Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 8 май 2023 г.

В почивния за България 8 май срещата ни в „България днес“ тръгва от там, откъдето започва България – град Шумен. Продължаваме по следите на един загубен фотоархив, покрай който ще научим невероятната история на фотографа Тодор Кемилев. Ще надникнем в „В огледалото на водата“ и ще ви разкажем за семейството на фолклорния ансамбъл „Шевица“. Ще си спомним за легендарната тракийска певица Недялка Керанова. Водещ на броя е Елена Каркаланова.

04:43 - Шумен, откъдето започва България 

11:30 - По следите на един загубен фотоархив – разказ за фотографа Тодор Кемилев от дъщерите му Йоанна и Антоанета Кемилеви 

26:15 - Вести от и за българите по света: 

Българско участие в концерта за Деня на Европа във Варшава; 

Камен Донев ще изнесе „Лекция 1: За народното творчество“ пред българите в Мадрид на 27 май; 

Възпитаници на Българското училище за роден език в Будапеща преведоха на унгарски книжката „Левски в детските очи“; 

Радио България кани училищата зад граница, които носят името на Апостола да се включат в инициативата „С мисъл за Левски“.

35:00 - Представителният фолклорен ансамбъл „Шевица“ отпразнува 10 години с музикално-танцов разказ за любов, смърт и ревност„В огледалото на водата“ 

44:30 - Спомен за Недялка Керанова: „Гласът ѝ, като никой друг, ни напомня за красотата на родната Тракия“, писа до Радио България Норис Балабанян от САЩ 

52:30 - Песен на деня: „Хранила мама, гледала“, изп. Недялка Керанова

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на 

"Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 13 юни 2024 г.

В „България днес“ на 13 юни разговаряме с Люк Леви, директор на Френския културен институт в София, по подов поредицата от кръгли маси и културни събития в различни европейски градове, озаглавена „Изправени пред войната. Европейски диалози“, която днес..

публикувано на 13.06.24 в 19:00

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 4

В четвъртия брой на "Часът на Радио България…" ви отвеждаме при българите в Одрин, за да научим повече за българската общност там, за  черквата "Свети Георги Победоносец ", за наследството, завещано от отец Александър Чъкърък, за църковните служби на..

публикувано на 13.06.24 в 12:51

България днес - 12 юни 2024 г.

Поетична, франкофонска и с елементи на действителността на българската администрация- такава се очертава да бъде „България днес“ в сряда. В нея ще си спомним за изключителния поет и преводач Атанас Далчев, ще ви разкажем, коя е най-старата и голяма..

публикувано на 12.06.24 в 19:00