Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По ръба" с Калина Андролова: Схемата "Топлофикация" и войната срещу БЕХ

| Коментар

Схемаджиите очакват бюджетът на ПП да мине в парламента. След което БЕХ ще продължи да потъва тихичко, а "Топлофикация София" ще се окаже с нов собственик. "Булгаргаз" има вземания от "Топлофикация София" в размер на 750 млн. лева. Отделно БЕХ има вземания от "Топлофикация София" в размер на около 800 млн. лева. Общо това са 1 милиард и 550 млн. лева. В проектозакона за държавния бюджет в член. 109, ал. 1, Министерство на финансите предвижда държавата да придобие вземания на БЕХ и "Булгаргаз" от "Топлофикация София" с номинален размер до 1 600 000 000 лева. Това ще стане по цена, определена от независим оценител. Какво означава това?

Това означава, че преди да бъде извършена сделката за покупко-продажбата на тези вземания, лицензираният оценител ще трябва каже колко всъщност струват тези 1 милиард и 600 милиона лева вземания. Тази оценка ще се основава на риска и възможностите за събираемост на вземанията и може да стигне например до 50-60% от реалната им стойност. А защо не и по-малко. Най-вероятно БЕХ ще изкупи вземанията на "Булгаргаз", за да поеме целия финансов удар. И така обективно погледнато фактурите по номинал 1 милиард и 600 милиона лева ще бъдат продадени като обезценени за оперативно ползване от ресорното министерство. Oстаналата част от парите до размера на номинала ще се превърнат във финансова загуба за БЕХ, тоест холдингът ще се декапитализира. Какво следва по-нататък?!

Държавата като собственик ще продаде тези придобити фактури на определен купувач. И този купувач най-вероятно вече е избран, а сделката е обещана. Схемата се прави, за да се изчистят дълговете на "Топлофикация София". И същевременно избраният купувач да придобие вземанията от държавата на по-ниска цена. И когато отиде при топлофикационното дружество, той ще им заяви следното: "Господа, имате задължения за 1 милиард и 550 млн. лева. И трябва да ги изплатите!". Но "Топлофикация София" няма да е в състояние да ги изплати. И тогава купувачът може да поиска дружеството да бъде обявено в несъстоятелност. Или да поиска да придобие дял по така известната схема дълг срещу собственост. Защото купувачът ще е платил половината или една трета, или една пета от номиналната стойност на вземанията, но реално ще държи актив за 1 милиард и 550 млн. лева. Следователно купувачът може да стане мажоритарен собственик на "Топлофикация София". В момента собственик е Столична община. Акционерният капитал на дружеството е 107 млн. и 649 хиляди лева. Тоест купувачът, който ще държи задълженията на дружеството, просто ще го погълне.

Схемата за придобиването на "Топлофикация София" е класическа схема, по която по време на прехода се приватизираха много апетитни дружества. Първо нарочно задлъжняваш дружеството, след което го прибираш на безценица. Обърнете внимание, че през 2021 г. задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са 47 милиона лева, а само година по-късно задълженията стават 700 млн. лева. Петнайсет пъти повече! Новият мажоритарен собственик ще определя всичко, цени, доставчици, мениджмънт и пр. Това е заобиколно придобиване на "Топлофикация София" от частна корпорация, със съдействието на държавата, под управлението на ПП. По принцип СОС би могъл да се противопостави на подобна сделка, но ситуацията така ще бъде отиграна, че няма да се противопостави. Ще се върви напред кампанийно с лозунга: ние помагаме на "Топлофикация София" да се оздрави, да се управлява по-добре, да се спрат течовете, столичани да имат по-добра топлофикационна услуга, на кого му е нужно едно вечно задлъжняло дружество, нека някой частник да се разправя и други такива манипулационни техники за формиране на обществения възглед по тази тема. Само че привлекателността на "Топлофикация София" се състои в това, което пише във финансовия отчет на самото дружество: "Като най-голям потребител на газ в България с близо една трета от цялото потребление на газ изобщо дружеството доставя енергия на близо 20% от населението на страната". Всички други лозунги по обезценяване на стойността и бизнес смисъла на "Топлофикация София" стават невалидни. Това е дружество със стратегическо значение, което предлага услуга от обществен интерес на хиляди домакинства, институции, болници, детски градини и др., балансирайки потреблението на енергия в градската система. Един добър управленец би вкарал "Топлофикация София" под шапката на БЕХ, за да може БЕХ да започне да оздравява дружеството. И за да може "Топлофикация София" да стане част от забранителния списък за приватизация. Но днешният управленец води война с БЕХ, защото холдингът му пречи на желанията за гаражна разпродажба и безчинство. Порочният кръг на натрупване на газов дълг, изкупуване на вземанията от БЕХ и генериране на нов дълг, безспорно трябва да се пресече. Но нека не подаряваме златни кокошки на външни и вътрешни хищници, които категорично ще ги използват както за обогатяване без подобряване на услугата, така и за политически цели. Всеки доставчик на комунални услуги може да свали всяко правителство.

