Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Румъния гласуват с ентусиазъм

В България оцеляваме ден за ден, докато румънците в момента се борят за по-добър живот, споделя сънародник в Букурещ

| обновено на 02.10.22 в 18:45
Снимка: архив

Изборният ден в Румъния протича нормално. Към 13 часа са гласували около 90 души,и се очаква до края на изборния ден гласоподавателите да бъдат ¼ повече от обичайните близо 200.

"Винаги гласувам. От 2007 година съм извън България, живял съм в Белгия, Гърция, Япония, сега съм в Румъния. Искам да видя в България прогрес, развитие, ценностна система, морал – това е най-важното“ – посочва гражданин пред пратеника на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

Две са нещата, които правят впечатление при разговори с избиратели. Сред тях има хора, които са пропътували големи разстояния, за да упражнят правото си на глас, което говори за силна мотивация и убеждение, че гласът им има значение. Става въпрос за хора, които идват от Констанца например, което отстои на повече от 200 км от Букурещ.

"Много бих искала да се върна един ден в България, в една хубава страна, където всичко е подредено, където има работеща съдебна система където пътищата са оправени и за това днес всички гласуваме за промяна.“ 

Също така прави впечатление, че много хора виждат в Румъния един модел за пример и искат чрез вота си да предизвикат реформи в България, които да доведат до по-изразена социална политика и законност. България да бъде повече правова държава, повече Европа – това е сякаш водещ мотив за българските избиратели в единствената секция в Румъния – тази в Букурещ. 

"Основната ми мотивация да гласувам е, че искам да видя в нашата държава някаква промяна, искам да знам, че един ден моите деца ще могат да се върнат там и да имат един нормален живот, а не да се борят за оцеляване ден за ден. Генерално съществената разликата, която виждам между двете държави е именно това- в България оцеляваме ден за ден, докато румънците към този момент се борят за по-добър живот. Техните ежедневни нужди са по-достъпни отколкото нашите. Институциите тук са насочени в интерес на гражданите, което в дългосрочен план дава много добри резултати. Докато не се изкорени корупцията в България, какъвто и пример да вземем, от която и да е държава, няма да ни помогне.“


"Много искам България да бъде като Румъния – допълва сравнението друга българка. – Тук се справят много по-добре с корупцията. Има я разбира се, но се справят много по-добре отколкото у нас.“

Снимки: архив, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На мегдана на другата България" отново ще се извие кръшно хоро – този път в Палма де Майорка

Български фолклорни състави от 17 европейски държави пътуват към Палма де Майорка, за да се хванат на общо хоро. "С нетърпение очакваме да пристигнем, да се срещнем със стари колеги и приятели, както и да намерим нови приятели" – пишат сънародници..

публикувано на 10.05.24 в 15:50
Снимка: БНУ „Св.св. Кирил и Методий“ - Атина

20 години Българско неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Атина

„Когато има общи цели и желание за разбиране, българската общност в Атина доказва, че е част от многообразното европейско семейство с неповторим език, култура и традиции“ – с тези думи на равносметка във фейсбук започна 2024 година за..

публикувано на 10.05.24 в 11:45

Президентът се срещна с представители на българите в Косово

България отдава голямо значение на активните контакти с българската общност в Косово, заяви държавният глава Румен Радев. Той прие представители на Дружеството за развитие и интеграция на българската общност в Република Косово "Дрибок", съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 08:37