Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

110 години от Балканските войни

Държавната агенция „Архиви“ и Военноисторическият архив показват във Велико Търново изложбата „Велики дни – сломени дни“

2
Велико Търново изложбата „Велики дни – сломени дни“
Снимка: Здравка Маслянкова

През тази година се навършват 110 години от Балканските войни. Държавната агенция „Архиви“ и Военноисторическият архив показват във Велико Търново изложбата „Велики дни – сломени дни“. В нея близо 150 документа и снимки представят армиите и военачалниците на воюващите страни заедно с епизоди от живота на фронта. Проследява се развитието на бойните действия и приключването на войните. Зрителите ще видят снимки и от архивите на Турция, Румъния и Черна гора. Експозицията е посветена и на професионалния празник на архивите, който се отбелязва на 10 октомври.

25 фотодокументални пана са събрали вълнуващата политическа, военна, но и човешка история на Балканските войни от 1912-1913 година. Експозицията „Велики дни – сломени дни“ е представена в Регионалната библиотека „Пето Славейков“ във Велико Търново. Фокусът на изложбата е върху цялостно представяне на военните действия и всички участващи страни, а приложените пояснителни текстове я правят достъпна за широката публика, която ще може да обогати познанията си за едни от ключовите събития, определили съдбата на европейския югоизток през ХХ век, а и досега, коментира Светлин Радев, директор на Държавния военноисторически архив във Велико Търново: 

„Посвещението е добре познатото ни запазване и предаване на един спомен, който смятам, че ние сме дължи да го пазим. Посветена е на 110 години от Балканските войни. В случая обвързваме и с 10 октомври, професионалният празник на архивите. Самата изложба включва и двете балкански войни. Споменът, който 110 години предаваме, считаме че този импулс трябва да продължи“.


Изложбата, подготвена от Държавната агенция „Архиви“, всеобхватно представя и двете Балкански войни във всичките им аспекти, включително и животът зад фронта като са привлечени документи и от лични фондове, предадени за съхранение във Военния архив. Показани са материали и от архивите на Турция, Черна гора и Румъния, разказва Светлин Радев: 

„Самият факт, че са включени документи на чуждестранни архиви и снимки, наистина представят изложбата като една максимално пълна. Това са не само запазени български документи, включени са и доста интересни чуждестранни снимки, които също илюстрират. Така смятаме, че се дава максимално пълна представа. Имаме интересна румънска снимка, това е добре познат балкански обичай „Мечка ги гази за здраве. Което само по себе си, като има предвид, че става в контекста на военни действия, сигурно желаещите за здраве са били почти всички“. 


Един от интересните документи е таен протокол, подписан от делегатите на Румъния, Сърбия, Гърция и Черна гора за гарантиране на подписания с България мирен договор в Букурещ като в случай на неспазване на поетите задължения от българската страна ще си окажат дипломатическа и военна помощ. Документът е от 30 юли по стар стил 1913 година.  

И докато историческите документи са известни, то изложбата е уникална със снимките, запечатали ежедневието на войниците, разказва директорът на Военния архив Светлин Радев:


„Виждаме български войници по време на затишие между сраженията. Единият си е полегнал, подремва на слънце, което най-вероятно е било рядкост в ежедневието им, но фотографът го е хванал - много изразителна снимка от архиви в Пловдив. Друг от войниците чете вестник, а не всички са можели да четат. Вижда се министър-председателят по това време Стоян Данев, който закусва с български военнослужещи. Една черногорска снимка край лагерния огън, даже общият план на снимката, ако не е обвързан като описание и хронология с периода на войната, не навява асоциация на война. Виждат се едни отрудени селяни, с обикновени дрехи, дори с нямали военни униформи. На много интересна снимка от архива в Кюстендил са представени сръбски войници, които се подготвят за коледните си тържества с прасенца на фона на разрушените сгради и палатки. Дори и войната не може да промени чисто човешкото лице и усещанията. Да не говорим, че тогава е имало много по-голяма връзка и по-трайна между населението и армията. Много по-често са били призовавани под различни форми на запасни сборове“.


В експозицията са представени и българските военни нововъведения, като използването на авиацията за военни цели.  

Балканските войни с жестоките си сражения и изумително себеотрицание са още едно доказателство на какво е способен българинът, когато пред него има ясна, висока и благородна цел – свободата на поробените сестри и братя в Македония и Одринска Тракия, казват историците.  

Експозицията може да бъде разгледана в регионалната библиотека във Велико Търново до 13 октомври.


По темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология

ВМА е с изцяло реновиран Център по трансфузионна хематология. Създаден преди 30 години той обезпечава с кръв и кръвни продукти столичната военна болница и въоръжените сили. Да защитава живота и здравето на пациентите, обезпечавайки ги с кръв и кръвни продукти, е голямата мисия на Центъра за трансфузионна хематология още от..

публикувано на 02.06.24 в 07:50

В манастира "Св. св. Петър и Павел" започнаха честванията за 150-годишнината от създаването на първата семинария у нас

С откриването на музейна експозиция и с валидиране на историческа пощенска марка в манастира „Св. св. Петър и Павел“ до Лясковец започнаха честванията за 150-ата годишнина от създаването на първата семинария у нас – Петропавловската.  Имали сме духовно образование още преди освобождението, подчерта великотърновският митрополит..

публикувано на 02.06.24 в 07:10

Доброволци от Турция помагат на "Млади изследователи за младежко развитие" за екологично земеделие

"Млади изследователи за младежко развитие" се заеха да развиват екологично земеделие край Смолян. Със същите тези младежи сме ви срещали. Те облагородиха пространството над каскадите в новия център на Смолян и го изрисуваха с красиви графити. Поставиха табели с призиви за опазване на града и зелените пространства. Почистиха и украсиха с..

публикувано на 02.06.24 в 07:03

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Кой уби Ботев?

148 години след гибелта на Ботев все още се говори за убийството на гениалния ни поет и революционер. Какви са спекулациите по този въпрос и изобщо защо се повдига, са темите, които представя кореспондентката ни в Русе Ася Пенчева. Един от основателите на Русенския частен революционен комитет и на тайната комитетска поща, която осигурява..

публикувано на 02.06.24 в 08:00