Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът иде...

С три щама на грип ще се борим през тази година. Брисбейн, Пърт и Калифорния, са имената на трите щама, които се очакват през тази зима, съобщиха епидемиолозите. Според лекарите най-добрата профилактика на заболяването е добрата хигиена и имунизацията. Противогрипните ваксини се поставят от личния лекар или в имунизационните кабинети, не са включени в задължителния имунизационен календар.

Грипът е остро, заразно заболяване, което се разпространява много бързо - за около 4-6 седмици, уточняват епидемиолозите. Заболеваемостта сред населението бързо достига до високи стойности, а най-често от грип боледуват хората с по- слаб имунитет- кърмачетата до едногодишна и хората над 60-годишна възраст. Съветът на лекарите е да не се прибягва до самолечение, за да се избегнат усложнения.

"Грипът е нещо обикновено, понякога се спекулира с всички щамове. Не се страхуваме и няма да се имунизираме. Всичко е спекулация, манипулация и се прави за пари- за да се продадат противогрипните препарати"- смятат част от запитаните видинчани.

"Нормален спокоен живот, нормална храна и самочувствие, защото вирусите ги е страх от тези неща"- е рецептата на млада жена.

Едно е ясно- каквото и да е името на грипа- "животинско" или не, за него трябва да се подготвим отдалече- добрата профилактика е силната храна, добрата хигиена и избягването на стреса.
По публикацията работи: Пламен Коцев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стотици се събраха на фестивала на виното и хорото в Гомотарци

Фестивал  на виното и хорото се проведе за пета поредна година в крайдунавското село Гомотарци. Той се организира от кметството в Гомотарци и местното читалище "Просвета-1928".  Събитието откри кметът на Гомотарци Желязко Станков : "За мен е радост, че нашето красиво село за пореден път е домакин на такова вълнуващо събитие. Днес е празник не..

публикувано на 20.10.24 в 15:13

30% е избирателната активност в Габровница към обяд

В монтанското село избират нов кмет, а кандидатите са двама. Няма констатирани нарушения, като  250 жители на Габровница са преминали през единствената изборна секция до обяд. Това прави около 30% от имащите право на глас за кмет на монтанското село.  "Няма напрежение и нарушения на изборния процес. Всичко е тихо, спокойно, нормално и нямаме..

публикувано на 20.10.24 в 14:58

И днес водата във Видинско остава негодна за пиене

Поради извършване на есенна дезинфекция, до 17.00 часа днес, остава негодна за пиене водата в много населени места в община Видин. От ръководството на "Водоснабдяване и канализация" уведомяват населението на града и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава,Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец,..

публикувано на 20.10.24 в 09:30

Предлагат изменение в Наредбата за организация на движението във Враца

Местната администрация във Враца предлага изменение в Наредбата за организацията и безопасността на движението. Предложението е да се задържат тротинетки и велосипедите на нарушителите, докато не платят глобата за движение в забранените зони.  Причината за затягане на мерките е поради зачестилите инциденти от началото на годината - 2 блъснати деца по..

публикувано на 20.10.24 в 09:24

Удължиха срока за избор на съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана.

Общинският съвет в Лом удължи процедурата за определяне на четирима съдебни заседатели за окръжния съд в Монтана. Новият краен срок за подаване на документите е 31 октомври, съобщават от общинската управа.  Изискването към кандидатите е да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Да не са осъждани за умишлено престъпление,..

публикувано на 20.10.24 в 09:19

Продължават ремонтните дейности във врачанския квартал "Бистрец"

Напредват дейностите по цялостното възстановяване на пътната инфраструктура в квартал "Бистрец", стана ясно от пресконференция в община Враца.  Към момента са подготвени над 13 улици за асфалтиране, като на три от тях вече е положен биндер и се асфалтират и тротоарите, обясни кметът Калин Каменов.  В средата на август стартираха строително-ремонтните..

публикувано на 20.10.24 в 09:11

Избори за кмет се провеждат в Габровница

В монтанското село Габровница днес се провеждат извънредни избори за кмет на населеното място. Новият избор се наложи, след като загубилият кандидат на 29 октомври 2023 година, обжалва резултатите и спечели делото. В две секции гласуват габровчани, като едната от тях е подвижна. Членовете им са преминали обучение, съобщи говорителят на Общинската..

публикувано на 20.10.24 в 09:01