Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Покоряването на връх Миджур

И това лято в началото на август на високия 2168 метра връх Миджур се събраха над 100 туристи от Видин, Брегово, Лом, Враца и Монтана. Те изкачиха най-високата точка на Западна стара планина заедно, но по три различни маршрута- от Горни лом, от Чупрене и от сръбския Бабин зуб.

Въпреки трудностите, всяка година много хора отново и отново се събират, за да изкачат заедно поредния си връх. А тазгодишното изкачване за сетен път показва, че това занимание приятно изисква доста усилия и упоритост, а не единствено и само желание да погледнем Света отвисоко. И както всяко приключение, преди да навлезем в гората, един от най-опитните планинари от ТД "Бонония" Веселин Василев ни разказва историята на върха. Пътят през сенчестите букови гори на хълмовете преди билото на Западна стара планина ни отвежда до поляните с хвойна и малини, горски ягоди и боровинки. Над този пояс гъста и мека трева е застлала билото на планината на около 500 метра под върха. Преди Миджур обаче ни очакват още пет поредни височини...

"Когато изкачвате, движете се вляво от граничните пирамиди, които маркират границата между България, Сърбия и Черна гора", съветваха ни граничните полицаи, които наблюдаваха да не се отклони някой от походниците. След много оплаквания, смях и подканяне на най-изморените, достигнахме връх Миджур, който ни посрещна обвит в облаци мъгла. Тук въздишките на облекчение, желанието за снимки до камъка, който маркира 2168 метровата височина, изместиха умората. И всички бяха готови да разказват със задоволство и гордост за своя успех.

Първи са опитните планинари Розалина Попова и Веселин Василев. За тях изкачването е "съчетание на усилие и удовлетворение от добре свършената работа".

Най-малкият участник във 22-рото изкачване на връх Миджур е Георги, който сякаш не се е уморил от изминатите 8 и половина километра и казва, че ще разкаже на всичките си приятели "...колко е красиво". Баща му Тодор Попиванов е научил за красивите и непокътнати гранични територии в западната част на Стара планина след обучението си в университета. Георги отново ни напомня, че добрата планинска екипировка е едно от най-важните условия, което гарантира приятното изживяване.

На върха след избора на 13-тата по ред Мис Миджур 2011- видинчанката Аманда Пекова, отварянето на малиновото шампанско и традиционната изложба на Богомил Петров, най-шумна е групата врачани, които изкачиха върха от сръбска страна. Разпознаваме гласа на Огнян Пищиков, по известен в Северозапада като "Баце". Той е създател на "Речнико на Баце", където може да откриете редица хумористични изрази на този събирателен образ- врачанския шегаджия. Заедно с "Баце" на върха е и "почетният консул на Баце" в Лом- Милко Христов и Росица Ценова.

"За 2500 години трибалите- хората от Северозапада, не са мръднали. Добре, че не ни пука. А Баце гледа Света от високо и се мисли за велик!", коментира Огнян Пищиков.

И отново се "гмурваме в памука"- както казват Тримата глупаци. Слизането към хижата в мъглата не е по-лесно, но доволни от постигнатото със смях и песни пристигаме край лагерния огън. А тук веселбата продължава до късно през нощта. На следващата сутрин се разделяме с пожеланието "... да се видим отново след година".
По публикацията работи: Милен Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40