Подпомагат млади земеделски стопани

Липсата на влага в почвата може да спре развитието на есенниците. Очакват се валежи, но без стопанско значение, казват агрометеоролозите. Още от агропрогнозата за ноември чуйте от Леночка Ангелова, директор на хидрометеорологичната станция в..

публикувано на 16.11.22 в 13:31

Есен е - да се погрижим за овошките и градините

Сравнително добра бе годината за зърнените култури, но заради сушата добивите са по-ниски. При овошките най-неблагоприятни са били условията за ябълковите дръвчета. Това каза в "Земята, която ни храни" агрономът Иван Попов.  "Пролетта точно..

публикувано на 03.11.22 в 09:10

Във Видинско започна есенната сеитба, все още жънат пролетници

Какви са средните добиви от есенници и пролетници в региона, колко са реколтираните площи, има ли пропаднали и кои са евентуалните причини-  в  "Земята, която ни храни"  директорът на Областна дирекция "Земеделие" във Видин инж. агр. Янчо..

публикувано на 05.10.22 в 10:05

От обора до мандрата- как се сбъдват мечтите

Има ли у нас почва за отглеждане на елитни стада и как се оцелява в условията на криза? За да разберем, отиваме в село Гомотарци, където е семейната кравеферма на Николай Николов и Десислава Кирилова.   Те са брат и сестра, а фермата е сбъднатата..

публикувано на 29.09.22 в 14:05

Гроздоберът в Ново село- проблеми и очаквания

В най-лозарската видинска община - община Ново село откриха гроздобера. Първи в масивите влязоха лозарите, които имат повече насаждения. В общината е традиция лозовите масиви да се охраняват, охраната ще остане до 3 октомври.  Земеделските..

публикувано на 20.09.22 в 19:05

Животновъди се обединяват с искане за свежи пари

Десет браншови организации в животновъдството излязоха с обща декларация в която искат в началото на октомври да бъде платена финансовата помощ, която се отпуска заради войната в Украйна. Искането е заради факта, че точно сега стопаните се подготвят..

публикувано на 30.08.22 в 18:35

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на..

публикувано на 24.08.22 в 14:55

Ниски добиви от пшеница отчитат в Монтанско, няма надежда и за слънчогледа

Липсата на сняг и почвена влага са причина за по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят  на монтанския съюз на зърнопроизводителите..

публикувано на 16.08.22 в 18:50

Всичко от градинката е вкусно

Дигитализация в земеделието, цифровизация, интелигентно и прецизно земеделие- със сигурност всичко това е много далеч от разбиранията на баба Лиляна от видинското село Майор Узуново . Тя е от старото поколение земеделци, които познават възможностите на..

публикувано на 03.08.22 в 15:10

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения.  Как..

публикувано на 12.07.22 в 17:00