Белозем, през август, радиофонично

„На небето е прекрасна дъга …“   е стих от простичка мелодична песен, която децата католици разучават по време на сутрешните занимания с отец Ярослав в двора на църквата "Свети Франциск от Асизи" в Белозем. Беседи, конференции, уъркшопове по..

публикувано на 19.08.20 в 10:09

За свободата да се спасим

Или за спасителната свобода, която е само в нашите ръце. Автор на пиесата „Зелено“ е Димитър Атанасов – журналист, белетрист и драматург. Превеждан е на различни езици, има и много литературни награди. Живее и работи в Пловдив. Пиесата му е поетична и..

публикувано на 16.08.20 в 09:00

Любими, тук всички сме инкогнито…

Продукцията на Радиотеатъра „Ела, легни върху мен“ е направена през 2013 от Силвия Чолева, Снежина Петрова, Теодора Димова като редактор и звукорежисьорите Александър Спасов и Димитър Василев от Второ студио на БНР на базата на предварително..

публикувано на 14.08.20 в 10:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Изкуството измива душата от прахоляка на ежедневието

Ефектът на едно мокументъри (мockumentary) в епоха на фалшиви новини, зависима журналистика, манипулации и лъжливи внушения от всякакъв вид на всякакви платформи ни отвежда към разсъжденията на Пикасо: „Всички ние знаем, че изкуството не е истина...

публикувано на 13.08.20 в 09:05

…Всичко това е минало през мен по някакъв начин

По средата на неимоверно интензивна дейност като драматург и кинодраматург, режисьор и продуцент, редактор в Студия за игрални филми, преподавател по кинодраматургия, депутат във Великото Народно събрание (1990-1991), съпредседател на..

обновено на 11.08.20 в 17:14
Фотоколаж: Даниела Манолова

Зана – повестта, която роди аудио от 65 трака

Шансът на „ Зана“ да прозвучи по „Христо Ботев“ в странен обеден час, в който десетилетия наред без прекъсване е звучало предаване, предаването за култура, е най-напред предизвикателство към чувството за ритъм. „ Зана“ ще предизвика чувство на..

публикувано на 11.08.20 в 08:40

...Как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс

Радиопиесата „Апокалипсисът идва в шест вечерта“ е създадена през 2010 г. и десетилетие по-късно можем да проверим какъв е ефектът на изминалото време за силата и въздействието на авторския замисъл на Георги Господинов. Кризата на недовършената..

публикувано на 10.08.20 в 08:20

Подреждане на липсващите части

Зад заглавието Части от цялото стои впечатляващо аудиотворение по мотиви от текстове на Йордан Радичков за срещата на отсамните и оттатъшните хора, една истинска демонстрация на аудиоспектакъл, въпреки цялата условност на термина спектакъл,..

публикувано на 08.08.20 в 10:20

Рas de deux на границата между разум и лудост

Jazz Age/епохата на джаза е не само термин, който Франсис Скот Кий Фицджералд изобретява, но и набъбнала от противоречия реалност, която поставя в центъра на изображение на своите разкази и романи. Ранните 30-те, когато замисля и работи върху „Нежна е..

публикувано на 06.08.20 в 13:20

Истории от спрелия свят

Нарекоха го „демон“, докато превземаше света неочаквано бързо и уби безброй хора. Лекари и учени търсеха знание и решения, докато той менеше „лицето“ си всеки ден. Започнаха да го наричат „Хамелеон“. През месец март в Бергамо, Италия, „умрелите са толкова..

обновено на 20.07.20 в 10:19