Да станем по благодат това, което Бог е по природа

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "В..

публикувано на 01.10.23 в 08:00

"Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек"

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи,..

публикувано на 24.09.23 в 08:00

След Христа върви само онзи, който е взел на себе си Христовото търпение и Неговия кръст

Днешната неделя се нарича Неделя след Въздвижение   – това е първата неделя след празника Въздвижение на Честния и Животворящ Кръст Господен.   Светата Църква в този ден отново ни напомня думите Христови за кръстоносенето, за..

публикувано на 17.09.23 в 08:00

Мнозина са звани, а малцина избрани…

Днес е Неделя преди Въздвижение. "Кои са избраните? Това се тези хора, които приличат на Христос, които в живота са избрали да последват Христовия път, не като сменят начина си на живот, не като стават апостоли или подвижници, или..

публикувано на 10.09.23 в 08:00

Да бъдем добрите лозари на Божията нива

Намираме се в Тринайсета неделя след Петдесетница , в която си припомняме разказа на Господ Иисус Христос за добрите и лошите стопани на Неговото стадо. "Злодейците ще погуби зле, а лозето ще предаде на други лозари, които ще му дават..

публикувано на 03.09.23 в 08:00

Колко трудно ще се спаси богатият...

В дванадесета неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание да предпочитаме най-вече и преди всичко Бог.  Нашия Спасител Господ Иисус Христос говори с един богат момък, който е израсъл в Мойсеевия закон, опазил от..

публикувано на 27.08.23 в 08:00

Милост искам, а не жертва

В единадесета неделя след Петдесетница , Църквата насочва нашето внимание към един евангелски момент, към една притча, изречена от Господ Иисус Христос, която ни дава отговор какви да бъдем и как да се отнасяме към нашите приятели и ближни, и в..

публикувано на 20.08.23 в 08:00

Да опазим вярата и да имаме любовта Христова

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род...

публикувано на 13.08.23 в 08:00

Чрез Божията благодат да носим светлината на Преображението в света

Едно от най-славните евангелски събития от земния живот на Господ Иисус Христос e Преображение Господне . Затова този празник е установен още в първите векове на християнството и възпоменава явяването на Спасителя в божествена слава пред..

публикувано на 06.08.23 в 08:00

Бог се грижи тези, които са се предали на волята Му

Намираме се в Осма неделя след Петдесетница, в която си припомняме чудното нахранване на пет хиляди души от Господ Иисус Христос с пет хляба и две риби. "Прави силно впечатление фактът, че като се изключи Възкресението, единственото..

публикувано на 30.07.23 в 08:00