Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Враца става магическата столица на България

Тази вечер Враца ще стане магическата столица на България. Най- големите магове и илюзионисти идват в града, за да участват в грандиозния спектакъл, посветен на 107- годишнината от рождението на световно известния фокусник Мистер Сенко.
 
За домакин на спектакъла е избран град Враца, защото Мистер Сенко е роден в село Хайредин, той е и едно от имената, които правят популярни града години назад във времето.

На сцената на Градската концертна зала ще излязат звезди като снахата на Мистер Сенко- Стефка Сенко, една от малкото жени- магове в България, както и прочутите Мандраг, Росен Димитров- Джим, Трезор и Иван Стоичков. Спектакълът е със специалното участие на Христо Караджулов- Ирко. Представлението ще омагьоса и малки, в двучасовата програма врачани ще видят рядко показвани фокуси и номера от световните сцени.

Градът отдавна се подготвя за домакинството на тази феерия от магия, настроение, музика и забавление. По време на спектакъла ще бъдат връчени и специални плакети на почетни членове на клуб "Сенко". Ще се учреди и преходна мемориална купа "Сенко" за високи постижения в областта на магичното изкуство, чието връчване ще започне от следващата година. Спектакълът се открива от заместник- кмета по образование и култура Красимир Богданов, входът е свободен. Началото на магическото шоу е 18 часа.

Освен, че е роден във Враца, ето и още малко интересни подробности за живота на Мистер Сенко. Къщата, в която е живял в София, днес е популярният Магически театър на Астор. Астор става и негов пряк ученик. Благодарение на това големият номер с махането на главата, измеслен от мистер Сенко през 1939- та година, днес се представя от мага Астор. Маската на своята глава Сенко е държал и на видно място вкъщи, та ако влязат крадци, да помислят, че е там. Сенко е взел името си от едно цирково представление, когато се наложило да замества клоуна Сенко. Харесал как звучи псевдонимът и го взел за свой. Магът имал невероятно чувство за хумор. На двадесет и осмата сесия на тогавашния СИВ /Съвет за икономическа взаимопомощ/ след спектакъла на народния артист министър- председателят на Германия Хорст Хиндерман казал на своя български колега Станко Тодоров: "Искам да ми дадеш Сенко за министър на икономиката". На свой ред магът отговорил: "А, моля, не ме понижавайте". Сенко въобще не се колебаел и да се шегува с първите хора на държавата по онова време. След свой спектакъл пред ръководството на БКП, Сенко коментирал един от номерата си: И вие крадете, и ние крадем, но ние връщаме. Снаха му разказва, как веднъж Тодор Живков го попитал: "Какво правиш, Сенко?" - "Правя фокуси", отговорил той. Тогава Живков рекъл: "Е, аз правя фокуси, но в друг вариант." В такива моменти Първият винаги си прибирал ръцете в джоба, за да не се окаже жертва на шегите на Сенко. Една от любимите сентенции на мага е тази, че няма гладни, има само мързеливи.

Сенко напуска този свят на 26 юли 1987 г. на 82 години. Легендите около името му още се носят не само между хората, които са го познавали, но и сред онези, които само са чували за него. Сенко става почетен гражданин на Париж, София и Враца.
По публикацията работи: Ева Каралийска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Храмов празник чества църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в Белоградчик

На 6 май своя храмов празник отбелязва църквата „Св. вмчк Георги Победоносец” в град Белоградчик. По този повод Видинският митрополит Даниил и архиерейският наместник на Белоградчишка духовна околия отец Рафаил отслужиха тържествена света литургия и водосвет. В проповедта си митрополитът напомни, че Бог е светлина и е милосърден, дълготърпелив и когато..

публикувано на 06.05.24 в 16:45

Стартира инициатива за поставяне на нов паметник на загиналите артилеристи край Кула

Инициатива за поставянето на нов паметник за загиналите български войници в боевете край Кула по време на Втората световна война стартира по предложение на председателя на 42-то Народно събрание Михаил Миков. В Деня на храбростта и празника на Българската армия - 6 май, доброволци почистиха района около стария паметник, който бе обрасъл с храсталаци и..

публикувано на 06.05.24 в 16:15

Постигнаха съгласие за съставите на СИК в Бойница и Грамада

Партиите и коалициите в Грамада постигнаха съгласие за съставите на секционните избирателни комисии /СИК/ в изборите за членове на Европейския парламент и за народни представители на 9 юни. В консултациите с кмета Милчо Башев участваха представители на всички парламентарно представени партии в 49-ото Народно събрание.  63-ма ще са членовете на..

публикувано на 06.05.24 в 15:11

Приеха наредба за транспорта във Враца

Общинските съветници от Враца приеха на първо четене Наредба за превоз на пътници и условия за пътуване с превозни средства тролейбусен транспорт. Някои от основните моменти в текста касаят възможността за издаване и зареждане на превозни документ на електронен носител. Пътниците ще могат да закупуват дигитални карти и да ги зареждат, така както е в..

публикувано на 06.05.24 в 12:28

Литургия и курбан за празника на Антимово

На Гергьовден своя празник отбелязва видинското село Антимово. По този повод е подготвена специална празнична програма, обясни секретарят на местното читалище Цеца Христова.  "Предвиждаме празнична литургия в църквата с участието на владиката и църковен хор. Курбан, голям курбан ще има в двора на църквата, под липите. Ще подредим масите, хората..

публикувано на 06.05.24 в 10:53

Великденски събор организират край Алботинския скален манастир

Великденски събор подготвят отново край Алботинския скален манастир до видинското село Градец. По традиция празникът се провежда в подножието на светата обител на втория ден на Великден, който тази година се пада на 6-ти май, понеделник. Организатори на празника са кметството и читалището в Градец. В програмата е предвидено участието на самодейни..

публикувано на 06.05.24 в 09:48

Мездра отбелязва празника си

6 май, Гергьовден, се отбелязва като Ден на Мездра. Днес ще стартират официално и 50-тите юбилейни Празници на културата „Мездра май”.  Програмата за деня ще започне в 9:00 часа с Празнична света литургия в Храм „Св. Георги Победоносец".  От 10:00 часа на площад България” ще е ритуалът по издигане знамената на Република България, Община..

публикувано на 06.05.24 в 08:53