Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПриобщИ, човече!

Гост в "Калейдоскоп" на 14 ноември 2011 година бе Даниел Дамянов. Един млад мъж със силни очи. Очи, които могат да те накарат да спреш, ако си тръгнал в грешна посока; да замълчиш, ако говориш неискрено; да се усмихнеш, ако делничната тъга ти е дошла в повече. Един наш земляк, който умее да спира времето, когато седнеш с него на блага приказка. Блага приказка, която в хладното вече късно есенно време можеше да се случи на твърде малко места във Видин, защото Дани живее на колела, а в уж европейския ни град, дори в централната му част, трудно се намира място с осигурен достъп за хората с ограничена мобилност... Успяваме да намерим едно относително не много шумно място. И ако, ти слушателю, от време на време чуваш покрай нашия разговор и нечии други благи приказки, не бъди придирчив...

Разговорът тръгна от една идея на Дани за участие на гражданското общество в управленито на града. След поредица от отлагания, Видинският общински съвет почти в края на мандата си- през юни 2011 година, подкрепи предложението на Дани Дамянов, тогава общински съветник, и с решение номер №102 прие Наредба за създаване и функциониране на квартални съвети в Община Видин. Като със същото решение упълномощи кмета на Общината да предприеме всички необходими действия по приложението на Наредбата. В мотивите на бащите на града е написано:
 
"Общински съвет Видин смята, че е законосъобразно и целесъобразно нормативно да бъдат уредени създаването и функционирането на квартални съвети, с цел по-добро взаимодействие на хората с органите на местната власт." 
 
А сега е ред на още по-трудното: идеята да се материализира.

"Да, може да се използват вече съществуващи, макар и не кой знае колко работещи дадености- като домоуправителите по места. Така или иначе, те са избирани от хората по местоживеене... А едно от намеренията на Наредбата е чрез работата на кварталните съвети да се скъси разстоянието между управлявани и управляващи"- обяснява Дани.

Моделът на общуване чрез откриването на хора със сродни намерения, желания, амбиции е вече проверена марка в социалните мрежи. И работи добре. Първо обаче местната власт трябва да извърши районирането на града, което е условие за конституирането на кварталните съвети, а след това и да заяви желание да общува с представителите на това ново гражданско формирование.

"Може кварталните съвети в определени ситуации да се окажат коректив на местната власт..."- подхвърля Дани и развива своето предположение:

"Кварталните съвети може да се окажат като юзди за управляващите, които постоянно ще им напомнят, че би трябвало във всяко решение да се съобразяват с желанията на хората, обитаващи дадения квартал."

"Жителите на всеки квартал ще си изберат своите представители. Точно тези хора може на следващите избори да се окажат добрият избор и за целия град- ако са доказали, че знаят и могат да работят за интересите на своите съкварталци. И това ще са вече новите "припознати лица" в политиката- съседът, който живее до теб от години..."- обяснява Дани възможността кварталните съвети да се превърнат в начало и на успешна кариера в местния парламент. Близостта по местоживеене ще улесни общуването. И споделянето на възникналите проблеми.

Добри модели на директна връзка са и социалните мрежи. Дали те също могат да бъдат част от формирането на новите граждански връзки?

"Социалните мрежи вече доказаха предимствата си- хората със сродни интереси бързо и без посредници се намират един друг. Те не само че не пречат на живото общуване- те помагат. От известно време през почивните дни се събираме на кафе с приятели, с които сме се "запознавали" след като сме се заявили във Фейсбук като хора, които обичат нашия край. Виждаме се, разговаряме, обсъждаме"- споделя Дани. И ми обещава още следващата седмица да обсъдят идеята между 20 и 25 декември да обявим "Ден на снежния човек" и заедно с децата на Видин да "съберем" всичкия сняг по улиците на града в усмихнати снежни човеци. Пък ако Коледата е безснежна, ще опаковаме така досадните найлонови пазарски торбички в усмихнати снежни човеци... "Грозното да превърнем в красиво"- обобщава Дани.
 
