Климатичните промени и грижата за лозята

Промените на климата са все по-осезаеми през последните години. Свидетели сме на все по-големи горещини, все по-чести са и екстремни климатични явления- наводнения, бури, суши, градушки, екстремно високи температури. Всичко това изправя земеделците пред..

публикувано на 11.02.25 в 17:30

Февруари- време за засаждане на разсади

Обикновено през февруари започва подготовката на разсади. От качествения разсад до голяма степен зависи и добрата реколта. Има ли тънкости и стъпки, които да следваме при производството на разсад за пипер и домати- съветите в "Земята, която ни храни" са..

публикувано на 07.02.25 в 13:07

Ивайло Йотов: Виното на България е с изключително високо качество

В най-големия лозов масив във Видинско, между селата Гомотарци и Кошава, отбелязаха Трифон Зарезан и символично зарязаха лозята. Над 20 винени сорта се отглеждат на площ от над 1600 декара, а виното от местния сорт гъмза има своето запазено място...

публикувано на 04.02.25 в 18:10

Изби от Дунавската равнина отварят врати за посетители на Трифон Зарезан

С Ден на отворените врати винопроизводители от Сдружение „Дунавски винари “ ще отбележат Трифон Зарезан. В инициативата се включват 14 изби от Западна и Централна Дунавска равнина, които ще представят своята дейност, посетителите ще могат да научат..

публикувано на 29.01.25 в 18:55

Люто предизвикателство в село Бързия

Възможно ли е да се съчетаят любовта към природата, чистата храна и стремежа да възпиташ вкус към естественото и здравословното? В "Земята, която ни храни" се срещаме с една млада жена, която от няколко години се е изправила пред едно люто..

публикувано на 15.01.25 в 18:10

Земеделската общност с все повече предизвикателства

Кои бяха най-големите предизвикателства пред земеделската общност през изминалата година? На кои сектори повлияха последиците от климатичните промени? Наблюдава ли се промяна в структурата на земеделските стопанства и отглежданите култури? Младите..

публикувано на 08.01.25 в 18:40

За земеделието- с надежда и оптимизъм...

В деня, когато празнуваме Бъдни вечер, освен за земеделие, в "Земята, която ни храни" си говорим и за надеждата. Защото това е празникът, натоварен с най-голяма надежда за доброта и обич, здраве и плодородие- плодородието, което осигурява нашата земя...

публикувано на 24.12.24 в 18:05

Зърнопроизводителите - с надежда за по-добра следваща година

Поредна тежка година отчитат зърнопроизводителите. Наред с проблемите, породени от последствията на войната с Украйна, климатичните промени все по-често ще бъдат в дневния ред на обществото. Свидетели сме на ниски добиви, а цените не покриват..

публикувано на 18.12.24 в 18:25

Консумираме под 50% българско свинско месо

Отдавна отмина времето, в което във всеки двор се отглеждаше поне по едно прасе, което в повечето случаи беше достатъчно за семейството. Затова и с наближаването на Коледа все по-често поглеждаме към витрините със свинско месо. Родните производители..

публикувано на 11.12.24 в 17:55

Проф: Вили Харизанова: Пестицидите ще ги има, но трябва по-умно да ги прилагаме

Пестицидите-  какво знаем и какво не знаем за тях е основната тема в   " Земята, която ни храни ". Поводът- 3 декември е  обявен за Световен ден за борба с пестицидите. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на международната организация "Мрежа..

публикувано на 03.12.24 в 15:25