Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представители на обществени организации с официално искане БАН и НИМХ да излязат със съвместно становище за човешкото въздействие върху климата

Експерти искат спешни мерки за ограничаване последствията от климатичните промени

Снимка: Виктория Петрова

През изминалата седмица в медийното пространство, социалните мрежи и научната общност се зароди дискусия около изказани мнения на български учени, които поставят под съмнение човешката дейност като фактор за възникване на глобалното затопляне и последващите климатични промени. Те дори отричат действията (на глобално и локално ниво) за намаляване на негативното човешко въздействие върху климата на планетата.

В резултат на това редица представители на обществени организации, които работят пряко или косвено в областта на климата, отправиха официално писмо до екологичното и образователното министерство и водещите научни и образователни институции в страната. Тяхното основно искане е Българската академия на науките и Националният институт по метеорология и хидрология да излязат със съвместно становище относно човешкото въздействие върху климата и спешното въвеждане на мерки за ограничаване на последствията от климатичните промени.

В период, в който цялата планета, без изключение, ставаме свидетели на непрекъснато увеличаващи се последици от изменението на климата като пожари, бури, наводнения, циклони, е притеснително, че български учени нямат актуална позиция вече десет години, заяви Георги Стефанов, независим експерт по "Климат и енергетика“ и един от хората, подкрепили писмото.

"Притеснителен е и фактът, ча определени учени изразяват позиция, различаваща се от официалната позиция на научния консенсус, който отдавна, още от 90-те години, е доказал, че случващото се изменение на климата е вследствие на изгарянето на фосилните горива".

Друг притеснителен факт, който Стефанов изтъкна, е, че тези индивидуални учени нямат актуални научни изследвания, нямат публикации, не са преминали през системата за валидиране на резултатите от техни международно-признати колеги.

"Вярваме, че това са индивидуални мнения, а не мнения на институции. И всъщност нашето писмо апелира към МОСВ да използва своите отговорности по закон и да задели необходимите средства да се извършват такива анализи. Затова вярваме, че академичната общност в Българската акдемия на науките съвместно с университетите трябва да подпомогнат този глобален проблем и да реагират адекватно съгласно българските нужди".

По думите на Стефанов българите не са подготвени да покрият щетите и загубите, причинени от екстремното време:

"Именно затова е необходимо обединение, включване на знания, на умения, на бюджети, дългосрочна цел и подкрепа на работата в тази посока. Иначе отново при следваща катастрофа било то пожар, било наводнение или буря министър-председателят ще каже: „Не можело по този начин държавната хазна да покрива всички разходи“. От три години се говори една хипотеза, защото наводненията и пожарите ще стават все по-чести особено в годините на феномена Ел ниньо, който имаме в момента. Това означава, че тази и следващата година по нашите географски ширини ще има със сигурност повече суши, повече екстремуми на времето, повече наводнения отколкото през послените няколко години и много рекорди ще бъдат счупени. Трябва да повдигнем завесата за така наречения „катастрофичен пул“. Представете си - това е задължителна застраховка за всяко едно българско домакинство, както е гражданската отговорност за автомобилити, които плащат малки суми, на която база се трупа финансов фонд, който покрива своевременно щетите, когато се случат и където и да се случат. Защото държавата няма как да покрие тези загуби в размер на стотици милиони дори милиарди левове. Ако сравним преди 15-20 години и сега, виждаме, че сумата нараства многократно. Това са парите, поискани от общините като компенсации за такива нанесени щети от природни бедствия, които държавата в най-честия случай не успява да покрие по-голямата част от тях".

Снимка: Виктория ПетроваПроф. Екатерина Бъчварова – директор на Института за изследване на климата, атмосферата и водите от Българската академия на науките, отговори на искането българската научно-академична общност да излезе с общо становище по отношение човешкото въздействие върху климата и предприемането на спешни мерки така:

"Естествено, че след като на базата на хиляди изследвания на много учени по света е доказано, че човечеството има принос, след като знаем, че са изсечени 1/3 от тропическите гори от човека, след като знаем, че голяма част от нашите гори се изсичат или се унищожават от пожари, причинени от човека, естествено, че човекът влияе и затова няма защо да се прави официално становище от страна на учените".

Работата на учените е да изследват всички процеси и тези, които човекът причинява и как точно ги причинява. Ако не познаваме природата и природните фактори, които формират климата, как можем да добавим до тях и влиянието на човека, попита реторична проф. Бъчварова.

"Ако някой е видял в изказване на учен предпочитание, понеже този учен работи за изследване на влиянието на слънцето върху климата на Земята, естествено, той е донякъде предубеден. И може да я счита за най-важна, за него е най-важна. Това не значи, че не се признава влиянието и на човечеството като цяло върху климата. Така че не бива да се иска ограничаване на работата на учените и те да не изследват природните процеси, защото има човешко влияние. Няма как да се отчете човешкото влияние, ако не познаваме природата, в която то бива внесено".