Докато слушах нашия гост, поредната ми среща с него пак ме върна към едно улегнало вече прозрение, осенило ме преди години, при един от първивите ми разговори с него и неговите приятели от Сдружение "Достоен живот":
 
Умението да се живее се отглежда с внимание, уважение и любов. А личното достойнство на човека не се мери в ръст- от петите до челото. Личното достойнство е в прямотата да се заяви като личност; в категоричността да настоява за независимост сред минирания от зависимости делник; в смелостта да се възправи с количката си пред буквоядщината и бездушието много по-категорично от стотици други, стоящи здраво на двата си крака... Или може би личното достойнство на човека е най-вече в щедростта да подарява с усмивка мечтите си на децата, с надеждата, че те ще направят следващата крачка и след последната наша...
...
РАДИО ВИДИН ПРИПОМНЯ:
 
                           НАРЕДБА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ФУНКЦИОНИРАНЕ
                             НА КВАРТАЛНИ СЪВЕТИ В ОБЩИНА ВИДИН

Раздел І Общи положения

Чл.1 Тази наредба урежда целите, предмета на дейност и начина на учредяване и функциониране на кварталните съвети в Община Видин.
Чл.2 (1) Кварталните съвети са институции на общността, които се изграждат по инициатива на населението и осъществяват своята дейност на доброволен принцип.
(2) Те не са политически структури и не се занимават с политическа дейност. Изграждат се в териториално обособени райони, които имат свой специфичен облик и сформирана жизнена среда, каквито са малките населени места и кварталите в големите селища.
Чл.3 Създаването на кварталните съвети цели:
1. Да се стимулира инициативата на гражданите при решаване на проблемите на населените места - квартали и села, където те живеят.
2. Да се постигне постепенна промяна в мисленето на хората от кварталите и селата, че решаването на проблемите зависи и от тях самите, че те лично могат, чрез своите инициативи и предложения, да участват в управлението и развитието на кварталите и населеното място и организирано да променят начина на живот и жизнената среда съобразно своите критерии и интереси.
3. Да се изгради действено партньорство между обществените съвети и органите на местното самоуправление, чрез което местната власт да се доближи до проблемите на хората, и да може да ги решава по-успешно.
4. Да се повиши ролята на гражданите за осъществяване на обществен контрол при разпореждането с имоти, общинска собственост, съгласно действащото законодателство.

Раздел ІІ Учредяване и регистрация

Чл.4 Кварталните съвети се създават и функционират на доброволен принцип на основата на тази наредба и на приетата от всеки квартален съвет годишна програма за дейността му.
Чл.5 Границите на кварталите се определят със заповед на кмета на общината.
Чл.6 Инициативата за провеждане на учредително събрание може да бъде на група граждани, кмета на общината или общински съветник, като се отчита наличието на положителна нагласа сред гражданите от съответния район за създаване на квартален съвет.
Чл.7 Със съдействието на общинската администрация се провежда широка информационно-разяснителна кампания, включително и чрез информационния бюлетин, целяща да доведе до знанието на максимален брой граждани, от съответния квартал или населено място, датата, мястото и часът на провеждане на събранието, на което да вземат решение за учредяване на квартален съвет.
Чл.8 (1) В учредителното събрание могат да участват граждани с избирателни права, живущи в квартала, които имат най-малко шест месечна регистрация по постоянен и настоящ адрес, общински съветници, представители на общинската администрация, директори на училища, държавни учреждения, служители на РПУ, неправителствени организации.
(2) Учредителното събрание се смята за редовно, ако на него присъстват не по-малко от една четвърт от гражданите с избирателни права в населеното място или квартала.
(3) В населени места с до 150 жители за провеждане на учредително събрание на населението е необходимо да присъстват поне една трета от гражданите с избирателни права в съответното населено място.
(4) Когато в определения час не са се явили посоченият брой граждани, събранието се отлага с един час, след което се провежда с онези, които присъстват. Техният брой обаче не може да бъде по-малък от една десета от всички граждани с избирателни права в квартала или населеното място.
(5) Учредителното събрание приема решение за учредяване и избира първия състав на Кварталния съвет. Решението за учредяване на Квартален съвет се приема с мнозинство три четвърти от присъстващите, а за избор на Квартален съвет с обикновено мнозинство от присъстващите.
(6) Учредителното събрание приема Устав за дейността си, по примерен устав изработен от община Видин.
Чл.9 (1) До 7 дни след учредителното събрание избрания Квартален съвет внася в Община Видин заявление за регистрация, към което се прилага копие от протокола на събранието, списък на учредителите, трите имена на избраните членове и председателя на съвета. Регистрацията се извършва чрез вписване на внесените материали от учредителното събрание в регистър, утвърден от кмета на общината.
(2) При промяна в ръководството на Кварталния съвет в 7 дневен срок се внася заявление за вписване на новия състав, към което се прилагат протокола на събранието и списък на присъстващите.
(3) Членовете на квартални съвети получават удостоверение по образец за представяне пред съответните органи.

