Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят книгата за живота на дарителя от село Винище

Кирил Маринов, дарителят от монтанското с. Винище събра живота си в книга. Днес тя ще бъде представена в библиотека "Гео Милев"- Монтана.

На 10 април в родното му село ще бъде открит мемориал "Жертвите на Винище". Това са три мраморни плочи, върху които са издялани имената на 83 души от селото, загинали във войните за България, концлаеристи и репресирани след 9 септември 1944 г.

Идеята за паметните плочи е на Кирил Маринов и Станислав Станчев. Средствата са осигурени от Маринов, емигрирал в Германия в началото на 50-те години на миналия век.

Кирил Маринов е един от най- големите дарители в Монтана. От началото на демократичните промени досега, той е подпомогнал със средства, храни, оборудване, автомобили социални заведения, болници, детски домове, училища, храмове, спортни клубове. Преди две години Кирил Маринов дари на децата на Монтана детската площадка пред комплекс "Огоста".
По публикацията работи: Любо Андреев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Крайдунавският парк

Циркова работилница и театър в Крайдунавския парк на Видин

Циркова работилница ще се проведе днес във Видин. Тя е част от инициативата На базар сме! В парка! на платформата за събития Естетика. Работилницата ще радва както деца, така и родители, каза Белла Антова от организаторите: "Екипът на "Mini Art Fest" идва за първи път във Видин. Няма нищо опасно, въпреки че номерата на техните акробати..

публикувано на 25.05.24 в 09:44

Ученици ще рецитират Вазови стихове в Мездра

Детски конкурс рецитал на Вазови творби ще се проведе на 27 май в Мездра. Конкурсът се организира за четвърта поредна година и е част от 50-тите юбилейни празници на града .  Участниците ще бъдат разпределени в три възрастови категории- от 1-ви до 4-ти, от 5-ти до 7-ми и от 8-ми до 12 клас, каза за Радио ВИДИН Светла Дамяновска , главен експерт..

публикувано на 25.05.24 в 09:00

Песни и танци ще огласят мездренското село Моравица

В  мездренското село Моравица днес ще проведат традиционния си събор. У частие в програмата ще вземат възпитаници от местното училище и детска градина, двата танцови състава на селото и деца от Мездра, каза  Маргаритка Ладова - секретар- библиотекар в народно читалище "Светлина-1926" в село Моравица, община Мездра: "Първо имаме освещение на..

публикувано на 25.05.24 в 08:00

С "Парад на буквите" отбелязаха 24 май във Враца

Във Враца отбелязаха тържествено 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.  Честването на 24 май започна с “Парад на буквите”, в който участие взеха отличени ученици, педагози, културни дейци и състезатели от спортни клубове. Трите знамена, представящи глаголицата, кирилицата и..

публикувано на 24.05.24 в 16:41

Във Видин отбелязаха тържествено Деня на светите братя Кирил и Методий

Видин отбеляза Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - 24 май, с празнично шествие и церемония по награждаване на изявени дейци на просветата и културата. Знанието, мъдростта, силата на просветата и словото са онези ценности, важни за нашето духовно извисяване, каза в словото си към..

публикувано на 24.05.24 в 15:09

С богата празнична програма отбелязаха 24 май в Лом

Днешният 24 май беше отбелязан в Лом с богата културна програма, пред сградата на Народно читалище „Постоянство 1856”. Кметът Цветан Петров поздрави ломчани с Деня на българската азбука, просвета и култура.  „Ние българите честваме днешния ден с особено чувство за национална гордост, с особена тръпка в сърцето, защото „и ний сме дали нещо на..

публикувано на 24.05.24 в 14:12

Монтана празнува 24 май

Стотици ученици, учители, представители на държавната и местната власт дефилираха на 24 май в Монтана.  Празничното шествие тръгна от най-стария храм „Св. св. Кирил и Методий" и завърши на площад "Жеравица" под звуците на духовия оркестър към народно читалище „Разум 1883". Кметът на Монтана Златко Живков и началникът на регионалното управление на..

публикувано на 24.05.24 в 13:05