Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианският език е любим на много млади българи

Българите лесно създават приятелства и бизнес контакти с Италия

Снимка: архив

Италианският език продължава да бъде на мода в България. Речта на Джовани Бокачо и Данте Алигери е много популярна и обичана, особено сред младите българи, за които освен на италианската музика, това е и езикът на естетиката и пластичните изкуства, до които се докосват, когато посещават Ботуша.

В България италиански език се преподава в четири училища в София. А също и в университетите – "Св. Климент Охридски" и Нов български университет. Курсове по италиански се организират от Италианския културен институт у нас, а също от много частни школи. Неслучайно в основата за създаването на Италианския лицей в Горна Баня през 70-те години на м.в. стоят идеите на италианската педагожка д-р Мария Монтесори за обучение и възпитание чрез изкуството и за разгръщане на заложбите у децата. Така, Националният учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура с участието на Република Италия бързо набира популярност като едно от най-добрите училища в страната.

Самите ученици и студенти, научавайки италиански, изучават и много други езици, свързани с архитектурата, изкуството, дизайна, модата, науката и иновациите. Основна причина за това е италианската държава, която има високи постижения на световно ниво – казва Радея Гешева, асистент в специалност Италианска филология, катедра Романистика на СУ "Св. Климент Охридски".

В края на месец май в Аулата на Софийския университет тържествено беше отбелязана 80-годишнината от основаването на специалността "Италианска филология" на Алма Матер:

"За нас е голямо удоволствие, че популяризираме италианския език, това е мисия – допълва Радея Гешева. – Имаме невероятно сътрудничество и партньорство с Италианския културен институт в София, с посолството на Република Италия в България и наистина това е един мост между културите, чрез който откриваме колко са близки двата народа. Близки сме като темперамент, като начин на взаимодействие и по отношение на културата и възприятието ни към изкуството въобще. Аз лично имам много приятели италианци, които живеят в България, а също и такива, които идват да посетят страната ни. Много са впечатлени от нашата култура, традиция, история. За тях всичко е ново, защото страната ни като туристическа дестинация е останала задълго встрани от вниманието на италианците."

За близост между българите и народа от Ботуша сочат и някои открития на микробиолозите, базирани на ДНК анализ на хора от двете нации. Най-характерната прилика, според Радея Гешева е, че и италианците като нас влагат във всичко страст, чувство, емоция. Но към това добавят и капка финес и елегантност, което пък е отличителна италианска черта.

"Ние, преподавателите, се стремим да предаваме всичко това на нашите студенти – отношението към езика, към културата и въобще към заобикалящата ни действителност. Преподаването е голяма отговорност, а тази специалност се радва на дългогодишна традиция, на приемственост и връзка между преподаватели и студенти. Аз преподавам от 10 години и сега голяма част от моите професори, са и мои колеги. Така, освен любовта към италианския език, те ми предадоха своя пример за висок професионализъм, сериозно отношение и стремеж към усъвършенстване. Това са качествата, които искам и аз да предам на студентите“, посочва Радея Гешева, преподавател в специалност Италианска филология на СУ "Св. Климент Охридски".

Снимки: БНР-архив, Facebook/filologiaitaliana


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15