Колаж: Даниела Манолова

Ингмар, хората, които познаваш, трябва да са чудовища

На 8 октомври 1978 се появява готовият филм „ Есенна соната“ . Фокусиран върху процеса на изясняване на вината, литературният сценарий на филма, който след това има самостоятелна съдба на многобройни театрални и аудиосцени, навлиза в камерния свят..

публикувано на 12.09.20 в 09:05
Колаж: Даниела Манолова

Радиопиеса с наградите Сони и Джайлс Купър в неделя през нощта

„Епизод, заснет в Хирошима/ Hiroshima – The Movie“ е радиопиеса, написана за БиБиСи през 1985г. Авторът ѝ Майкъл Уол тогава е на 39 години. За краткия си живот от 45 години написва повече от 40 пиеси за сцена и за радио. Най-известните са „ Сред..

публикувано на 10.09.20 в 15:17

Документално студио на кръстовището на автентично и метафорично

Чудесно е, когато един фичър те грабне с първия звук. Супер тийзър. Супер фокусиран. Съвсем естествен. Малко небрежен. „Блу принт проект“ изтича през съзнанието ви като плавен поток. Като част от пейзажа, част от амбиента, обаче на финала, а и малко след..

публикувано на 09.09.20 в 13:26

Белозем, през август, радиофонично

„На небето е прекрасна дъга …“   е стих от простичка мелодична песен, която децата католици разучават по време на сутрешните занимания с отец Ярослав в двора на църквата "Свети Франциск от Асизи" в Белозем. Беседи, конференции, уъркшопове по..

публикувано на 19.08.20 в 10:09

За свободата да се спасим

Или за спасителната свобода, която е само в нашите ръце. Автор на пиесата „Зелено“ е Димитър Атанасов – журналист, белетрист и драматург. Превеждан е на различни езици, има и много литературни награди. Живее и работи в Пловдив. Пиесата му е поетична и..

публикувано на 16.08.20 в 09:00

Любими, тук всички сме инкогнито…

Продукцията на Радиотеатъра „Ела, легни върху мен“ е направена през 2013 от Силвия Чолева, Снежина Петрова, Теодора Димова като редактор и звукорежисьорите Александър Спасов и Димитър Василев от Второ студио на БНР на базата на предварително..

публикувано на 14.08.20 в 10:34
Фотоколаж: Даниела Манолова

Изкуството измива душата от прахоляка на ежедневието

Ефектът на едно мокументъри (мockumentary) в епоха на фалшиви новини, зависима журналистика, манипулации и лъжливи внушения от всякакъв вид на всякакви платформи ни отвежда към разсъжденията на Пикасо: „Всички ние знаем, че изкуството не е истина...

публикувано на 13.08.20 в 09:05

…Всичко това е минало през мен по някакъв начин

По средата на неимоверно интензивна дейност като драматург и кинодраматург, режисьор и продуцент, редактор в Студия за игрални филми, преподавател по кинодраматургия, депутат във Великото Народно събрание (1990-1991), съпредседател на..

обновено на 11.08.20 в 17:14
Фотоколаж: Даниела Манолова

Зана – повестта, която роди аудио от 65 трака

Шансът на „ Зана“ да прозвучи по „Христо Ботев“ в странен обеден час, в който десетилетия наред без прекъсване е звучало предаване, предаването за култура, е най-напред предизвикателство към чувството за ритъм. „ Зана“ ще предизвика чувство на..

публикувано на 11.08.20 в 08:40

...Как влязохме в новото хилядолетие с по един микроапокалипсис в аванс

Радиопиесата „Апокалипсисът идва в шест вечерта“ е създадена през 2010 г. и десетилетие по-късно можем да проверим какъв е ефектът на изминалото време за силата и въздействието на авторския замисъл на Георги Господинов. Кризата на недовършената..

публикувано на 10.08.20 в 08:20