Трябва да отбележим, че Асен Василев успешно следва своя план за приключване на БЕХ. Още през 2021 г. ПП поставиха искането си БЕХ да бъде закрит и методично действат в тази посока. Финансовият министър източи енергийните дружества в БЕХ, които генерираха колосални печалби за 2022 г. В средата на тази година от БЕХ авансово беше изтеглен дивидент в размер на 800 млн. лева за 2023 г. на база на междинния отчет към 30 юни. Беше изтеглена и неразпределената печалба от минали години. Общо 1 милиард и 440 млн. лева са изведени от БЕХ, вижда се в отчета на самото дружество. И сега БЕХ ще понесе поредния финансов удар! Асен с лекота превръща печелившите дружества в губещи. Следващият финансов министър трябва да е магьосник, защото пари няма да има. На разсъмване след тъмната нощ на дългите енергийни схеми, организирани от ПП, ще имаме разорени енергийни дружества, плячкосана "Топлофикация", извадени "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ с цел разпродажба, закриване на въглищните централи и мините, фотоволтаична утопия и фантасмагории на тема горещи минерални води и нови атомни блокове, унищожен, комичен и некомпетентен газов доставчик – "Булгаргаз". Погром върху енергийния сектор, включително компрометиране на нефтената рафинерия и поставяне под въпрос на възможността й за работа. Толкова от ПП.

* Това е лично мнение на автора и не отразява позицията на БНР

По публикацията работи: Анастасия Крушева
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телефонна апликация помага в случаи на стрес, неврози и тревожност

Живеем в непрекъснат стрес. Времето все не ни стига за задачите, които трябва да изпълним на работа и вкъщи всеки ден. Като прибавим и отговорност за взетите решения, сънят ни започва да се изплъзва. Война, тревога за по-близки или по-далечни, които са на фронта или сред похитените от хамасовците в първия ден на войната, както е в Израел,..

публикувано на 25.02.24 в 07:50
Детският хор на БНР на посещение при президента Румен Радев

Държавният глава Румен Радев посрещна в президентската институция хористите от Детския хор на БНР

"Младите хора, които не само вярват в доброто, но и го създават, са бъдещето на нашата страна". С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към хористите от Детския хор на Българското национално радио и техните ръководители, които посетиха президентската институция, разгледаха сградата и се запознаха с нейната история...

публикувано на 25.02.24 в 06:30

С тържествена церемония Медицински факултет- София изпрати младите лекари от Випуск 2023

На 20.02.2024 г. в зала 1 на НДК се проведе тържествената церемония по връчване на дипломите на Випуск 2023 на Медицински факултет- София. В присъствието на ръководството и академичния състав на Медицински университет-София, както и на много официални гости, близки и приятели на абсолвентите, 596 млади лека ри ( 239 българ и и 357..

публикувано на 25.02.24 в 05:16
Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство

Димитър Костадинов: Безделието е несъвместимо с природата на пчелите

Добиването на мед е познато от древността. Ползата за нашето здраве и силата да лекува са изследвани от много учени. Пчеларството от години е и всекидневие на Димитър Костадинов, заместник-председател на Сдружението за биопчеларство у нас. За Димитър Костадинов желанието да привлече млади хора към пчеларството е достойно за уважение...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Доц. Димитрина Едрева

Доц. Димитрина Едрева: Острият гноен отит се среща много често в детска възраст

Острият гноен отит е едно от усложненията, които могат да се появят в следствие на инфекция на горните дихателни пътища .  "При болка в ухото след настинка или вирус , трябва веднага да потърсим специалист, каза за "Закуска на тревата" доц. Димитрина Едрева, специалист по уши, нос и гърло в Университетска болница Лозенец.  По думите й..

публикувано на 24.02.24 в 07:50

40 години от обявяването на Дяволския мост за паметник на културата

Утре се навършват 40 години от обявяването на Дяволския мост ( Шейтан кюпрю) до Ардино за паметник на културата . Това става през 1984 г. Мостът е построен в началото на XVI век по заповед и желание на султан Селим I, като част от път, свързващ Горнотракийската низина с Беломорска Тракия и Егейско море. Предположенията са, че мост на това..

публикувано на 23.02.24 в 10:55

Промени в ЕС: Отнемане на шофьорска книжка в чужбина важи за всички страни членки

При отнемането на шофьорската книжка за нарушение в чужбина наказанието ще е валидно за всички страни членки в ЕС. Това предвиждат промени за безопасността по пътищата, гласувани на първо четене в ЕП, съобщи пред БНР евродепутатът Петър Витанов. С поправките се разширява и списъкът с тежките нарушения, допълни той. Окончателното решение на..

публикувано на 21.02.24 в 15:00