Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи часовниковият механизъм на кула от XVIII в. в Пещера

Снимка: svetimesta.com

Повече от 300 години часовникът на старата кула в Пещера буди жителите на родопското градче. Това е втората по възраст в България часовникова кула и вече се е превърнала в един от символите на града. През миналата година "Сахата", както наричат кулата местните жители, беше реставрирана, а часовниковият механизъм подменен с електронен. Отскоро "Сахата" отново радва по няколко пъти на ден с приятния си звън жителите на Пещера.

Преди много години часовникът е служил за регулиране на стопанския живот, като отбелязвал началото и края на работния ден на занаятчиите в работилниците и дюкяните. Тогава еснафските сдружения били много сериозни организации със строги устави, и всички трябвало да отварят и затварят в едно и също време, за да няма конкуренция.

Документи сочат, че часовниковата кула била изоставена след Освобождението, а механизмът откраднат. Впоследствие е реставрирана през 70-те години на миналия век. Дълги години до смъртта си за поддръжката на "Сахата" се е грижел дядо Халил. Сега това прави неговата съпруга. 88-годишната жена поддържа района около кулата винаги почистен и пази "Сахата" от вандали. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валентин Мундров

Чужди държави спонсорират кибератаки към държавни институции заради предстоящия вот

Опити за кибератаки към сайтове на държавни институции се наблюдават непрекъснато заради предстоящите избори за европейски и национален парламент, съобщи пред Нова тв служебният министър на електронното управление Валентин Мундров. По думите му,..

публикувано на 11.05.24 в 10:42

Три институции проверяват сигурността на машините за гласуване

Министерството на електронното управление, Българският институт за стандартизация и Българският институт по метрология ще проверяват машините за гласуване на предстоящите избори за европейски и национален парламент. Според утвърдената методика на..

публикувано на 11.05.24 в 10:03

Алпийски тролей и скални атракции на Лакатнишките скали

Спасители от Планинската спасителна служба – отряд "Лакатник" ще пуснат днес 100-метров алпийски тролей на живописните Лакатнишки скали в Искърското дефиле. Мероприятието е част от традиционните майски празници на Гара Лакатник. От Идеалния..

публикувано на 11.05.24 в 09:05