Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 68

Днес, в първия ден на обявената вчера извънредна епидемична обстановка, се състоя редовно пленарно заседание на Народното събрание със спазване на всички епидемични мерки
Снимка: БГНЕС

България е в извънредна епидемична обстановка до 14 юни
Досегашните противоепидемични мерки остават, като се разрешават трансплантациите и разходките в парковете и градските градини за хора от всички възрасти. Остава препоръката за дистанционна работа. При влизане или излизане от страната е задължителна карантина от 14 дни. За нарушаване на карантината на завърналите се от чужбина – глобата е 2 500 евро. Още за мерките - ТУК.

PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие за прием в болница
Това уточнява Министерството на здравеопазването във връзка с множество запитвания за въведени изисквания от страна на лечебни заведения за наличие на отрицателен PCR тест за Covid-19, заплатен от пациента, като изрично условие за прием в болница. Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ, казват от ведомството и апелират гражданите своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. Още информация - ТУК.

¼ от заразените с Covid-19 в България вече са излекувани
2100 са случаите на Covid-19 в България през изминалото денонощие. Излекуваните са 521 или 25% от заразените. 365 пациенти са в болница, 51- в интензивни отделения. 4,7% от заразените са починали или това са 99 човека. Ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че разпространението на болестта в страната остава клъстерно, което подпомага борбата срещу епидемията. Запис на брифинга от 14 май - ТУК.

България забрани влизането на чужденци до 14 юни
Въведената временна забрана за влизане в страната важи за всички лица, независимо от тяхното гражданство, през всички гранични пунктове, с въздушен, морски, железопътен и автомобилен транспорт. Забраната не се отнася за българи и техните семейства, лица с постоянно пребиваване в България, медицински специалисти, транспортен персонал, чуждестранни официални лица, както и чужденци, заети по инфраструктурни проекти в страната и сезонни работници, и лица, пътуващи по хуманитарни причини. Остава мярката за 14-дневна карантина на всички влизащи от чужбина. Заповедта на здравния министър вижте ТУК.

Зелена светлина за футболните първенства от 5 юни
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев издаде заповед, с която от 5 юни 2020 г. се разрешава подновяването на футболните първенства в Първа и Втора професионална лига. Мачовете ще се играят без публика. 

От 15 май 2020 г. започват тренировките с поетапно увеличаване на броя на спортистите. Още информация – ТУК.

До три месеца ще е готов прототипът на българска ваксина срещу Covid-19
Ще следват дълги тестове, които нормално продължават около година, каза пред БНР доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Българската разработка е от наноматериали, носители на вирусни компоненти, които да бъдат разпознати от човешката имунна система.

Временна парламентарна комисия ще следи публичните разходи за преодоляване на последиците от Covid-19
Мандатът на десет членната комисия е до края на извънредните мерки. Тя е на паритетен принцип с по двама депутати от всяка парламентарна група. Комисията ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, включително и от фондовете на ЕС. За председател на комисията е избран депутата Йордан Цонев от опозиционното Движение за права и свободи.

28 623 души са намерили работа, въпреки извънредното положение, свързано Covid-19
Само на 13 май (последният работен ден от извънредното положение) са назначени 1200 безработни, съобщи социалното министерството. Над 46% от започналите работа са отишли в преработващата промишленост, а в търговията и ремонта на автомобили 22%. Над 9% вече работят в транспортния сектор. Новоназначени по време на кризата има в строителството, хотелиерството и ресторантьорството и в образованието. Общо, броят на наетите към края на март 2020 г. намалява с 25 100 души, или с 1.1%, спрямо края на 2019 г., показват данните на Националния статистически институт.

Европейската комисия одобри схемата за подпомагане на български микро- и малки предприятия
В контекста на пандемията от коронавирус за целта са отпуснати средства на стойност 88 милиона евро. Допълнително Европейският фонд за регионално развитие съфинансира с схемата с още 75 милиона евро. Подкрепа под формата на безвъзмездни средства, ще получат 17 300 микро- и малки предприятия в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство.

ЕК възразява срещу фаворизирането на български продукти в търговията
В официално уведомително писмо ЕК предупреди България, че дискриминира търговците на дребно, като ги задължава да излагат на видно място местни хранителни продукти и да закупуват 90% от млякото от местни производители. Според комисията това ограничава свободното движение на стоки, залегнало в Договора за функционирането на ЕС. Постановлението, с което търговските вериги се задължават да предлагат български хранителни продукти, не засяга свободното движение на стоки и не предвижда ограничения за предлагане на продукция от държави членки на Европейския съюз и трети страни, се казва в позиция на Министерството на земеделието. 

Всичко по-важно за COVID-19, на български език, можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса. 

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика - в чуждоезиковите секции на уеб сайта на Радио България




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

България днес - 27 юни 2024 г.

Българското слово е водещата нишка на в програмата ни на 27 юни, защото в София започна международен форум, посветен на кирилицата. За литературното вдъхновение на сънародниците зад граница и картината на  българския културен живот в чужбина говорим със..

публикувано на 27.06.24 в 19:00