Раздел ІІІ Статут

Чл.10 (1) Кварталният съвет е в състав от три до девет члена - председател, зам. председател, секретар и членове и се избира от учредително или общо събрание на населението в съответния квартал или населено място за срок от две години сред лица, които имат едновременно постоянен и настоящ адрес на територията на квартала или населеното място, с мнозинство повече от половината от присъстващите.
(2) Общото събрание на населението се свиква от Кварталния съвет или от кмета на общината по инициатива на най-малко 30 граждани с постоянен и настоящ адрес на територията на квартала или населеното място, изразили волята си с надлежна подписка и се обявява чрез поставяне на обяви в квартала и съобщения в средствата за масова информация 14 дни преди датата на провеждането. При предстоящо разглеждане на преписки в постоянните комисии и заседания на Общински съвет Видин, свързани с квартала или населеното място срокът е 3 дни.
(3) Датата, мястото и часът за провеждане на събранието се обявяват чрез поставяне на обявления и съобщения в страницата на община Видин, средствата за масова информация, интернет в срок 14 дни преди датата на провеждането му. При предстоящо разглеждане на преписки в постоянните комисии и заседания на Общински съвет Видин, свързани с квартала или населеното място срокът е 3 дни.
Чл.11 Кварталният съвет:
1. проучва мнението на гражданите за решаване както на по-дългосрочни идеи като определяне приоритетите и перспективите за развитие на квартала или населеното място, така и по проблеми с краткосрочен характер - извършване на ремонти и реконструкции в инфраструктурата, подобряване на транспортното обслужване, сметосъбирането и други.
2. на основа на мнението на гражданите изготвя ежегодна програма и отделни предложения до кмета на общината или до Общинския съвет за решаване на конкретните проблеми, с обществена значимост, за развитието на квартала или населеното място и участва при вземането на решения по тях. Програмата се депозира в деловодството на общината в срок до 31 октомври на предходната година.
3. установява контакт с общинските съветници, които живеят или работят на територията на квартала или населеното място, информира ги за цялостната си дейност и търси тяхното съдействие за решаване на въпросите, поставени от гражданите.
4. участва в изготвянето на проекти за кандидатстване по програми за привличане на финансови средства за решаване на проблеми по благоустройството, околната среда, инфраструктурата и други и ги предлага на кмета на общината за съдействие.
5. осъществява взаимодействие с представители на граждански структури и неправителствени организации.
6. организира гражданите за облагородяване, хигиенизиране и поддържане на жилищните райони и други.
7. свиква общо събрание на населението от квартала или населеното място и отчита дейността си пред него, не по рядко от веднъж годишно.
8. съдейства за опазване на обществения ред в квартала или населеното място съгласно закона, в партньорство с РПУ.
9. приема становища по предложения за решения на Общински съвет -Видин за разпореждане и управление с общинско имущество, благоустрояването, околната среда, инфраструктурата и други, в квартала или населеното място, които се депозират в деловодството на Общински съвет Видин.
Чл.12 Кварталният съвет заседава не по-рядко от веднъж на два месеца. Заседанията му са редовни, ако присъстват повече от половината от членовете му, а решенията се вземат с мнозинство повече от половината от присъстващите.
Чл.13 Председателят на кварталния съвет:
1. представлява съвета;
2. свиква заседанията на Управителния съвет;
3. ръководи заседанията на Управителния съвет и ги председателства;
4. в негово отсъствие тези функции се изпълняват от упълномощен от Председателя на Управителния съвет член на Управителния съвет;
5. организира и ръководи текущата му дейност;
6. разпорежда се с бюджета и финансовите средства на Кварталния съвет и носи отговорност за това;
7. изпълнява и контролира изпълнението на решенията на Управителния съвет;
8. съхранява и води документацията на Управителния съвет.


