Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бобева: Цената на тока няма да се повишава, докато енергегиката не бъде ребалансирана

| обновено на 21.01.14 в 17:48
Снимка: БГНЕС
Четири от големите инвестиционни проекти в България през тази година са на компании, които вече са инвестирали в страната. Това обяви вицепремиерът Даниела Бобева на годишната среща на бизнеса с правителството, организирана от "Икономедия".

Според председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев България се нуждае от големи енергийни проекти и може да има промяна в отношението към строежа на АЕЦ "Белене".

Бобева посочи, че има потенциал за инвестиции. Работи се по привличането на средства за 22 проекта.

Някъде за около милиард и 700 милиона и около седем хиляди работни места. Да се надяваме малка част от тези проекти да се реализират. Това ще допринесе за икономическия растеж, няма да очакваме значителни увеличения на заплатите, в доходите на населението, тоест плановете за големи растежи на корпоративния сектор трябва да се свързват с голям износ.

Председателят на бюджетната акомисия в парламента Йордан Цонев обясни, че е необходимо да се даде път на големите инфраструктурни и енергийни проекти, независимо откъде идват. Цонев подчерта, че ДПС не харесва проекта "Белене", защото задължава страната да изкупува ток и харесва идеята за Седми реактор в Козлодуй, защото няма такива условия.

Ако се промени, ще променим отношението си, както и ако "Белене" се промени в посоката, която говорим, може да реализираме отношения.

Бобева беше категорична, че цената на тока няма да се повишава, докато енергегиката не бъде ребалансирана, няма да се жертва НЕК, за да бъде намалена финансовата тежест за част от участниците в системата.

Тази тежест трябва да се сподели от всички. Не можеш да натовариш едни да платят за сметка на други. Според мен бизнесът и гражданите се нуждаят от евтин ток, това трябва да бъде постигнато. Дълбоко вярвам  в резервите, които има в сектора. Всеки, който идва казва: "Вдигнете цената, вдигнете цената", е  няма да я вдигаме, докато не сме сигурни, че няма резерви вътре за по-голяма ефективност на енергията.


Обобщен репортаж от днешната среща между бизнеса и правителството чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!