Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липсата на кворум прекрати заседание на Общинския съвет във Видин

Заради липсата на кворум, заседанието на Общинския съвет във Видин бе прекратено, след разглеждането на 7, от общо 21 точки. Заседанието започна при нисък кворум- в залата присъстваха само 23 от общо 37 общинския съветници.

"Защо отново кофите за боклук преливат, като създават опасност за здравето на хората и представляват грозна гледка за гостите на града"- този въпрос зададе на общинския кмет Пламен Трифонов от Коалиция за България.

"Забраната за ползване на средства от приходите за твърди битови отпадъци, заради запорирани сметки на Община Видин, са причината за неритмичните плащания на фирмата по чистотата и за боклука около уличните контейнери"- отговори кметът Румен Видов. Той поясни, че съдия-изпълнителят е отказал искането за опрощаване на част от дълговете на Общината и за освобождаване на средставата, постъпили като такса- твърди битови отпадъци и туристическия данък.

Градоначалникът внесе допълнителна точка в дневния ред, за съфинансиране на проекта "Крепостна система "Калето". Предложението му бе отхвърлено, а един от доводите бе на Павел Паунов от групата "Десен алианс", който заяви, че в трудните времена на икономическа криза общината няма откъде да задели изискуемата сума от 200 000 лева.
Следващото предложение на кмета Румен Видов относно предоставяне за безвъзмездно управление на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на триетажна масивна нежилищна сграда- диагностичен пункт за преглед на кандидат водачи на МПС, в Южната промишлена зона на Видин.

"Тук, обаче, възниква много специфичен казус"- заяви адвокат Цецко Иванов и поясни, че имотът незаконно се преотдава за офис на банка и по този начин общината предоставя свои имот безвъзмездно, а ползвателят печели от него за себе си. В крайна сметка местният парламент одобри предложението с внесените поправки да се забрани преотдаването за несвойствени дейности.

След разглеждането на 7-ма точка и двукратна проверка на кворума се установи, че в залата присъстват само 18 общински съветници и председателят Светослав Славчев прекрати заседанието. Новото заседание е насрочено за първия учебен ден- 15 септември.
По публикацията работи: Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира Националният литературен конкурс "Яна Язова"

Националният литературен конкурс "Яна Язова" стартира за 18-та поредна година. Организаторите от библиотеката при Народно читалище "Постоянство 1856” в Лом съобщават, че тази година в конкурса могат да се включат автори от 14 до 40 години. До три разказа или стихотворения в три екземпляра, които не са награждавани в други конкурси, е условието..

публикувано на 19.05.24 в 10:18

Над 2000 участници ще се включат в похода "По пътя на Ботевата чета"

Над 2000 участници се чакат да тръгнат по стъпките на Ботевата чета тази година. 76-ото издание на Националния туристически поход от Козлодуй до Околчица тръгва на 27 май от Дунава, за да стигне на 1 юни до българската Голгота.  Организатор на проявата е областната администрация във Враца, като губернаторът Надя Донкинска и заместникът й Николай Николов..

публикувано на 19.05.24 в 09:47

Община Лом удължи срока на социална услуга

Храна и продукти от първа необходимост се доставят на хора с увреждания и самотноживеещи от община Лом, които са в невъзможност за самообслужване, съобщават от местната общинска управа. Социалната услуга е по проект "Грижа в дома в община Лом" и включва също така заплащане на битови сметки, осигуряване на административни, битови и здравни услуги. За..

публикувано на 19.05.24 в 09:36

Млади таланти от Враца с награда в Хърватия

Млади музикални таланти от Враца спечелиха престижна награда от международен конкурс. Клавирното дуо на Моника Георгиева и Мария Филипова завоюваха първа награда в Хърватия.  Фестивалът "Quattromania 2024" се организира от Академия за изкуства и култура в четвъртия по големина град в Хърватия Осиек. Конкурсът е за клавирни дуа и композитори, и се..

публикувано на 19.05.24 в 09:06

Монтана е домакин на Национален фолклорен конкурс

За 16-ти път Монтана е домакин на Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". 600 фолклорни таланти от 22 населени места от страната показват любовта към народната музика, песни и танци, каза директорката на Младежкия дом Мариета Христова "Конкурсът е един трамплин за тези, които участват и за бъдещото им развитие."..

публикувано на 19.05.24 в 08:53

Църковна камбана за пръв път прозвуча в село Крапчене

За първи път хората от село Крапчене чуха камбанен звън. За тях това е голям празник. Новоизграденият божи дом е посветен на "Свети великомъченик Димитър". Освещаването на храма бе извършено от Видинския митрополит Даниил: "Благодарим на Бога за това велико събитие и за този голям празник, защото тези хора, които са се обърнали, от сърце са..

публикувано на 18.05.24 в 14:53

"Голямото хоро" за осми път във Видин

За осма поредна година голямото хоро , организирано от Фолклорна студия "Северняци" събра десетки жители на Видин. Малки и големи, хванати за ръце, заедно изтанцуваха днес близо 20 познати хора в Крайдунавския парк на града. Проявата е жест на приемственост към местните и почит към народните песни и танци, сподели една от участничките. "На такива..

публикувано на 18.05.24 в 12:56