Преодоляване на хранителния дефицит при царевицата

Грижите за младите растения са от значение за добивите при всички култури. Така е и при царевицата. В "Земята, която ни храни" съвети за  технологичните решения за най-добро хранене, недопускане или бързо преодоляване на проблеми в развитието на..

публикувано на 17.05.22 в 16:58

Листно подхранване и ранни грижи за слънчогледа

Сеитбата и стартът на пролетниците не винаги са при идеални условия. Добрият добив зависи от избора на качествени семена, подходящи торове, качествени агротехнически обработки и подходящи агро-климатични условия. А пролетта е сезон, който често..

публикувано на 10.05.22 в 17:51

С упоритост и позитивизъм- над 20 сезона в редиците на овцевъдите

За всеки един, който е посял или ще засява, е важно какво ще е времето. През май ще има условия за слани, на места ще има и градушки. През третото десетдневие валежите ще са със стопанско значение. Чуйте агропрогнозата от Леночка Ангелова от..

публикувано на 04.05.22 в 14:30

Проблемите на птицевъдите- птичи грип, високи цени на фуражи и горива, и липса на лоби

За птицевъдите се сещаме в два случая- по Великден, когато трябва да проверим ще поскъпнат ли яйцата или когато се появят огнища на птичи грип. Великден отмина, птичият грип обаче настъпва и към нас. В края на миналата седмица Българската агенция по..

публикувано на 03.05.22 в 15:45

Нова ферма с френски овце в Рабиша

От година Жечко Андрейнски отглежда елитно стадо овце от френската месодайна порода Ил дьо франс.  Овцевъдството е допълваща дейност на зърнопроизводството, но той се отнася с необходимата отговорност към новото си занимание.  На площ около..

публикувано на 19.04.22 в 19:30

Зълрнопроизводител: Защо държавата се нагърби да купува зърно?

Нормално върви пролетната кампания в област Видин. Въпреки недостатъчната почвена влага, вече са засети първите декари със слънчоглед, каза Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите: "В нашия регион вече..

публикувано на 12.04.22 в 19:10
Лиофилизирана храна – сладолед и шоколад и спагети с бекон, произведени в Института по криобиология и хранителни технологии. Експонат на Националния политехнически музей – София.

Северозапада с принос при производството на космическа храна

В Международния ден на авиацията и космонавтиката в "Земята, която ни храни" говорим за постиженията на България. През 2022 година се навършват и 43 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов. С него България става шестата в света..

публикувано на 12.04.22 в 15:35

Възражда ли се зеленчукопроизводството в Капитановци

Едва ли има човек от региона, който да не е чувал за зеленчукопроизводителите от видинското село Капитановци. В близкото минало във всяка втора къща там е имало оранжерии, производството на зеленчуци е било и основен поминък на голяма част от хората..

публикувано на 05.04.22 в 19:25

Подхранването във фаза "братене" е от значение за добива

Какво е състоянието на пшеницата, в каква фаза от своето развитие е, стресирани ли са посевите от непостоянното време и как може да се преодолее този стрес, как правилно да подберем и приложим листните торове, които да гарантират високите добиви- за..

публикувано на 05.04.22 в 19:00

Лозарите отново искат да бъдат чути

Нов протест стягат лозарите- месец след като затвориха пътища на няколко места в страната. Недоволни са  от това, че никой не обръща внимание на проблемите в сектора. Готови са да излязат пред министерството на земеделието. Новината идва точно..

публикувано на 23.03.22 в 18:17