Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Свиване на потребителското търсене, но запазване на доходите и работните места очакват хората от 2014-а

55 на сто споделят твърдението: Боря се да оцелявам ден за ден и живея без да правя планове за нищо.
Снимка: БГНЕС

Свиване на потребителското търсене, но запазване на доходите и работните места очакваме през настоящата година. Това показват резултатите на маркетингово проучване. Всеки трети човек, участвал в допитването, казва, че през 2014-а  ще ограничи потреблението на храна, а повече от 40% - покупките на облекло и обувки. Повече от половината хора са убедени, че свиването на разходите им ще засегне и развлеченията, посещенията на заведения и почивките.

Половината от анкетираните споделят, че през миналата година личните им доходи са намалели, като доходът на домакинството се е свил с над 55%. Едва 10% са декларирали ръст на получаваните доходи. Логично идва и равносметката на 67%, че разходите им през годината са се увеличили. Това е накарало над половината от тях да бъдат по-пестеливи, по-внимателни към избора на стоки и услуги, да се лишават от някои по-големи разходи и да приемат по-евтини варианти.

По отношение на очакванията за тази година 67 процента разчитат да запазят работното си място, 41% се надяват да увеличат доходите си, а 26 процента смятат, че материалното им състояние няма да се промени, но тенденцията за свиване на потреблението ще се запази. 55 на сто споделят твърдението: Боря се да оцелявам ден за ден и живея без да правя планове за нищо.

Едва 17 процента от участвалите в проучването са напълно съгласни с твърдението, че са щастливи с това, което имат, а 62% не виждат светлина в тунела.

Чуйте подробностите в звуковия файл.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!