Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Щъркелова двойка отново сви гнездо на камбанарията на църквата в Банско

Снимка: БТА

От десетилетия камбанарията на храма „Св. Троица“ в Банско приютява двойка щъркели. Възрастни хора на повече от 70 години разказват, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които обитават върха на кулата. Затова никой в курортния град, разположен в полите на Пирин, не се изненада, когато и тази пролет щъркеловата двойка се завърна в Банско и избра гнездото на камбанарията, за да отгледа своите рожби. Завръщането на щъркелите е очаквано събитие от жителите на града, разказа за БТА Георги Ангелов, който от три години е сред групата мъже, които бият камбаните за всеки празник.

През изминалите три години той е човекът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 г. природата поднася изненада – обилен сняг през пролетта. Тогава местни хора алармират, че щъркелите нямат храна, а рибари и собственик на рибарски магазин в града осигуряват риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през следващите няколко години. Тази година отново се очаква захлаждане, но хората винаги се отзовават и при необходимост ще бъде осигурена риба за щъркелите, каза Ангелов.


Вижте още:

Съставил: Венета Николова

Снимки: БТА


По публикацията работи: Михаил Димитров

Още от категорията

Мария Габриел

Мария Габриел събира на среща посланиците на България по света

В резиденция „Бояна“ в София вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел ще открие Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България. Конференцията под надслов „България в..

публикувано на 29.09.23 в 07:10

България със свой щанд на панаир в Мексико

„Feria del Mundo” е културен, туристически и гастрономически форум, в който ще се включат повече от 30 държави, сред които Гърция, Португалия, Испания, Сенегал, Индия, Русия, Нигерия, Аржентина, Турция, Тунис, Румъния, Франция, България, Непал,..

публикувано на 29.09.23 в 00:24

В края на седмицата ще е топло с локални валежи на югоизток

В петък  минималните температури ще са от 9° до 14°, в София - 10°. През деня над страната ще има разкъсана облачност, по-значителна на югоизток. На места там ще има слаби валежи. Максималните стойности ще са от 24° до 29°, в столицата - 24°. По..

публикувано на 28.09.23 в 19:05