Ha 6 дeĸeмвpи – Hиĸyлдeн, пpaзнyвaт ĸaĸтo имeницитe – над 200 000 българи, носещи името Николай, Никола, Николина, Нина и техните производни, но също тaĸa и pибapитe, мopяцитe, бaнĸoвитe cлyжитeли и тъpгoвцитe. Дeнят e избpaн и зa oфициaлeн пpaзниĸ нa мopcĸия ни гpaд Бypгac.
Никулден е празничен за всеки български дом. По стара традиция се приготвя специално ястие от риба, като символ на празника по нашите земи е шаранът.
За да разберем как се отглежда през годината и улавя през зимата най-хубавият никулденски шаран, отиваме в подбалканското село Столетово, в дома на Мария и Георги Димови.
Своята страст по риболова те са превърнали в семеен поминък. Направили са собствени водоеми, в които отглеждат различни видове риба, сред които обаче преобладават шараните. През всеки сезон при тях идват въдичари, за да практикуват спортен риболов. Наближи ли Никулден обаче, няма време за губене и шараните се вадят направо с мрежи от водата, защото в Столетово за риба идват клиенти буквално от целия район на гр. Карлово.
"На Никулден е лесно да отидеш и да си купиш шаран, продават ги по тротоарите дори, но по-голямо е удоволствието, когато дойдеш да си го хванеш сам на място. Може пък и да е по-вкусна уловената риба" – казва Георги Димов от Столетово:
За Никулден по традиция се търси най-много шаран. И въпреки че в представите на народа шаранът е глупава и наивна риба, това съвсем не е така според Георги Димов: "За него се изисква специална стръв, изисква се и подготовка на рибарите. Не е глупав шаранът, но когато наближи Никулден ние ги хващаме с мрежа, защото търсенето е голямо".
"В началото на ноември шаранът започва да си прави нещо като гнезда. Събират се на групи и лягат. Тогава е по-трудно да се хваща на въдица, затова изпускаме леко водата и го хващаме с мрежи. За да може като дойдат хората да имат избор. С въдица той се лови най-вече сутрин или привечер, а когато е с мрежа – изчакваме времето да е малко по-топло и тогава го вадим. Имаме специални садки, в които слагаме рибите и след Никулден, който шаран не е продаден, изкарва късмет и го връщаме отново във водоема. И самото отглеждане на риба има много тънкости. Тя е като всяко едно животно - разболява се, има нужда от лекуване, от профилактични дезинфекции, водата трябва да е постоянно чиста. Едно от изискванията ни при спортния риболов е да се носи дюшек за рибата, защото щом ще я пускаш обратно, тя не отива на земята, а се поставя на дюшека, а когато се снимат с нея то е от ниско разстояние, за да не падне от високо и още ред такива изисквания, за да не се нарани рибата."
В семейния бизнес активно помага и съпругата на Георги – Мария Димова. Тя е майстор в приготвянето на никулденски шаран и всяка година събира голямото си семейство на богата трапеза край рибарника в с. Столетово. Какво е нужно за хубавата празнична гощавка, разбираме от Мария Димова:
Вижте още:
Снимки: личен архив на Мария и Георги ДимовВ събота минималните температури в страната ще са между 8° и 13°, в София 10°. Сутринта в котловините ще има мъгли. През деня ще е слънчево. След обяд над планинските масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Максималните температури ще са от 20° до..
В "България днес" на 17 май ще разберем как се изгражда едно българско неделно училище зад граница, от идеята до реализацията й. За това разговаряме с Мира Янишевская, основател на училището ни в Пекин. Поглеждаме и към българския туризъм и интереса към..
На официална церемония вчера министърът на културата Найден Тодоров прие България да бъде почетен гост на 19-ото издание на Международното изложение на книгата и образованието, което ще се проведе през 2025 г. в Подгорица, Черна гора. По време..
Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен..
За 20-и път София се присъединява към "Европейската нощ на музеите". Инициативата се организира от Френския институт в България, Министерството на..
Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в..