Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да бъдат изоставяни по-малко деца с увреждания у нас?

| Репортаж
Снимка: БТА

Повече информация за отглеждането на дете с увреждания и допълнителна подкрепа от психолог и други специалисти за такива родители – това са част от мерките срещу изоставянето на деца, които предлагат от сдружението "Шанс за умения". В началото на седмицата организацията представи идеи за промени в Закона за закрила на детето, с които да се работи по-ефективно срещу изоставянето на деца с увреждания. Как в момента държавата предотвратява това и какво се случва със семействата, решили да отглеждат своите деца със специални потребности, разказва Елена Бейкова. 

Няма грижа за родителите на деца с увреждания, твърди Нели Расийска, майка на 6-годишния Божидар, който е с аутизъм. Тя е от онези родители, които за миг не са помисляли да изоставят детето си въпреки проблемите в развитието му. Проблеми, които се проявяват на 2-годишна възраст.  

"С поставена диагноза тръгнахме по специалисти, които да му помогнат да се справя с живота. Подкрепата от държавата се изразява в тази финансова помощ, която не е актуализирана от 7 години."

Помощта е различна - от 350 лева месечно за децата с най-леките увреждания, до 930 лева за децата с най-висок процент на увреждане в ТЕЛК решението. Оттам нататък семейството започва да се учи как да се грижи за своето специално дете

"Проба-грешка. Човек сам се учи в движение", потвърждава Нели Расийска, която също посещава психолог, за да се справи с проблема на семейството. 

Нели Расийска  Снимка: Личен архив

Според Нели държавата има сериозни пропуски в политиката си за превенция на изоставянето и за задържането на децата в биологичните им семейства

"В този момент, в който стане ясно, че детето има дефицити, че има увреждания, още от болницата, още от родилното отделение най-важният човек до това семейство трябва да бъде психологът."

Когато една родилка е разколебана дали ще може да се грижи за своето бебе, с увреждания или без, първият човек, който идва на помощ в столичната АГ болница "Майчин дом", е Маргарита Илиева. Тя е социален работник в лечебното заведение от повече от 3 години. Заедно с психолога на болницата разговарят с майката, за да разберат причината за нейното желание да остави детето. Най-често това са липсата на битови условия, на финансови средства и на семейна подкрепа.

В подкрепа на родилката и като превантивни мерки срещу изоставянето на бебе в болницата идват социални работници от фондация "За нашите деца", които дават на майката съвети и информация с какво биха могли да ѝ помагат занапред, разказва Илиева.

Маргарита Илиева  Снимка: Личен архив

Ако все пак майката вземе решение да остави детето си, социалните служби търсят варианти за отглеждане от роднини или го настаняват в приемна грижаЗа годините, в които Маргарита Илиева е социален работник в Майчин дом, е предотвратено изоставянето на 4 новородени.

По данни на Агенцията за социално подпомагане, през първите 9 месеца на тази година социалните са работили по 232 нови случая на бебета в риск от изоставяне в родилните отделения. Без успешен край са били 27 случая. 

В някои болници все още съветват родителите да оставят дете с увреждания, разказва Нели Расийска, като дава за пример историята на своя близка, родила в частна болница. 

"По време на раждане се установява, че детето има увреждане и по време на изписването на нея са ѝ казали, че много трудно ще се грижи за това дете и по-скоро трябва да намери институция, в която да остави детето."

Държавата трябва да осигури повече специалисти, които да работят с бременни и майки на деца с увреждания, категорична е Марина Бенчева от сдружение "Шанс за умения". Според нея още по време на бременността, когато се знае, че ще има дете с увреждания, следва да започне работа с родителите, която да продължи и след раждането, а от най-ранна възраст проблемът на детето да е във фокуса на специалисти.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момиче с автоимунно заболяване има нужда от помощ за спешно лечение

Петнайсетгодишната Цветелина Маркова от Генерал Тошево се нуждае от скъпо лечение в клиника в Турция, след като в началото на март се парализира от бюста надолу. Лечението е непосилно за семейството ѝ. За Цвети се грижи единствено майка й, която заради състоянието на детето си в момента не работи. След неуспешен опит за поставяне на диагноза в..

публикувано на 22.05.24 в 11:50
Антон Оруш

Преди 112 години българинът Виктор Витанов конструира автомобил

Знаете ли, че българин е построил автомобил? И това е станало преди 112 години. Създателят на популярния сайт за стара техника Антон Оруш се натъкнал на информация, публикувана в тогавашната българска и международна преса. Годината е 1912-а. Докато България, заедно със Сърбия, Гърция и Черна гора среща на бойното поле Турция, за да защити..

публикувано на 19.05.24 в 21:30
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

публикувано на 19.05.24 в 09:00
Цветанка Костадинова

Легендарна българска спринтьорка избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки

Легендарна българска спринтьорка, участничка на три олимпиади , която австралийските власти определят като една от най-успешните емигранти в страната им,  която е осигурявала треньорите по спортна подготовка за полицията и армията на Обединените арабски емирства, избра павликенското село Дъскот, за да отглежда билки и да прави оцет . Днес Цветанка..

публикувано на 19.05.24 в 08:30

Как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна рецепта в селата до Павликени?

Съвременните домакини бързо приготвяме обяд и вечеря от ресторанта или от топлата витрина на близкия супермаркет.   Жените от павликенския край обаче пазят и предават да снахите, дъщерите и внучките си старите рецепти за характерни ястия от този край.  Какво е догалач, светлия, топалак чорба и как се приготвя булгур с коприва по над 100-годишна..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Ренесансова приказка за алпинизма

" Петрарка си отива, ден преди да навърши 70. Намират го на работната маса с глава, отпусната върху жизнеописанието на Цезар. Началото на неговия сонет 32. не е писан за този случай, но звучи твърде подходящо за него: Така е близо сетният ми час — ще сложи край на мойта скръб горчива. Отлита..

публикувано на 17.05.24 в 15:31
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Проф. Петър Делев за делата на Александър Велики, за апогея и разпадането на империята

През последните дни темата Северна Македония отново влезе в новините с претенциите на тази държава. Претенции към съседите си. И ако сега на дневен ред е краденото на нашата средновековна и нова история, допреди десетилетие, когато отново управляваше ВМРО-ДПМНЕ, на мода беше търсене на преки връзки с античното царство Македония на Филип Втори и..

публикувано на 17.05.24 в 13:46