Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца и Видин участват във "Ваканция Спа Експо 2012"

Враца участва в туристическата борса "Ваканция Спа Експо`2012", която се открива в София и ще продължи до 18 февруари. Изложението е в Зала 3 на Интер Експо Център, а тази година участието на общината е на щанд с четири пъти по- голяма площ от предишни години и с интересна и аткрактивна програма.

© Снимка: РАДИО ВИДИН

Посетителите на борсата ще видят Врачанския регион през истинско шоу. В него участват Регионалният исторически музей, природният парк Врачански балкан, театрална група ТЕМП, увеселителният парк "Приказката", сдружение "Бъдеще в миналото", велоклуб "Герак", местен туристически сайт и 5 хотела. В рамките на тридневната програма на наши и чужди туроператорски и рекламни агенции ще бъдат показани чрез презентации и актьори уникалните за Враца и околностите места, природа и съхранени традиции, история, бит и култура.

Официалното откриване на щанда е с обща презентация за Враца. Лично кметът инж. Николай Иванов ще посреща гости, агенции, туроператори и журналисти на по чаша вино. На врачанския щанд ще е и актьорът Краси Радков, който успя в последните години да популяризира региона чрез специфичния говор и хумор на врачани. На изложението ще бъде представена и третата книга на "Речнико на Баце". Ще го направи лично авторът й Огян Пищиков. Негов партньор в демонстрацията на стила и изказа на врачани, побран в книжката, ще е скулптурът Красимир Кръстев. За фон на представянето ще бъде извадено от домашното вино на Баце, а дегустацията ще тече под припевите на женския хор от село Згориград.
 
Денят ще приключи с темата "История". Пред гостите на туристическата борса ще бъде направена демонстрацията "Хляб от Бога". В нея актьори ще покажат как с праисторически технологии се е добивало брашно от древното жито лимец и как се е изпичал хлябът от времето на първите заселници на Европа, живели край Враца. Ще има и дегустация на получения хляб, който по думите на вече опитали го хора, е с ненадминат вкус. Ще бъде направено и експериментално производство на керамични изделия от новокаменната епоха. Техен фон ще бъдат фотоси, керамика, открита в разкопките край село Оходен, и представяне на документален филм, посветен на експерименталните демонстрации. В самия край на деня за културно- историческото наследство на община Враца, за археологическите разкопки на Регионалния исторически музей и новите възможности на дестинация Северозапад, ще разкаже археологът Георги Ганецовски.
Петъчният ден- 17 февруари, ще започне с презентациии на местата за отдих в града и край него. В програмата е включено и представянето на увеселително- приключенския парк "Приказката". То ще бъде направето лично от управителя на парка Тихомир Опров. След него е срещата с археолога Нарцис Торбов, който ще разкаже за откритото във Враца съкровище от Могиланската могила, а планинското колоездене ще бъде представено от велоклуб "Герак". От 14.30 до 15.00 часа ще бъде направена презентацията "Природни забележителности и биоразнообразие в Природен парк "Врачански Балкан". В презентацията е акцентирано най- вече на уникалните растения и животни в парка. Сред тях са лукувичните орхидеи, които са изключително рядък и пазен вид, и се срещат само тук и в Пирин планина, разнообразните видове прилепи, белоглавите лешояди, скалният орел, чухълът и дивата котка, благородният елен, видрата, уникални пеперуди, бръмбърът алпийска розалия, жабата дървесница и шипоопашатата костенурка. Всички тези растения и животни могат да се наблюдават от туристите в естествената им среда на живот във Врачанския балкан. Денят ще завърши с демонстрацията "Тракийският цар-жрец, Дионис и виното". Това е артистична реконструкция на Дионисиев ритуал с дегустация на вино в сребърни съдове - реплики от тракийски съкровища, и мултимедийна презентация на Рогозенското съкровище, което се пази в Регионалния исторически музей.

Враца ще приключи участието си във "Ваканция Спа Експо" в събота- 18 февруари, с две мултимедиини презентации и една дегустация. Първата презентация е от 10 до 11 часа, а втората от 12 до 17 часа. Те са обобщили всички възможности за почивка, туризъм и забавление в региона. А в обедните часове от 11 до 12 часа всеки посетител на изложението може да дегустира местни ястия и вина. Сред уникалните храни са постните лютики, ястията от качамак и месо, прословутият врачански тутманик, мекици, лютиви разядки и пържено. От вината ще бъдат показан "Врачански мискет", който надминава качествата на виното от Южна България - "Керацуда", и меките ароматни ракии, изпечени от плодовете на Балкана и неговите билки. За да е по- сладка хапката и да е обилна глътката, жените от село Згориград ще припяват кръшни песни от Северозапада.

