Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът Пламен Чернев: Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг

Живот на генератори - селата в Сухиндолско остават без ток

Жителите им нямат и вода, защото се ползват помпени станции. Не работят клетките на мобилните оператори

| Репортаж
Снимката е илюстративна
Снимка: Светла Бондова

Частично бедствено положение заради неколкодневна липса на ток е обявено и в най-малката община на Велико Търново – Сухиндол.

Кметските наместници купуват и носят вода и храна на хората по селата. На генератори е домът за болни с деменция в село Горско Косово. Не работят клетките на мобилните оператори и хората нямат връзка с близките си.

В община Сухиндол от вчера частично ток има само в някои части на общинския център. Останалите пет населени места са без електрозахранване четвърти ден. Тежка е ситуацията в дома за болни с деменция в село Горско Косово. Персоналът, който се грижи денонощно за 23-мата пациенти, се придвижва с общински автомобили, защото до селото общественият транспорт не пътува. С генератори се осигуряват отоплението и осветлението в социалния дом, разказва кметът на община Сухиндол Пламен Чернев:

"С генератори подаваме електричество, за да може да поддържаме отоплителната инсталация. Готви се в социалния патронаж и храната се кара там с автомобили. Въпросът е да отворим пътя към Севлиево, защото е затворен по направлението Коевци-Крамолин. Чакаме роторен снегорин. Падналите дървета са премахнати. Мобилните оператори обаче не работят. Клетките, които са издържали 24-48 часа, вече не работят и нямаме връзка с хората. Близките звънят на нас. Ситуацията е доста сложна, надяваме се да няма снеговалежи или други навявания". 

Пет са селата в община Сухиндол – Коевци, Бяла река, Горско Калугерово, Красно Градище и Горско Косово. И в петте няма ток. Проблемът е с аварирали далекопроводи.  

"Закарали сме генератори, за да може хората да си заредят мобилните телефони поне, за да има после връзка с близките, ако има клетки. Оправили се токът, ще се нормализира всичко. Стълбовете са с по пет жици и половината от тях са на земята от мокрия сняг. Дори да докарат ток до селата, трябва вътре да се оправи електропреносната мрежа, което е много дълъг процес, трябват доста аварийни екипи да работят на място". 

Петте сухиндолски села са отдалечени едно от друго и са на различна височина. Кметските наместници помагат на хората с доставката на храна и лекарства. Но няма ли ток, няма и вода.  

"Помагаме на хората, с всичко, което е необходимо. Няма бедстващи хора, няма без храна и без вода. Селата, където няма ток, няма и вода, защото ние сме на сондажи и на помпени станции. Тези хора са и без вода – Красно Градище, Бяла река, Горско Калугерово, Коевци. В Горско Косово поне имат вода, частично се подава вода от генератора на централата". 

Става въпрос за електроцентралата на НЕК на язовир "Александър Стамболийски" в Горско Косово. 

Частичното бедствено положение в община Сухиндол ще остане докато не бъде възстановено електрозахранването за населите места.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хищни, хитри, манипулатори, експлоататори... Суперсилите на растенията

"Това е много малък хербариум, между 15 000 и 20 000 вида . Има с над милион и половина образци. Цяла сграда – само хербариум. Ние сме още малки, скромни". Така ботаникът гл. ас. д-р Сълза Палпурина описва хербариума на Националния природонаучен музей в предаването "Изотопия" , докато показва експонатите, скрити за посетителите, но..

публикувано на 02.05.24 в 23:06

5 мандата и един Хеър – Ниймайер, който винаги играе роля на вота в Кърджали

До 7 май партиите в Кърджали трябва да обявят своите листи и техните водачи за участие в извънредните национални избори на 9 юни. Засега единствено партия „Възраждане“ съобщи имената на кандидатите и първа се регистрира в Районната избирателна комисия. Пет са мандатите за област Кърджали.  Четири от тях получава ДПС, като интригата за последния..

публикувано на 02.05.24 в 13:55
 Севдалин Духнев

Севдалин Духнев за това как се прави и как се бие тъпана в далечна Америка

В поредния епизод на рубриката “Америка - илюзии и реалности” гост е Севдалин Духнев - майсторът на тъпани и мебели. Роден в Силистра , живял в София, от 20 години заедно със семейството си е част от българската общност в Чикаго. Казва, че не прави планове за бъдещето, но много му се иска един ден да се върне там, където е роден и да продължи да..

публикувано на 29.04.24 в 10:24

Петър Вутов: Всеки Божи храм е притегателен център за вярващите

Днес, когато православният свят празнува Вход Господен в Йерусалим - празникът на възторженото посрещане на Христос в светия град, ще ви направим съпричастни на една история за вярата и чудодейната й сила. Ще ни я разкаже Петър Вутов от мездренското село Игнатица. Пенсиониран инженер, дипломиран богослов, страстен писател и задълбочен..

публикувано на 28.04.24 в 07:18
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06