Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сливите от Бутан- за ракия, не за смет...

Овощар: Държавата да се погрижи за малките производители- те са гръбнакът на сектора

Снимка: Личен архив


Има ли хляб в овощарството, може ли да се печели със земеделие, и има ли държавна визия за неговото развитие? В "Земята, която ни храни" търсим отговорите с Ивайло Иванов от село Бутан.

Той е в графата земеделски производител от 1997 година. Активно започва да се занимава с отглеждането на овощни видове веднага след като завършва Аграрна икономика в Свищов. В градината му има всякакви видове, но превес имат сините сливи:

"От всички дървета имаме, но основното насаждение е сливи. Паралелно с това имаме и овощен разсадник, произвеждаме посадъчен материал. Като завърших по-усилено започнах дейността... В градината имаме основно три сорта, най-много имам Чачанска лепотица - той е най-високодобивен, най-вкусен като плод и най-подходящ за производство на ракия- за това се търси най-много... Тази година заради времето беше голямо изпитание, продължава да е такова. През активния сезон пръсканията са два пъти повече от предишни години... Условията са изключително неблагоприятни- валежи се редуват с високи температури, което е предпоставка за болести, вредители... Всичко е свързано с много пръскане, но компенсираме с добър добив- упоритата растителна защита и резитбени мероприятия, реколтата е добра... Науката работи... има препарати, които спомагат за излизане от абиотичния стрес заради ниските температури... Ползваме ги от две години и сме доволни... "

Ивайло започва с дворно място около декар и половина, сега са над 50 декара. Има и няколко декара със зеленчуци. Убеден е, че не само в земеделието е важно да има обучени и знаещи хора:

"Навсякъде трябва да има обучени и знаещи, иначе...да работиш на сляпо, особено сега, когато науката и технологиите са напред, човек трябва да работи с тях иначе е загуба- на време и на всичко..." 

Липсата на работна ръка е най-големият проблем за земеделието и ще се задълбочава все повече, смята Ивайло Иванов. Според него и двата сектора- овощарство, и зеленчукопроизводство, са еднакво неглижирани- проблем е и евтиния внос на зеленчуци. Въпреки това не се оплаква от липсата на пазар и клиенти, защото през годините се е доказал. Никога досега не е кандидатствал по европейски програми

"Това е и другият основен проблем пред малките земеделци. Бюрокрацията е изключително голяма, вместо да улесняват хората при кандидатстване, залагат толкова много изисквания и условия и вместо да си вършиш работата, се превръщаш в един чиновник, който трябва да ходи да събира документи под път и над път, и не се знае докъде ще стигнеш- въпреки изразходените и време, и енергия, и нерви..." 

Ивайло недоумява защо за отглеждане на сливи субсидията е наполовина по-малка. Смята, че страната ни няма визия за развитие на земеделието, защото би трябвало да се обръща внимание на малките производители- те са гръбнака на сектора, те са и хората, които създават заетост в селата, казва Ивайло. Въпреки че проблемите, с които се сблъсква са много, признава, че отново би се захванал с отглеждането на сливи- просто защото си обича работата. 

Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00

Каменоделецът Въто Цолов е дарил паметник и параклис на село Кален

Кален е едно от най-малките села в Община Мездра, но жителите му могат да се гордеят с две придобивки, построени през последните две десетилетия.                                                   На 17. 06. 2006 в село Кален, Община Мездра е открит войнишки паметник - дарение от Въто Цолов Вътов /каменоделец/. Паметникът е висок 5 метра и е направен в..

публикувано на 11.02.25 в 08:37

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антонова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51