Работодатели, синдикати и държава борят проблема с липсата на работници в земеделието

Темата за сезонните работници в земеделието и техните права е във фокуса на работата на синдикалисти от няколко европейски държави. Преди дни Национална федерация "Земеделие и горско стопанство" към КТ "Подкрепа" се събра на XII редовна национална..

публикувано на 16.05.23 в 18:10

Симеон Караколев: Месодайното овцевъдство не е опция за българските животновъди

За Гергьовден не се очаква покачване на цените на агнешкото, но заради по-евтиниа внос от Македония, има вероятност да останат нереализирани български агнета- това прогнозира председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Шафранът- алтернатива при променящия се климат в България

Във Видинско има условия за отглеждане на шафран . До този извод стига Юлия Василева , която в дисертацията си изследва териториите на България по степен на пригодност за отглеждане на най-скъпата подправка. Юлия е родом от Видин, до 7 клас учи в..

публикувано на 19.04.23 в 18:50

Земеделски кооперации определят приоритетите си на среща в Арбанаси

Под надслов "Заедно можем повече" в Арбанаси се провежда двудневна среща на земеделските кооперации. След годишното отчетно събрание на Националния съюз на земеделските кооперации, представители на министерството на земеделието ще разясняват..

публикувано на 18.04.23 в 16:19

Предвеликденско- в овцефермата в Гомотарци

Шарен и непредвидим ще е април. Как  променливите температури  ще се отразят на културите, има ли опасност от измръзване на цъфналите овошки, ще попречат ли валежите на пролетната сеитба- агропрогнозата е от Леночка Ангелова- директор на..

публикувано на 04.04.23 в 18:05

Зърнопроизводители излизат на протест във Видин

Национален тридневен протест организират зърнопроизводители от цялата страна на 29, 30 и 31 март.   Една от точките е  Видин.  Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от..

публикувано на 29.03.23 в 08:00
мед

Консумацията на мед у нас- 150 грама годишно, в Германия - два килограма

Опрашването е една от дейностите, които ще се подпомагат по новата Обща селскостопанска политика. Това е светъл лъч за пчеларския сектор . Комплекс от мерки са заложени и в Стратегическия план. Къде е страната ни по производство и консумация на мед и..

публикувано на 21.03.23 в 18:30

Фермери от Врачанско: Предстоят фалити на зърнопроизводители

Фермери в Северозапада са застрашени от фалити заради безконтролния внос на чуждо зърно. Един от най-печелившите бизнеси в региона през последните години е застрашен от безконтролното заливане на пазара с жито и ечемик, овес и царевица, и слънчоглед..

публикувано на 21.03.23 в 14:15

Пчеларите заявяват извънредна помощ до 17 март

Отива си предната нетипично топла и безснежна зима, която позволи на всеки пчелар да наблюдава и обгрижва пчелините.  Иначе, март е месецът, в който по принцип започват по-активните пчеларски дейности. Все още е рано за първия пчеларски преглед,..

публикувано на 15.03.23 в 13:50

Правилната резитба и добрата грижа за овошките гарантира много плод

Със сравнително ниски температури започна март. Очакванията на синоптиците са женският месец да е с валежи под средните количества и средни температури около климатичните норми. Очакваните максимални температури ще са между 9 и 13 градуса, а..

публикувано на 07.03.23 в 16:41