Гроздоберът в Ново село- проблеми и очаквания

В най-лозарската видинска община - община Ново село откриха гроздобера. Първи в масивите влязоха лозарите, които имат повече насаждения. В общината е традиция лозовите масиви да се охраняват, охраната ще остане до 3 октомври.  Земеделските..

публикувано на 20.09.22 в 19:05

Животновъди се обединяват с искане за свежи пари

Десет браншови организации в животновъдството излязоха с обща декларация в която искат в началото на октомври да бъде платена финансовата помощ, която се отпуска заради войната в Украйна. Искането е заради факта, че точно сега стопаните се подготвят..

публикувано на 30.08.22 в 18:35

Борис Ангелов: Зърнена криза в България няма да има

Промяната в климата и отражението при земеделското производство, политическата ситуация, високите цени на горива, семена, торове и препарати, несигурната цена на продукцията- това са все въпроси, които вълнуват зърнопроизводителите. След края на..

публикувано на 24.08.22 в 14:55

Ниски добиви от пшеница отчитат в Монтанско, няма надежда и за слънчогледа

Липсата на сняг и почвена влага са причина за по-ниските добиви в Монтанско. От 300 до 500 килограма на декар пшеница са добили земеделците в община Монтана. Това каза в "Земята, която ни храни" председателят  на монтанския съюз на зърнопроизводителите..

публикувано на 16.08.22 в 18:50

Всичко от градинката е вкусно

Дигитализация в земеделието, цифровизация, интелигентно и прецизно земеделие- със сигурност всичко това е много далеч от разбиранията на баба Лиляна от видинското село Майор Узуново . Тя е от старото поколение земеделци, които познават възможностите на..

публикувано на 03.08.22 в 15:10

Климат, слънце, дъжд и грижи за лозята

Сухи и топли зими, ранна пролет, тропически летни жеги, комбинирани с проливни дъждове- от няколко години промяната на климата се забелязва и по нашите географски ширини. Стресът е налице- не само за нас, хората, но и за трайните насаждения.  Как..

публикувано на 12.07.22 в 17:00

Усилна жътва кипи из българските поля

Земеделието, в частност зърнопроизводството в област Видин, се развиват добре . Не може да се отрече обаче, че икономическата криза се отразява и на земеделието, а състоянието му зависи и от положението в държавата.  Какви са очакванията за..

публикувано на 05.07.22 в 18:05

Пчелари от Селановци заведоха дело срещу арендатор

Наскоро един проблем, който от години тревожи пчеларите, разбуни духовете в оряховското село Селановци. Там живеят повече от 3 хиляди души, а голяма част от тях гледат кошери. Всяка година са установявали смъртност при пчелите, но тази пролет за много..

обновено на 02.06.22 в 17:54

Сушата заплашва реколтата в Медковец

По-слаби добиви от пшеница очакват в Медковец. Липсата на влага в почвата е причина за това. Преди дъжда преди дни ситуацията с есениците бе критична, категоричен е кметът на общината Венцислав Куткудейски: "Есенниците пристъпиха към аварийно..

публикувано на 24.05.22 в 17:10

Напред! На земеделието му трябва и наука, и слънце!

Напред- науката е слънце! Днес навсякъде звучи "Всеучилищният химн". А в сферата на земеделието се изисква и наука, и слънце. Затова и в "Земята, която ни храни", говорим за това доколко е важно в селскостопанския сектор да има подготвени кадри...

публикувано на 24.05.22 в 16:25