Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И по гроздобер в Ново село първо ще чуете: "Ми смо си ми"

"Ми смо си ми", което ще рече "Ние сме си ние"- пише под герба на видинското село Ново село, известно някога с младата си история и тайната си рецепта за старо вино.
 
Вино, печелило медали от винарски изложения по цял свят с марката "Новоселска гъмза". Марката я има и до днес, но в бутилките с този етикет виното отдавна не е от грозде, брано по слънчевите склонове на Ново село... Истинско новоселско вино кипи само в бъчвите на местните хора- и то само в мазетата на тези, които все още пазят любовта към земята и въпреки всички превратности на живота, не предават поминъка- някога бил гордост за селото.

"Разходите по отглеждането на лозята, ако се гледат както трябра, са толкова високи, че изкупните цени на гроздето са смешно малки", категорични са опитните лозари.
 
 
 
 
 
"Стари сме, не можем да се занимаваме. Децата ни са далече, а купувачи няма- нито на грозде, нито за лозята", споделят възрастни новоселяни, които тъгуват по лозята си, но въпреки това са ги изоставили и излизат на полето като Косето Босето- само за гроздобер... А подивелите маркови лози дават приплот толкова, колкото успеят да се справят без окопаване, пръскане, резитба...

"Ние не гледаме лозе. Ние или крадем грозде, или минаваме втора ръка и каквото оберем- продаваме във Видин", без притеснение признават местни роми.

"Много е хубаво в Ново село. Аз съм италианец, съпругата ми е българка. Купихме си къща тук и сега я подготвяме за живеене. Тук ще посрещнем заедно Коледа", разказва с усмивка на развален български Джовани. Герои разни, мозайка шарена...
Част от новия пейзаж на Ново село сега са както многото придошли роми, така и заселващите се тук чужденци. Странен баланс, ще кажете. Май като всичко в това село с любопитна история, основано някъде в края на 17 век (след поредното въстание в северозападните земи на тогавашната Отоманска империя) от потомци на чипровски майстори, сръбски и румънски бежанци и малкото останали местни хора, оцелели след опожаряването на старото село Просеник. И всичко това- ашладисано с потомци на български бежанци от Молдова, решили пак да се приберат в България след Освобождението.
 
 
 
 
 
 
 
Жилав народ, който гледа на живота малко отгоре, едно странно за беднотията на днешния ден високомерие, наподобяващо скъп костюм на разорен благородник. Но това е нашият Северозапад- в него всичко си имаме...
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50