Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Биофермер: Био значи контролирано, чисто и качествено



Гарантирано чиста е продукцията на биомандра “Ръченица“ във врачанското село Костелево, вероятно заради това фермата преди дни бе една от точките, в които бе проведена инициативата на Българска Асоциация Биопродукти и Министерството на земеделието и храните Ден на отворените врати, като завършек на седмицата на биоземеделието. 

В Деня на отворените врати много деца със своите родители посетиха биофермата, за да проследят производствения цикъл. Малките гости се зарадваха на ламата, малкото конче и овцете. Научиха се да лепят етикети и да пакетират кашкавал.

Собственик е Дойчин Ганев- софиянец е, но преди 10 години любовта го отвежда във Враца, където решава, че ще се посвети на биопроизводството. Първо започва да почиства пасища във Врачанско, впоследствие закупува 30 агнета от породата Черноглава Плевенска овца, които отглежда в село Костелево, а през 2018 година прави и мандрата с европейски средства. 

Признава, че биопроизводството за него е начин на живот, защото това е единствената гаранция, че храната е чиста. Затвореният цикъл на производство е единственият начин да успееш да се справиш с реализацията и пазара, казва Дойчин Ганев и недоумява защо животновъдите се страхуват да инвестират в оборудването на мандри.

“В момента мандрата издържа всичко останало... Колегите, които нямат преработка- не им завиждам. Особено биологично- никоя мандра не изкупува биологично мляко... С мярка 4.2 дойде тази възможност, бих посъветвал животновъдите да опитат... Голям е проблемът с доказване на мляко, но трябва да се доказва, за да се взимат субсидии, не може да се дават безцелно пари, не може само да искаш, трябва и да дадеш...“, казва животновъдът. 

По думите му никой не си дава сметка, че биопроизводителите са най-контролирани, а продукцията им е гарантирано чиста. Производството е трудно и не винаги за сектора се взимат правилните решения. Налице е и трудна комуникация с ресорното министерство, което още повече затруднява работата: 

“Хората ще се откажат, много ни проверяват, много ни тормозят... Това, което искат сега- добив от всеки един парцел- не знам как ще стане, за мен това са капанчета да бъдат порязани... За какво ли не ни глобяват...“

Административните тежести и това, че биопроизводителите са на опашката- и по срокове за изпълнение на ангажимантите, и по изплащане на заявени суми, както и нелогичните понякога наредби, с безумни и неизпълними  изисквания, са сред причините, които отказват много от производителите, категоричен е Дойчин Ганев. 

Преминал постепенно през трите сектора- земеделие, животновъдство и преработка, е категоричен, че в животновъдството е най-трудно: 

“Работата не е лицеприятна, проблемът с персонала го има навсякъде, но тук проблемът е, че не можеш да оставиш работата за утре, не може и да претупаш работата, защото ще съсипеш животните.... По минути има какво да се прави, независимо как се чувства персоналът, животното си иска своето...“ 

Младият мъж отглежда по биологичен начин над 400 животни, основно овце и кози, 800 декара са пасищата, които поддържа, доскоро е имал пасища и в община Мездра. Заради естеството на работата, среща трудности с набирането на персонал, но от година и половина казва, че е събрал около себе си достатъчно мотивирани и отдадени на работата хора- 7 на брой, които умеят всичко в комплекса.   

С европейски програми е механизирал работата покрай овцете, а за да е по-рентабилен, в далечните му планове влиза подмяна на породата кози с по-млечни. Казва, че все още не е фактор сред биопроизводителите, но на втората година вече е почувствал, че е един от тях:

“Моята ферма е винаги отворена, всеки може да дойде, познаваме се с повечето клиенти...“ 

Към днешна дата Дойчин Ганев произвежда гарантирано чисти биологични млечни продукти, които намират своите почитатели и във Враца, и на фермерския пазар в София. Продукцията му се продава дори и в Прага... Недоумява как един килограм сирене, произведено по конвенционален начин, може да струва 30 лева и се стреми да поддържа цените на своята биопродукция в средния клас. За биопродуктите има търсене, категоричен е фермерът: 

“Трябва хората да разберат разликата- чист продукт не означава биологичен. Аз, за да съм био- три пъти ме проверяват... При бабите рискът е огромен, дори понякога може да е по-опасно от това в магазина, при което има контрол... Био означава контролирано, проверено- това стои под логото...“

Според Дойчин Ганев биопродуктите все повече намират място на трапезата на българите, но за да се повиши търсенето на чистата храна трябва да се създават навици у децата още в училищна възраст. 

Чуйте повече в звуковите файлове. 

Снимки: Личен архив- моменти от Деня на отворените врати. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00

Каменоделецът Въто Цолов е дарил паметник и параклис на село Кален

Кален е едно от най-малките села в Община Мездра, но жителите му могат да се гордеят с две придобивки, построени през последните две десетилетия.                                                   На 17. 06. 2006 в село Кален, Община Мездра е открит войнишки паметник - дарение от Въто Цолов Вътов /каменоделец/. Паметникът е висок 5 метра и е направен в..

публикувано на 11.02.25 в 08:37

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антонова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51