Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колко спешно може да бъде спешното отделение? История от първо лице

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Младеж, пожелал анонимност, потърси БНР с история за приятелката си, която няколко седмици търси лекарска помощ, докато най-накрая я открива. След лутане в пазарджишки болници, двамата решили да дойдат в София, но и тук не достигат лесно до диагноза и реална медицинска помощ.

"В Пазарджик не ни обърнаха достатъчно внимание лекарите. Не назначиха изследвания, само я приемаха и пускаха системи, колкото да успокоят болките – тя имаше силни болки в стомаха. Ходихме в градската болница, в спешната помощ, преди около 3 седмици – там хората се държаха много грубо, много арогантно. Ходене по още лекари и болници…", описа картината той.

В Александровска болница приятелката му лежала на металните пейки пред лекарските кабинети.

"Лекар дойде и ни обяснява, че не можем да бъдем приети, защото гастро-ентерологията била пълна. Колкото и да е спешно, няма да бъде дори прегледана. Каза да търсим помощ на друго място. Аз бях звънял на други болници – "Св. Анна", "Пирогов" също ни върнаха и ни казаха да ходим в Александровска болница", разказа младежът.

Последвало звънене в "Токуда" и Първа градска болница, където по думите му се отнесли "доста дружелюбно", обяснили, че ще я приемат и направят изследвания.  

"И открили дребна киста на яйчника, която трябва да бъде отстранена оперативно."

Младежът, сигнализирал програма "Хоризонт", твърди, че лекарят от Александровска болница бил поставил грешна диагноза и то в коридора, без никакви изследвания.

"Беше ни казал, че е гастрит, 100% убеден."

След придобития опит и наблюденията какво се случва и с други пациенти там младежът от Пазарджик определя ситуацията в болницата като "пълно безумие".

Александровска болница  Снимка: БГНЕС

След документална проверка става ясно, че "такава пациентка, млада жена с такива оплаквания не е преминавала, не е записана в журналите на спешното отделение, нито в информационната система на болницата", поясни в предаването "Преди всички" д-р Димитър Чапразов, заместник-директор по лечебната дейност на Александровска болница.

Д-р Чапразов уточни, че трябва да се снеме и информация от лекарите, които са дежурили тогава. На всеки пациент, преди постъпване в спешното отделение, се прави триаж, който определя неговото състояние. Прегледът обаче се случва вътре в отделението, допълни той.

"Ако колегата не си е свършил работата, ще бъде наказан."

"Охранителни камери има. Може да се направи проверка. Това може да се направи, ще се направи вътрешна проверка в болницата", увери той.

"Винаги има свободни места за спешни пациенти. Ние сме длъжни да поддържаме определен брой легла – всяка от клиниките, за да може пациент да бъде приет по спешност", категоричен е д-р Димитър Чапразов. Той декларира, че "пациент, който се налага да бъде приет по спешност, не е връщан от Александровска болница, от година и 4 месеца, откакто е новото ръководство на тази болница".

"Ние не можем да си позволим този "лукс" – да връщаме пациент в спешно състояние."

Повече по казуса чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиоактивните глигани на Европа

Обичате ли глиганско като Обеликс? Може би като на пълничкия галски воин, който никак не се радва да му казват, че е пълничък, печеното диво прасе ви се услажда, но внимавайте: от три десетилетия глиганите в Европа са твърде радиоактивни . Предупреждението в "Изотопия" отправи Георг Щайнхаузер, професор по радиохимия и физична..

публикувано на 30.05.24 в 10:18
Дария (10 клас), София и Катя  (5 клас) и Елена Волкова от Украинския образователен център и

Да завършваш учебната година в изгнание: как приключва годината за учениците в Украинския образователен център в София

Украинският образователен център в София се готви за приключване на учебната година. Като за украинци, напуснали държавата си, за нас е гордост, че нашите деца успяха да завършат учебната година, да съхранят своята идентичност, език, култура и вяра, коментира в предаването "Хоризонт до обед" Елена Волкова, юрист и мениджър комуникации в..

публикувано на 29.05.24 в 10:54
Нощ на звездите

Броени дни преди "Нощ на звездите" - среща с трима от финалистите

Остават броени дни до 13-ото издание на "Нощ на звездите" . Спектакълът ще бъде на 1 юни. Фондация "Енчо Керязов" ще отличи талантливи деца в областта на спорта, образованието, изкуствата и иновациите. Над 1000 са били кандидатурите за тазгодишния конкурс. Предаването "Хоризонт до обед" покани трима финалисти в категория "Образование"...

публикувано на 28.05.24 в 11:00

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, вече може да се види в Националния археологически институт с музей при БАН. Това е едно от културните събития на седмицата, защото ръкописът на Петър Богдан „За древността на бащината земя и за българските дела“, който е написан близо 100 години преди Паисиевата история, вече..

публикувано на 26.05.24 в 07:00

Врачанските зрелостници са посланици на града у нас и в чужбина

За пореден път Враца изпрати стотици свои "посланици" по света и у нас. От няколко години местната управа организира специално събитие за врачанските зрелостници. Идеята е да помнят родния си град и където и да отидат, да не забравят, че той очаква завръщане им. Както във всеки по-малък град, така и във Враца, зрелостниците завършват..

обновено на 26.05.24 в 06:24
Георги и Ива в село Ханово

Как се развива земеделие без мотика?

Как поляна се превръща в зеленчукова градина, как се развива земеделие без да се ползва мотика , лопата и фреза и може ли едно младо семейство да се издържа от производството на екологично чисти зеленчуци в ямболското село Ханово? На гости на сме на Ива и Георги , тя е на 30, а той на 33, завърнали са се от Дания в началото на миналата година и са..

обновено на 26.05.24 в 05:35

Морските таралежи мистериозно изчезват в Ейлат

Една от най-желаните атракции на най-представителния морски курорт на Израел - Ейлат е разходка на катер с прозрачно дъно. Без да е водолаз или гмуркам, човек може да разглежда обитателите на морето. Но доскоро красивите коралови рифове изглаждаха нерадостно.  Защо е така разказва Д-р Омри Бронщайн от Училището по зоология и Музея по естествена..

публикувано на 26.05.24 в 05:10