Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тазгодишният събор "На мегдана на другата България" представя ритуали, свързани с розобера

Снимка: namegdana2023.bg

Български фолклорни групи от различни европейски държави се събират, за да се надпяват и надиграват на осмото издание на събора "На мегдана на другата България". Събитието се провежда на 3 и 4 юни в чешката столица Прага, а темата е Празник на Розата – розобер в долината на розите."Ще участват 80 групи от различни държави, ще има гости хореографи, жива музика, хоротека и много други изненади", съобщава пред БТА Тодор Ралев – хореограф в ансамбъл „Българи“ в Прага и организатор на тазгодишния събор. В него ще участват близо три хиляди наши сънародници, живеещи във Франция, Великобритания, Испания, Белгия, Германия, Нидерландия, Дания, Италия, Швеция, Полша и др. 

Ансамбъл „Българи“ в Прага

Българската общност в чешката столица ще направи демонстрация на типичните за Казанлъшкия регион ритуали, свързани с розобера. Събитието съвпада с честванията на 120-годишнината от провеждането на първия празник на розата в Казанлък, известен като столицата на Розовата долина. "Целта е всички заедно, ръка за ръка, да се съберем, да танцуваме на импровизирания мегдан, да се повеселим заедно, да обменим информация и опит и да си тръгнем оттам със стотици нови приятели", казва Тодор Ралев.

Тодор Ралев

През 2015 г. се заражда идеята да се даде възможност на всички български фолклорни формации, творящи извън границите на България, да се срещат всяка година на различно място, да се запознават, да обменят идеи и информация и най-вече – да се повеселят заедно на мегдана на нашата друга България и да станат приятели не само в социалните мрежи, съобщава БТА.

Повече информация за програмата на събора ще откриете на сайта на събитието - www.namegdana2023.bg

Вижте също: 

Снимки: личен архив на Тодор Ралев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34
Снимка: Facebook / Българското училище „Иван Вазов“ в Париж

Българското училище "Иван Вазов" в Париж се готви за 10-ия си рожден ден

Учениците и учителите от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж готвят специален концерт , с който на 19 май от 11,30 ч. ще отбележат 10-ата годишнина от създаването на школото. Това е "мястото във Франция, в което ние заедно..

публикувано на 21.04.24 в 09:15

Българският хор “Бяла роза“ ще се представи на великденски концерт в Пескара

Българският хор “Бяла роза“ в град Пескара ще участва във великденски концерт, който ще се състои в неделя, 21 април, от 16,30 ч. местно време в църквата Adorazione в италианския град. “ Директорът проф. Елена Димитрова и всички хористи имат..

публикувано на 20.04.24 в 17:10