Тази година организаторите не пожалиха сили и средства, за да дадат един нов облик на Враца и Северозапада, защото добрата реклама е солидна предпоставка за добър бизнес. Очакванията са идващият туристически сезон да бъде щедър въпреки кризата, а туристите да са доволни от това, което ще видят и запомнят във Врачанско.
...........................
И Видин се включва в изложението "Ваканция Спа Експо 2012".

"Представяме региона заедно с общините, които работят активно за развитието на туризма- Видин, Белоградчик, Чупрене и Кула. На изложението ще се представят и всички хотели, които развиват бизнес на територията ни"
- каза за РАДИО ВИДИН Евтим Стефанов, председател на Агенцията за регионално развитие и бизнес център. По думите му ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" ще представят средновековни костюми като част от атракциите, които целят популяризирането на културно- историческото наследство в региона.

Щандът на Видин е разположен на площ 9 кв.м. В организацията и подготовката на материалите са участвали Регионалният исторически музей, Видинската търговско- промишлена палата и Бизнес- инкубаторът в града. В рамките на изложението ще бъдат представени и различни проекти в областта на туризма, между които два велопохода- по поречието на река Дунав и по маршрут в Западна Стара планина.
По публикацията работи: Ева Каралийска и Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Журналистката Лидия Каменова представя филм за пътуването си до Южна Америка

Видеофилм за пътуването си до далечни страни в Южна Америка създаде журналистката Лидия Каменова. Тя и нейната приятелка Нели Дончева пътуват до няколко страни, това са  Еквадор, Колумбия и Галапагоските острови.  Филмът носи заглавието "По средата на земята" и представя впечатленията от далечната екскурзия на Лидия Каменова: " За мен..

публикувано на 16.06.24 в 16:10

Завършва Националният фестивал на малките театрални форми във Враца

С две представления завършва 34-ото издание на Националния фестивал на малките театрални форми във Враца. От 18 часа на голяма сцена е музикалният спектакъл „Част от колекция", в който основна роля играе Иван Юруков. 2 часа по-късно в камерна зала е последното заглавие от програмата– Убийството на Гонзаго" от Недялко Йорданов. След..

публикувано на 16.06.24 в 14:40

Множество отличия за видински ученици в състезание по роботика

Три купи и 16 плакета получиха  отборите по роботика на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин, взели участие в  състезанието   "Роботика за България" София.   29 ученици от 8 до 11 клас с четирима ръководители показаха  своите знания и умения по работа в екип, разработка на проект, конструиране на робот и програмиране, казва Десислава Цокова,..

публикувано на 16.06.24 в 13:30

Враца се готви за Националия фолклорен събор „Леденика"

За седма поредна година Враца ще събере хиляди любители на българските традиции на Националия фолклорен събор „Леденика". Събитието, чиито организатор е общинската управа.  Тази година съборът ще е от 28 до 30 юни във Врачанския балкан. Организаторите са подготвили богата програма, изпъстрена от интересни и атрактивни събития. Началото ще бъде..

публикувано на 16.06.24 в 13:00

Нова еко пътека в Ослен Криводол

В село Ослен Криводол направиха нова  еко пътека.   Група от 25 доброволци от Прокредит банк, съвместно с доброволци от селото поставиха маркировка и указателни табели, събраха над 20 чувала с пластмасови отпадъци и се насладиха на чистия въздух и прекрасната природа. Идеята се ражда преди 4 години по време на ковид пандемията, а днес харесвайки..

публикувано на 16.06.24 в 12:15

Среща на туристи ветерани се проведе във Видин

85 туристи ветерани от 16 града в страната посетиха Видин и историческите забележителности в нашия град. Те посетиха и солните мини край Крайова.  Гостите идват  по покана на видинските туристи ветерани от Съюза на туристите ветерани клуб "Бдин" с председател  Веселин Габерски. Останаха впечатлени от природния феномен край Крайова и споделиха:..

публикувано на 16.06.24 в 11:10

Моторист загина при тежка катастрофа

Моторист загина при тежка катастрофа в козлодуйското село Гложене. По данни на полицията пътният инцидент е станал около 13.30 часа в събота. При сблъсък между лек автомобил, управляван от мъж от Козлодуй и мотоциклет с водач местен жител, пострадал 44-годишният мотоциклетист. Нараняванията му били несъвместими с живота и той починал в линейката на..

публикувано на 16.06.24 в 10:20