Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Марин Чунов за удоволствието да произвеждаш и да консумираш кафе

25 милиона малки производители по света разчитат на прехраната си от кафе днес

2
Марин Чунов
Снимка: Марин Чунов
В 13-ия епизод на авторската рубрика - „Америка - илюзии и реалности“ ще ви срещнем с един българин, който от 15 години живее в страната и който има бизнес за кафе. Той се казва Марин Чунов и има собствена марка от ароматната напитка.

В света всеки ден пие повече от  2,25 милиарда чаши кафе. Най-пристрастени  кафеджии са  финландците. Но в Албания имат най-много кафенета в света на глава от населението. В САЩ  хората от Ню Йорк пият седем пъти повече кафе от  останалите  градове в  страната, а най-скъпото кафе в света се добива по твърде необичаен начин - от изпражненията на дива животинка наречена азиатска палмова сиветка. Цената е от 100 до  600 долара за  по-малко от половин кг.


25 милиона малки производители по света разчитат на прехраната си от кафе днес, а през 1932 година по време на Голямата  депресия кафето прави възможно участието на бразилските спортисти в Олимпиадата. По това време се провеждат 10-тите  Олимпийски  игри в Лос Анджелис.

Бразилия  е в тежко икономическо  положение и правителството  търси вариант  да изпрати спортистите  на  Олимпиадата. Решават да ги натоварят  на кораб превозващ 25 тона кафе. По пътя за игрите  продават кафето. Така кафето, славата на Бразилия,  сбъдва мечтите на бразилските спортисти и осигурява участието им в Олимпиадата.

За българина Марин Чунов, който живее от 15 години в САЩ,  кафето се превръща в  сбъдната американска мечта. В Америка той успешно вече произвежда и продава своя марка кафе, а наскоро прибави  и колекция от различни ядки.

Марин Чунов

Откъде дойде това любопитство към кафето?

"Един ден брат ми ми се обади и ми каза: Може  ли да провериш тук една машина как работи , за  кафе, защото аз не знам как да проверя. Искаше да инсталира машина за правене на кафе и аз му казах - добре, дай ми малко време да проуча как са нещата, защото нищо не разбирах. Абсолютно знаех само, че кафето е черно и започнах да правя проучвания. Колкото повече прочитах, толкова повече ме заинтригуваше."

И реши да направиш своя лаборатория  която да изпиташ това, което вече беше научил?

"За което бях похарчил толкова много пари. Сглобих  лабораторията, но се оказа, че това , че съм научил неща, не означава, че съм професионалист. Затова записах едно училище за кафе. Те са много малко в Америка .Те са 2 или 3. Трябваше да ходя до Вирджиния да уча там. Процеса  до края ми отне три години, за да го завърша. Не беше толкова лесно да се завърши, защото все пак аз не знаех чак толкова добре английски.

И се оказва, че не е за всеки, защото много от хората се отказват още в самото начало. Кафето има кофеин и този кофеин действа на хората по много различен начин. На едни действа добре, на други не им действа добре на нервната система".
Но казват, че кафето удължава живота, че може да ни спаси от депресия, в голяма степен от Алцхаймер?
"При нормална консумация. Аз не препоръчвам на никой да превишава консумацията на кафе", разказа за "Закуска на тревата" Марин Чунов.

Още по темата в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как спасиха езерото Сребърна от пресъхване?

Над 3 милиона кубични метра вода са постъпили в езерото Сребърна при акцията по принудително препомпване от река Дунав. Така бе предотвратено пресъхването на резервата в периода на екстремни горещини през лятото. В момента нивото на водата е около 80 сантиметра. Ако зимата е с повече валежи, екоекспертите очакват стабилизиране на..

публикувано на 13.11.25 в 11:40

"Преди и след": Истории за цензуриране, нагаждане и неудобни писатели

Какъв е пътят на една книга, за да достигне тя до читатели? Ако днес можем да споделяме творчеството през социалните мрежи или лесно да се самоиздаваме, то преди 1989 година съдбата на една книга, а много често и на нейния автор, е съвсем различна. "По времето на социализма ние се снабдявахме и със западни книги. По какъв начин - крадяхме от..

публикувано на 12.11.25 в 12:41
 Габриела Хутелън

Габриела Хутелън, която иска да свърже българите в Белгия

Да живееш в Белгия и да се чувстваш у дома. Това е възможно - казва нашата сънародничка Габриела Хутелън. Тя е от София, но от пет години живее в едно малко село близо до границата на Белгия с Нидерландия , където я е завела любовта и е създала семейство. Попадайки на новото място, Габриела започнала да търси контакти с наши сънародници,..

публикувано на 11.11.25 в 10:45

"Родопската теснолинейка Септември - Добринище" е вече на книжния пазар

В "Нощен хоризонт" гостува Кристиан Ваклинов, "будител - пазител" на историята и настоящето на единствената работеща теснолинейна жп линия у нас. Той е председател и на Гражданско сдружение "За теснолинейката", създател и на единствения у нас музей на теснолинейката в гара Цепина. В началото на месец октомври Ваклинов издаде и супер луксозната..

публикувано на 10.11.25 в 11:20

Траханата от Пелевун - вкус, който пази традициите живи

Едно ястие от векове събира хората и гради мостове между поколенията – траханата . Позната още от времето на Древна Персия, днес това тестено изкушение не е просто храна, а символ на домашния уют и споделеността. Ивайловградското село Пелевун е сред малкото места у нас, където традицията се пази жива и оживява всяка есен с Празника на..

публикувано на 09.11.25 в 07:35
Мирчихан Мехмед

Мирчихан Мехмед: Чужденците много харесват българските торти

Мирчихан Мехмед или Мери, както всички я наричат е от Русе, но от 15 живее в Белгия. В страната на шоколада, младата жена открила възможността да осъществи своите кулинарни таланти и да превърне това, което й доставя радост, в удоволствие за другите - да прави десерти, торти и други сладки изкушения . "Как тръгна всичко? Аз торти и..

публикувано на 03.11.25 в 12:28
Проф. Сергей Игнатов

Предстои голямото откриване на Големия египетски музей

Тази събота в 19.30 часа ще започне грандиозният спектакъл по откриването на Големия египетски музей. Церемонията за официалното откриване ще събере 250 артисти, като сред изпълнителите са 160 египетски певци, музиканти и танцьори, а останалите са от 79 различни националности, и ще се предава на живо в платформата TikТок. На церемонията,..

публикувано на 29.10.25 в 11:51