Деканът на Геолого-географски факултет проф. д-р Климент Найденов също изрази становище по темата от личната си Фейсбук страница:

"Уважавам плурализма в научните дискусии и вярвам в свободата на словото, но същевременно съм убеден, че всяка гледна точка трябва да бъде подплатена със солидни научни изследвания и безспорни аргументатирани факти. Има хиляди научно верифицирани свидетелства, които доказват климатичните промени като резултат от човешкото въздействие. За мен като учен и администратор е от основополагащо значение да не отричаме проблемите, а да ги признаваме и да търсим начини за разрешаването им".

Държавата, институциите и обществото ни трябва да действат сега, за да бъдат населението и природата ни по-защитени в бъдеще.

"Трябва да адресираме правилните мерки, а те са на секторно ниво и на регионално", категоричен е Георги Стефанов. И добави:

"Ако влизаме в един глобален цикъл на суша, зачи трябва да си пазим водите в българските язовири цялостно. Трябва да имаме предвид, че ефектът на толинния остров във всеки градски център изисква изключителна промяна на местните политики и запазване на всяко едно дърво, което понижава температурата във всеки град. Ние непрекъснато ставаме свидетели на убиване на зеленината, дали при реконструкция на тротоари и пътни настилки или нови строежи".

Проф. Екатерина Бъчварова обърна внимание на следните въпроси:

"Защо трябва 10 етажни сгради да се намират на 10 метра отстояние една от друга, както беше променено в послените години? Защо трябваше да се постъпи така, че да се презастрои София и да няма зеленина в много квартали? Всичко това е и предмет на регулиране от страна на държавата със съответни закони".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Завръщането на зубъра в Източните Родопи е сред големите успехи на еколозите

Покана за софийската премиера на документалния филм "Кръговратът на живота в Родопите"

Тази вечер от 21.15 часа в кино "Люмиер" екипът на Фондация "По-диви Родопи" кани на софийската премиерата на документалния филм "Кръговратът на живота в Родопите". Представянето на филма ще се проведе по време на тазгодишните Дни на предизвикателствата. 12-минутният документален филм се фокусира върху усилията за завръщане на дивия облик в..

публикувано на 05.12.23 в 09:43

"Близката ферма" на Сиана и Иво помага на децата да усетят природата

Още преди пандемията най-голямата природозащитна благотворителна организация в Европа – британският Национален тръст открива, че съвременните деца прекарват по-малко време навън, отколкото затворниците. Игрите на открито за днешните деца се равняват на едва 4 часа за цяла седмица. В сравнение, времето прекарано навън от техните родители е било с..

публикувано на 04.12.23 в 16:53
Жена преминава през сух участък от езерото Титикака в Перу, след като гореща зимна вълна е понижила водните нива.

Нафкоте Даби: Въглеродният отпечатък на човек от най-богатите в света е 77 тона, на жител на Нигер - 0,1 тона

Преди започналата в четвъртък 28-ма конференция за ООН относно климатичните промени, британската организация Оксфам посочи най-големия според нея виновник за глобалното затопляне - икономическия елит. Според нов доклад на Оксфам, позоваващ се на данни от края на 2019 година, през предишните 3 десетилетия хората от най-богатия 1 процент са..

публикувано на 02.12.23 в 10:05
Кметът на Плевен д-р Валентин Христов откри Базара на меда

Румен Балински: Консумацията на пчелен мед е ниска, а качествата на нашия са превъзходни!

В Плевен с голям интерес премина Базара на меда и пчелните продукти . За първи път се организирана и европейска „Медена закуска“ . Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” Организатори на Базара на меда и пчелните продукти са Областен пчеларски съюз – Плевен, новосъздадената кооперация „Плевен Мед 2023“ и..

публикувано на 27.11.23 в 09:42
Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г.

Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината”

В Плевен , с решение на Областния пчеларски съюз , Емил Пътов от град Тръстеник стана „Пчелар на годината” на Плевенска област за 2023 г. На среща в заседателната зала на Областната администрация с представители на Областния пчеларски съюз зам. областният управител Николай Абрашев връчи на отличения грамота.  Емил Пътов е с дългогодишна..

публикувано на 20.11.23 в 19:23

Модерна крайбрежна пешеходна зона беше открита в кипърския град Пафос

Модерна крайбрежна пешеходна зона с дължина 4,2 километра беше открита в кипърския град Пафос. Очаква се новата туристическа инфраструктура, чието изграждане струва 7,5 млн. евро, да привлече много нови посетители в най-големия курортен център в западната част на острова. Крайбрежната алея обхваща обширна площ от 47 000 кв. метра и се простира..

публикувано на 20.11.23 в 02:46

Добромир Добринов: Нивата на незаконния дърводобив са изключително високи

България е сред 105-те страни, ангажирани с глобалния план за опазване на горите и спиране на обезлесяването по силата на споразумението от Глазгоу от 2021 г. Водещи производители на палмово масло, соя и какао, които изсичат гори, за да се сдобият с повече площи за земеделие, се задължават да спрат процеса. Над 30 от най-големите световни..

публикувано на 02.11.23 в 13:17