Раздел ІV. Връзки и взаимодействия на кварталните съвети с Общинския съвет и кмета на общината.

Чл.14 (1) Със заповед на кмета на община Видин се определят служителите от общинската администрация, които ще осъществяват постоянна връзка и ще оказват помощ на кварталните съвети.
(2) Присъствието на представители на кварталните съвети на заседания на Общинския съвет и неговите комисии, както и поставянето на въпроси пред Общинския съвет и даването на отговори по тях се извършва по ред, установен от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Видин.
(3) Кметът на Община Видин е задължен да информира своевременно писмено председателя на кварталния съвет, когато е предприето действие, което засяга съответния квартал или населено място.
(4) Председателят на Общинския съвет е задължен да информира своевременно и писмено председателя на кварталния съвет, когато е открита процедура за приемане на решение, което засяга съответния квартал или населено място.
Чл.15 (1) С участието и съдействието на кварталните съвети общинската администрация организира публични обсъждания на инфраструктурни, благоустройствени, екологични и други проекти /за паркове, градинки, детски площадки, мостове, гаражи, търговски обекти, застрояване на общински терени и други/.
(2) Чрез кварталните съвети се провеждат публични обсъждания на проекти за актове на месната власт и документи на общинската администрация и на Общинския съвет, които касаят всички граждани като стратегии, програми и планове за общинско развитие, проекто-бюджета на общината, общински наредби и други. Целта на обсъжданията с гражданите е да бъдат предварително информирани, за да могат да дадат становища и предложения по проектите.
(3) Помещения за провеждане на публичните обсъждания, посочени в предходните ал.1 и ал.2, се осигуряват от общинската администрация.
Чл.16 (1) Кметът на общината, Кмета на населеното място или кметският наместник заедно с Председателят на Общинския съвет организират най-малко един път в годината общи срещи с населението на квартала или съответното населено място за отчитане и обсъждане на дейността си.
(2) Кметът на общината и Председателят на Общинския съвет организират най-малко два пъти в годината общи срещи с регистрираните квартални съвети за координация и обмяна на опит.
Чл. 17 (1) Общината може да предостави и да поеме издръжката на общински имоти, строени и използвани като квартални клубове на регистрирани по установения ред квартални съвети за общо ползване от населението в съответния район.
(2) Кварталният съвет осъществява управлението и стопанисването на предоставения му квартален клуб и приема правила за неговото ползване от населението на квартала.
Чл.18 Финансовите средства от бюджета на общината за реализиране на предложения, отправени писмено от кварталните съвети до кмета или Общински съвет, могат да бъдат осигурени след решение на Общинския съвет.
Чл.19 Общината може да предостави средства за решаване на проблем, поставен от квартален съвет, при спазване на следните условия:
1. Кварталният съвет да е регистриран в общинската администрация по установения ред;
2. Кварталният съвет да е представил проект за предвидените дейности, подробна план-сметка за необходимите материали и организира населението за изпълнението му.

Раздел V. Преходни и заключителни разпоредби
 
§1 Наредбата е приета с Решение №102, взето с Протокол №7/07.06.2011 г. на Общински съвет Видин и влиза в сила след изтичане нормативните срокове и публикуването и в един местен вестник.
                      Председател на Общински съвет Видин Светослав Славчев
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40