Българското зърно- фактор на световния пазар

Земеделие и търговия преплитаме в "Земята, която ни храни". Защото не е тайна, че всеки производител разчита да продаде стоката си и да реализира печалба, която хем да покрие направените разходи, хем да осигури средства за последващо производство и за..

публикувано на 16.03.22 в 11:25

Рапицата- капризна и взискателна

За първите грижи за рапицата говорим в рубриката "Храненето има значение".   През последните години  доста стопани се отказаха да я отглеждат, точно заради това, че е капризна, влияе се както от климатичните промени, така и от начина на отглеждане...

публикувано на 01.03.22 в 17:08

Ранната грижа за посевите - гарант за високи добиви

За поредна година зимата не предостави най-добрите условия за развитие на есенниците, най-малкото защото липсваше дебелата снежна покривка, която хем ги пази, хем подсигурява и необходимата влага. Има ли проблеми в ранното развитие на есенниците на..

публикувано на 22.02.22 в 17:45

Две атрактивни възможности за земеделските стопани

По две атрактивни подмерки от Програмата за развитие на селските райони могат да кандидатстват земеделските стопани. До 15 хиляди евро могат да получат фермерите , които кандидатстват по подмярка 6.3 "Стартова помощ за развитието на малки..

публикувано на 22.02.22 в 15:30

Тони Асенов: Гъмза- това е виното!

В месеца на виното и любовта в "Земята, която ни храни" отново отваряме лозаро-винарската тема.  Близо 2 милиона декара е обработваемата земя в област Видин. Лозята заемат 16 577 дка,  от тях през 2020 г. са обработени близо 11 200 хиляди дка...

публикувано на 15.02.22 в 17:00

Българският пчелен мед- полезен и недооценен

Зима с пролетно слънце, ниски нощни температури и високи дневни, тук-там валежи от дъжд и сняг- все по-нетипични са зимните месеци. Какви изненади ще поднесе времето през февруари и има ли опасност за есенниците и другите растения- чуйте в звуковия..

публикувано на 10.02.22 в 09:31
Картината Моето лозе е участвала в изложба

Лозето като вдъхновение

Трифон Зарезан е!  Дали защото виното е на особена почит у нас и съпътства живота ни от началото до края, това е празник, който се почита еднакво и по  стар, и по нов стил. а добрите лозари и винари празнуват и на двете дати. В се срещаме с..

публикувано на 01.02.22 в 14:23

За растенията храненето има значение

Земеделието е област от икономиката, която притежава богатството на векове натрупан опит и в същото време непрекъснато се развива и обогатява. Няма как да се извличат все по-високи добиви, без да се развива технологията на отглеждане на културите. Част..

публикувано на 25.01.22 в 15:30

За съживяване на овцевъдството: Механизация, достойно финансиране, пасища и категоризация на труда

Сектор овцевъдство и други уязвими сектори са намерили място в Националния стратегически план по Общата селскостопанска политика на България. Стратегическият план се обсъжда в Тематичните работни групи, а председателят на Националната овцевъдна и..

публикувано на 18.01.22 в 16:20

Ще се затрие ли оранжерийното ни производство

Цветан Йорданов е собственик на оранжерия в Мездра . Работи от 2015-та година, тогава залага първите10 декара с домати. Към днешна дата оранжерията му е на площ почти 30 декара. През всички години, всяка спечелена стотинка е влагал в иновации, за да..

обновено на 12.01.22 в 16:27