Професията на ветеринаря- не съвсем атрактивна, но с бъдеще

Каква бе годината за ветеринарите от региона и кое бе най-голямото предизвикателство пред тях? Адекватни ли бяха мерките за неразпространение на вируса на Африканска чума по свинете и като граничен регион продължава ли изпълнението им? Има ли..

публикувано на 17.12.19 в 19:55

България- лидер в производството на шафран?!?

България- лидер в производството на шафран - звучи невероятно, но е на път да се случи, ако и държавата има воля за това. В това е убеден Хасан Тахиров- председател на Българската асоциация на производителите на шафран. В "Земята, която ни..

публикувано на 03.12.19 в 19:50

Фондация АДРА подпомага 15 млади пчелари от Видин

Пчелни отводки и пчеларски инвентар ще бъдат предоставени на 15 уязвими семейства от Видин. Те ще получат и първоначални знания в областта на пчеларството. Идеята е на международната благотворителна организация АДРА , съвместно с видинското пчеларско..

публикувано на 27.11.19 в 07:05

Пчеларството- (тъжната) поезия на селското стопанство

Един след друг се трупат проблемите при пчеларите. Заради един от тях- нерегламентираните пръскания, преди седмица пчелари от Варна излязоха на протест в София. Протестът не намери широк отзвук, но това не значи, че проблемът е локален. Единен ли е..

публикувано на 19.11.19 в 18:35
Реплянска порода овце, която се отглежда в Чипровци, Чупрене и Белоградчик

Овцете в Чипровци- все по-рядко срещани

След четиригодишно съществуване Сдружение "Боровете" в Чипровци е на път да се разпадне. Създадено е през 2015 година, когато група животновъди от Чипровци се сдружават, за да могат да се възползват от мерките по европейските програми. Регистрират..

публикувано на 06.11.19 в 13:05

Овцеферма "Реплянка"- български проблеми сред "швейцарска" природа

Природа, хармония, екологична и дъхава храна .... и проблеми, типично български- за това става дума в "Земята, която ни хрени".  Йорданка Петрова ни отвежда в планинското село Репляна. Там преди три години бе открита мандра за преработка на мляко..

публикувано на 30.10.19 в 14:45

Кооперация "Единство" в Комощица- с грижа за хората

Имат ли място кооперациите у нас или това е отживелица и лош спомен от миналото? Как една кооперация успява от 27 години да приобщи хората и да се грижи не само за собствения си интерес, а за доброто стопанисване на земята, която им се отплаща добре?..

публикувано на 23.10.19 в 14:35

Трудна есенна сеитба и ниски изкупни цени на меда

Всяка година в началото на стопанската година земеделците са под напрежение, защото са зависими от климатичните условия и от това дали ще има дъжд със стопанско значение- така необходим при есенната сеитба. Агротехническите срокове текат, а поредната..

публикувано на 16.10.19 в 18:00

Лоша стопанска година- за зърнопроизводители и лозари

Лоша година отчитат зърнопроизводителите от Врачанско, до 500 килограма по-ниски са добивите от царевица и от слънчоглед. Необяснимо ниски са и изкупните цени, а това създава проблем при работата на земеделците. Това каза Румяна Ангелова, председател..

публикувано на 11.10.19 в 13:25

Й.Малджански, агроексперт: Нямаме политика- като убиеш човека, който те храни, държавата си отива!

На прага на новия политически сезон- и у нас, и в Евросъюза, и в навечерието на приемането на новата Обща селскостопанска политика, която сегашните евродепутати трябва да гласуват- своите виждания за това може ли земеделието у нас да бъде спасено и как..

публикувано на 18.09.19 в 15:35