха върху охладителна кула на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград думата "престъпление" на английски. Година по-късно хроничните нарушители остават безнаказани. Институциите са безсилни да прекратят порочния кръг на замърсяването . Централата в Димитровград не е единственият пример, коментира пред БНР..

публикувано на 18.10.24 в 10:28

12% е увеличението на туристите в София до средата на 2024 година

12% е увеличението на туристите в София през първата половина на годината, показват данните от Единната система за туристическа информация  на Министерството на туризма, в сравнение със същия период на миналата година. Регистрираните нощувки са с 10% повече. Близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи . За първото деветмесечие..

публикувано на 14.10.24 в 09:19

Втечненият природен газ замърсява повече от въглищата, сочи ново проучване

Природният газ, който бива транспортиран и изнасян, произвежда много повече парникови газове от въглищата, въпреки че газовата индустрия твърди, че е по-чиста алтернатива. Това се посочва в ново изследване, което поставя под въпрос бързата експанзия на газови доставки от Съединените щати за Европа и Азия. Изследването е проучило 20-годишен..

публикувано на 06.10.24 в 23:19
Антарктида

Растенията на Антарктида са се увеличили заради климатичните промени

Растенията, които покриват Антарктическия полуостров, са се увеличили над десет пъти през последните няколко десетилетия заради глобалното затопляне, сочи проучване. Анализ на сателитни данни е установил, че през 1986 година растителността е била по-малко от 1 квадратен километър, докато през 2021 година тя вече е покривала близо 12 квадратни..

публикувано на 06.10.24 в 07:08
Снимката е илюстративна

Eдна седмица на остров Сардиния

На Розовия плаж на остров Бодели на архипелага Мадалена в северната част на Сардиния всички, плаващи с корабче или лодка, акостират на около половин километър от брега (само на такова разстояние се допускат туристи сега). Колкото и да се взират, не виждат розов плаж... След световния успех на филма на Микеланжело Антониони "Червената пустиня",..

публикувано на 03.10.24 в 10:21
Преди началото на климатичната седмица имаше младежки климатичен протест на моста

Климатична седмица започна в Ню Йорк

В Ню Йорк започнаха серия срещи и събития, които са посветени на климата и ще съберат световни и корпоративни лидери, както и знаменитости. Климатичната седмица се организира за 15-а поредна година от неправителствената организация "Климатична група" и целта ѝ е да търси решения за глобалните проблеми, свързани с измененията на климата.  Всяка година..

публикувано на 23.09.24 в 05:21

Сметище край язовир "Искър" ще бъде разчистено от доброволци и ветроходци

Ветроходци и любители на природата се обединяват днес от 10 часа за почистване на нерегламентирано сметище край язовир "Искър". Ветроходни клубове са потърсили помощ от швейцарската организация "Биодизайн" , която предоставя ръкавици, чували и други необходими консумативи за разчистването на района край язовир "Искър". Партньори на..

публикувано на 21.09.24 в 07:21