Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В сезона на туршиите- за българските зеленчуци и проблемите на сектора

7
Снимка: Радио Видин

В сезона на туршиите сме. За да затворим бурканите обаче, трябва да си набавим продукти. Ясно е, че това е традиция за българите и който не произвежда- купува. Лошото е, че заради куп проблеми, съпътстващи сектор зеленчукопроизводство, все по-малко са производителите, от които може да се купи пресен зеленчук. Не прави изключение и нашата област. 

Янислав Цветанов обаче е сред ентусиастите. Той е от Капитановци, не е потомствен зеленчукопроизводител, но от няколко години със семейството си отглеждат богата гама зеленчуци. Тази година са насадили около 10 декара, отглеждат основно зеле и пипер, залагат на български сортове, които са с изключителни вкусови качества. 

До миналата година са отглеждали и домати, но заради трудностите при отглеждането, трудната и сложна борба с болести  и неприятели, и най-вече заради липсата на работна ръка, вече отглеждат по-малко. Търсенето е голямо, но производството е по-малко, затова и се увеличава изкупната цена на българската продукция, казва Янислав. По думите му все по-малко са и младите фермери. През последните години и климатът е фактор, затова и отглеждането на домати става все по-трудно:

"Тази година кломатичните промени бяха неблагоприятни за отглеждането на зеленчуци, след това рязко се затопли, всяка година е различна... Климатът много рязко се измени в нашите географски щирини, което е проблем... Самите култури се изместват по- на север, от южните ширини идват други култури- това е глобален проблем..." 

По думите на агронома не е решение и оранжерийното производство, където борбата с Tuta absoluta /доматен миниращ молец- б.р./ е проблемна. Най-много като отглеждана площ заема зелето- 6 декара, засадено е през юли, средата на октомври ще е готово. Залагат на български сортове- Кьосе и Балкан, които са с отлични ферментационни качества. Опитват се да механизират производството, но има дейности, при които "трябва да пипне ръка". Капковото напояване, което са монтирали, спестява вода, наблягат на биологични препарати, за да няма остатъчни пестициди в крайния продукт... Но без препарати не може, категоричен е Янислав. А борбата с болестите и неприятелите е трудна, понякога невъзможна, продукцията неминуемо се оскъпява. 

Не ползват субсидии, разчитат на собствени средства. Янислав е категоричен, че държавата трябва да създаде условия младите хора да се завърнат. 

Завършил е "Биологично земеделие" в Пловдивския аграрен университет, има агроаптека и не отказва експертен съвет на никого. Магистратурата му е  "Растителна медицина" и съм сигурна, че е един прекрасен лекар за своите "паециенти"- растенията. Това личи и в градината, и в двора му, където има плодни дръвчета- добре поддържани и отрупани с плод. 



Колекционира стари сортове грозде, сред които лисича опашка, брестовица, хамбурски мискет и стафидно грозде... Има и асми, на които висят огромни 40-сантиметрови гроздове. 

Апелът му към слушателите е да наблягат на българските продукти, защото по-вкусни ото тях няма. А като се купуват български продукти, се подпомагат и българските производители. 

Какви грижи се полагат за пипера, кои са основните неприятели при зеленчуците и как да се справим с тях с природни средства- чуйте съветите на агронома в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Честит празник на телефон 112, който никога не дава заето

Днес, 11 февруари, отбелязваме Европейския ден на телефона за спешни повиквания 112. На днешната дата почитаме усилията, благодарение на които телефонната услуга е ефективна и безпроблемно свързана за всички европейски граждани, като гарантира нашата безопасност. Обявен със Съвместна тристранна декларация на Европейската комисия,..

публикувано на 11.02.25 в 17:05
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче е с две първи отличия в музикален конкурс

Дванайсетокласничката Елена-Стефани Асенова е с две първи отличия "Специални" от участието си в Десетия национален конкурс "Звезден сблъсък" в град Велико Търново. Тя учи в СУ "Свети свети Кирил и Методий" във Видин и участва в съревнованието онлайн. "Това е моето първо участие в "Звезден сблъсък"... Двете категории, които избрах, са..

публикувано на 11.02.25 в 16:10

Читалището в Ново село се готви за празника Трифон Зарезан

На 14 февруари Община Ново село ще отбележи празника Трифон Зарезан . Регионът е известен с лозята си и добрите технологии при винопроизводството. Основен поминък на населението е лозарството, а характерна черта - трудолюбието му.  Ритуалът "Зарязване" ще бъде извършен в новите лозя на братята Петьо и Владимир Петрови - собственици на..

публикувано на 11.02.25 в 15:00

Художници от Монтана откриват изложба за 14 февруари

Изложба "Вино и любов" откриват тази вечер творците от Дружеството на художниците "Тенец" в Монтана . Поводът за събитието е 14 февруари, когато се отбелязват Трифон Зарезан и Свети Валентин. В експозицията се включват 15 художници с 35 произведения, каза един от организаторите Таня Василева :  "За втора година организираме такава..

публикувано на 11.02.25 в 14:00

"Шоколадчетата" от Лом ще изнесат концерти в Испания

Вокално група "Шоколадче" от Лом тръгва на турне в Испания . Децата се определят като музикални посланици на България и родния си град. Те ще представят музикалното и фолклорно богатство пред българските общности в чужбина. Какво включва програмата на малките певци разказва музикалният им ръководител Росица Кръстева : "Това е изключително..

публикувано на 11.02.25 в 13:00

Каменоделецът Въто Цолов е дарил паметник и параклис на село Кален

Кален е едно от най-малките села в Община Мездра, но жителите му могат да се гордеят с две придобивки, построени през последните две десетилетия.                                                   На 17. 06. 2006 в село Кален, Община Мездра е открит войнишки паметник - дарение от Въто Цолов Вътов /каменоделец/. Паметникът е висок 5 метра и е направен в..

публикувано на 11.02.25 в 08:37

Нутрициолог: Медът е най-доброто лекарство от природата

Пчелният мед е един от най-древните натурални продукти. Използван е от векове както за храна, така и за лекарство. Това каза  специалистът по хранене Пламена Антонова и обясни, че пчелният мед съдържа много полезни вещества, които го правят изключително полезен.  "Медът съдържа изключително много аминокиселини, някъде около 18, около 27..

публикувано на 10.02.25 в 17:51