Пшеницата в Монтанско - с ниски показатели

Пшеница с по-ниско качество, липса на пазар и реални сделки със зърно, а земеделците все още задържат продукцията в очакване на по-добри цени- с това се характеризира ситуацията в Монтанско. Предстои да се продава, но на този етап продавачите..

публикувано на 25.10.23 в 15:21

Жечко Андрейнски: Напояването може да гарантира реколтата във Видинско

Тежка стопанска година отчитат земеделците. Наред с вноса от Украйна, те трябваше да се справят с последиците от сушата, на места има и сериозни щети от наводнения, налице е ценовият фактор- скъпи семена, торове и препарати, както и тежък за фермерите..

публикувано на 25.10.23 в 09:10

Животновъдството днес- куп проблеми, липса на сигурност и постоянно променящи се изисквания

С Методи Лаков от село Владимирово си говорим за проблемите и неволите на животновъдите. Той   е един от малкото останали представители на сектора в Северозапада. Във фермата си отглежда овце, кози и биволи.  Първите 20 овце закупува..

публикувано на 11.10.23 в 16:35

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено

Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и..

публикувано на 10.10.23 в 16:44

Административни тежести отказват земеделците от биопроизводство

На биоземеделието у нас не се обръща достатъчно внимание и въпреки достатъчно планувани средства в Стратегическия план, производителите намаляват. Това каза в "Земята, която ни храни" Албена Симеонова , председател на Българската асоциация на..

публикувано на 03.10.23 в 18:25

Земеделското недоволство- причини и решения

С протеста на земеделските производители започна тази седмица. Няма как той да не е тема и на днешното предаване, защото протестните действия продължават.  Недоволството на земеделците е заради решението да не бъде продължена забраната за внос на..

публикувано на 19.09.23 в 16:55

В сезона на туршиите- за българските зеленчуци и проблемите на сектора

В сезона на туршиите сме. За да затворим бурканите обаче, трябва да си набавим продукти. Ясно е, че това е традиция за българите и който не произвежда- купува. Лошото е, че заради куп проблеми, съпътстващи сектор зеленчукопроизводство, все по-малко са..

публикувано на 13.09.23 в 16:02

Борбата с Африканската чума по свинете- трудна и продължителна

След почти двугодишно затишие, в разгара на лятото тази година бяха регистрирани три огнища на Африканска чума по свинете- две от тях са от обекти в заден двор в съседната област- Монтана... Има ли опасност вирусът на Африиканската чума по свинете да..

публикувано на 07.09.23 в 09:10

Овощар: Държавата да се погрижи за малките производители- те са гръбнакът на сектора

Има ли хляб в овощарството, може ли да се печели със земеделие, и има ли държавна визия за неговото развитие? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Ивайло Иванов от село Бутан. Той е в графата земеделски производител от 1997 година...

публикувано на 01.08.23 в 19:00

Зърнопроизводител: Дъждовете във Врачанско влошиха качеството на зърното

До дни приключва жътвата във Врачанско. Заради падналите късни пролетни дъждове зърното е с по-ниско качество, по-ниски са и добивите. В "Земята, която ни храни" коментираме зърнените проблеми, а и не само тях, с председателя на Врачанския съюз на..

публикувано на 26.07.23 в 16:45