Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата проверява най-големия дарител на МВР

| обновено на 14.01.14 в 15:58
Снимка: БГНЕС




Сметната палата ще проверява най-големия дарител на МВР - фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги", съобщи председателят на финансовата институция проф. Валери Димитров. Дружеството не е одитирано до момента, посочи той:

Това е една организация, която е основен дарител на МВР. Тези финансови взаимоотношения там са доста странни и смятаме, че първо финансовият ресурс и тези взаимоотношения в МВР заслужават сериозна проверка и оценка. Това е смисълът. Като обект там има наистина доста рискови неща, които заслужават внимание.


Освен това според председателя на Сметната палата, за да се осигури прозрачност в разходите на средствата на политическите организации, оттам ще внесат предложение за промени в Закона за политическите партии: 

Сегашният закон за политическите партии не позволява прозрачност на разходите на партиите, съответно и нашият контрол е с вързани ръце. Партиите не са задължени да оповестяват своите разходи. Лошото е, че в Закона за политическите партии приходите на партиите са на светло, разходите им са на тъмно. Проблемът е следният - партиите ползват модела на отчетност на малките и средни предприятия. Това е непригоден отчетен инструмент за политическа партия.

В одитната програма на Сметната палата през настоящата година са включени още общините, с техните програми за снегопочистване и пътно поддържане, разпореждането на областните управи с поверените им имоти и повечето от агенциите в държавата. Спешната помощ  също ще обект на целевите проверки през тази година. Според Валери Димитров проверката ще даде възможност да се направят заключения и да се дадат препоръки за решаването на проблемите там:

Тези проблеми за съжаление продължават и са свързани с недостатъчен или неквалифициран персонал, недостатъчна финансова осигуреност, недобра координация, недостатъчно материално техническо осигуряване, линейки, не навреме извършени ремонти, неизградена инфраструктура.

Сметната палата ще проверява и начина на разходване на средствата по националната програма за интеграция на бежанците, допълни заместник-председателят Валери Апостолов:

Ние тука ще направим проверка тези, които тук са получили статут на бежанци или хуманитарен статут, доколко и дали въобще са успели да се интегрират в процеса на образование. Ще направим анализ какъв е техният достъп до институции, обществените услуги и има ли дискриминация в тези сфери Проверката ще обхване и парите по мерките за защита на уязвимите групи. Тук идеята еда видим до каква степен се постига националната цел, която има България, за намаляване на броя на живеещите в бедност 260 хиляди до 2020 година. Това са средства, които са основно в ресурса на Министерство на труда и социалната политика и приблизително са около 700 милиона на година.

В програмата на Сметната палата е и финансов одит на т. нар. Сребърен фонд, който от създаването си през 2006-та година не е проверяван, посочи заместник-председателят Цветан Цветков

А в същото време в него са акумулирани, така, едни значителелни по обем средства - 2 322 000 лева. Това наложи необходимостта да бъде извършен одит на този държавен фонд.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!