Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ритуалите на алианите на пролетния празник Невруз в село Брадвари

Името на пролетния празник Невруз идва от персийски - нов ден

5
Село Брадвари - празника Невруз
Снимка: Незабравка Кирова

Алиани посрещнаха пролетта в силистренското село Брадвари с празника Невруз, а кукери гонеха злите сили на Сирни Заговезни – Денят за прошка – в Айдемир. И едните и другите прескачат огън за здраве и благодат. И едните и другите посрещат пролетта и поставят началото на новата стопанска година. 

Като алиани у нас се определят около 50 000 души, които населяват Добруджа, Лудогорието и Източните Родопи. Алиани, алевити и казълбащи – за едни и същи хора ли говорим? Отговорът е да, но за самите тях е някак по-достойно названието алевити, сподели докторът по етнология Йордан Касабов:

"За тях е най-достойно да бъдат наричани алевити. Алевит идва от светлина, сияние, зарево, слънце. Също са и последователи на шиизма, създадено от зетя на Мохамед - Али". 
Казват, че са общество обвито в тайнство:

"Изповядват някаква скритост, някаква енигма. Така е било в миналото, допълни още Касабов.

Село Брадвари - празника Невруз

Алианите-алевити са от течението на шиитите, в днешно време населяващи в голяма степен Иран. Другото течение на исляма по нашите земи са сунитите. И двата клона почитат Всевишния еднакво силно, както и свещената книга, каза османистът Огнян Георгиев.

"Само в някои елементи от ритуалите имат различия. Палят свещи, допускат образ в техните църковни места - там може да се видят портрети на пророка Али, на Демир баба, докато в ортодоксалните джамии това не се допуска, там се допускат само текстове от Корана или образи на птица - лебед, паун или цветя - но само в по-старите храмове. 

При алианите е малко по-либерално богослужението - могат да присъстват жени и деца, те се молят лице срещу лице, а не с кланянето като при ортодоксалните. Алианите са по-отворени към светското, към друговерството, разказа още Георгиев. 

Характерното обаче е, че алевитите палят бели свещи, поясни д-р Йордан Касабов:

"Белите свещи са атрибут на богомилството, това е много впечатляващо, те по имат усещането за близост с българите и след това с християните, допълни Касабов.

Село Брадвари - празника Невруз

Алианите съществуват от векове като общност, сподели и Мюзеян Джафер, секретар на читалището в силистренското село Брадвари:

"Предците им били разпръснати по земите на днешна България, Турция, Македония, Албания и Близкия Изток. У нас ги има от поне 500 години, каза Джафер.

Името на пролетния празник Невруз идва от персийски – Нов Ден. Празникът е включен в списъка на ЮНЕСКО през 2009 година, а година по-късно Общото събрание на ООН с резолюция го утвърждава като международен.

"Посреща се изгрева, земята се пробужда, а гласът на кукувицата носи радостната вест за идването на Невруз, разказа още Мюзеян Джафер.

Село Брадвари - празника Невруз

Семах е обреден дервишки посветителски танц, в който участниците се въртят в посока обратна на часовниковата стрелка:

"Името произлиза от значението на думата небе - може да се опише като духовно пътуване към въздигането до небесата и връщането на земята, каза още Джафер.

И така - обредността при алианите- алевити е близка до тази на българите. И алианите, и кукерите, участвали в 48-то издание на традиционния празник на маските в село Айдемир, край Силистра в празничната вечер прескачат огън за здраве. Идейното разбиране на алевитите за света е любов и обич към хората.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Монумент в Молдова в памет на жертвите от  аварията в Чернобил

Плътно информационно затъмнение у нас 7 дни след идването на облака от Чернобил

38 години след атомната трагедия в Чернобил проф. Димитър Вацов завършва свое изследване по темата, което ще бъде издадено в книга. Проф. Вацов е  преподавател по философия и основател на Фондацията за хуманитарни и социални изследвания. Т ой започва изследването си преди близо 4 години.  В интервю за БНР авторът на изследването изрази надежда,..

публикувано на 26.04.24 в 10:35
Снимката е илюстративна

Община Божурище и местната общност - съюзени срещу канадски инвеститор. Събират подписи за референдум

Канадска минодобивна кампания има зелена светлина за проучвателни сондажи за второто тримесечие на тази година в района на село Златуша, община Божурище. Селото се намира на 20 километра от столицата. Инвеститорските намерения срещат силен отпор от местната общност. Събират се подписи за провеждането на местен референдум . Подписката ще..

публикувано на 26.04.24 в 07:14

Шокиращи "шедьоври" от световната кулинарна култура

От божествените деликатеси през традиционно, простичко, носталгично и убийствено вкусно приготвени храни, през екзотично звучащите и пропити от оригиналност кулинарни изобретения....в "Изотопия" стигнахме до противните, отблъскващи, шокиращи измерения на световната кулинарна култура.... Дълбоко в хранителните табута навлиза Автономията за..

обновено на 25.04.24 в 13:06
Снимката е илюстративна

"Коренът ни вика да се приберем." От чужбина до село - защо?

След години живот в чужбина млади семейства в Габровско избират да живеят на село и да се върнат към корените си. Те ще се съберат на среща в Трявна в рамките на кампанията "ЗАвръщането" , започнала в края на 2022 г. Историите си ще разкажат млади хора, завърнали се от Англия, Германия и Дания. Целта на кампанията и на срещата е да се..

публикувано на 24.04.24 в 06:59
Елица Йорданова

Елица Йорданова - между Канада и България

В 43 - ти епизод на рубриката "Америка-илюзии и реалности" гост е учителката по музика Елица Йорданова , която живее в Мисисага, един от сателитите на Торонто повече от 30 години, но не е спряла да се връща в България и да създава нови културни мостове между  двете страни. САЩ са единствената страна, с която граничи Канада . Всички други..

публикувано на 22.04.24 в 09:59
Глория Костадинова - Петрова

Глория Костадинова - Петрова: Разказваме вдъхновяващи истории от врачанския край с щипка хумор

Глория Костадинова - Петрова  на 24 години от Враца е гост в  рубриката ни "Горещи сърца" .  От дете тя е  отдадена на книгите, литературата и творческото писане . Участва в ученически конкурси за поезия и пише първия си роман, когато е петнайсетгодишна.  Увлечението и  страстта към литературата са споделени и в семейството ѝ . Със..

публикувано на 22.04.24 в 09:22
Анна Ризова и театралната школа

Анна Ризова в рубриката "Горещи сърца": Уча децата, че трябва първо да обичат себе си!

За нея няма невъзможни неща. Но най- важното за нея е да накара децата, а и възрастните да повярват в силата на изкуството и познанието. Тя е на 30 години, вече е усвоила няколко професии. Завършила е театрално изкуство, докторант е по "Кинознание и телевизия", преподава на студенти в Югозападния университет, работи като експерт "Реклама" в Радио..

обновено на 21.04.24 в 09:30