Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да закриват видинското ОУ "Св. Климент Охридски"

В основна тема на заседанието на Общинския съвет във Видин се превърна предложението за закриване ОУ "Св.Климент Охридски", внесено от заместник председателя на Общинския съвет и председател на Постоянната комисия по образование, наука и култура Венцислав Станев. То е изготвено на основание на натрупаните задължения от над 120 000 лв. от училището, на прогресивно намаляващия брой ученици в него и на наличието на маломерни паралелки.

Кметът на Видин Герго Гергов се противопостави на идеята и я нарече прибързана. Според него трябва повече да се мисли в посока на надграждане, отколкото на разрушаване. Председателят на Общинския съвет Пламен Трифонов прочете официалното становище на Комисията по образованието, която препоръчва свикване на разширена среща на 17.05.2012 година, с участието на ръководството на ОУ "Св. Климент Охридски", Регионалния инспекторат по образованието, родителите на децата, които учат в училището, народните представители от региона, на която да бъде поканен и министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, който е също видинчанин и който всъщност ще вземе решението за закриването.

Общинският съветник от Синята коалиция Павел Паунов откри процедурни нарушения в направеното предложение за закриване на училището и също го определи като прибързано и емоционално. Общинският съветник от "Преображение за Видин" Павлинка Трифонова предложи да не се работи "на парче", а да се изработи цялостна стратегия в областта на образованието. А общинският съветник от ГЕРБ Венци Пасков предложи ОУ "Св. Климент Охридски" и ПМГ "Екзарх Антим I" да си разменят сградите. В крайна сметка се прие предложението на общинския съветник от БСП Цветан Минков предложението да се върне за обсъждане в комисията по образование, както и да се изиска становище на кмета по този въпрос.

Във връзка с представените резултати от одита на общинските здравни заведения, съветникът от "Атака" д-р Емил Лилов съобщи, че съсловните организации на работещите в здравеопазването са започнали разработката на здравна стратегия за Община Видин.

Общинският съвет прие намаляване на броя на хората, извършващи услугата "Домашен социален патронаж". До сега 27 човека се грижиха за 119 нуждаещи се в 33 села на територията на община Видин. Сега техният брой се редуцира на 7. Общинският съветник от ГЕРБ Венци Пасков изрази съмнение, че те ще се справят със задълженията си в пълен обем, но кметът Герго Гергов отговори, че рзчетите сочат, че намаляването е единственият рентабилен вариант.

Местният парламент одобри авансовото финансиране на проектите за депото за твърди битови отпадъци и за интегрираното градско развитие, както и участието в проект за електронно правителство и в проект за енергийна ефективност на обществени сгради, финансирани от Норвежкия фонд за безвъзмездна помощ.

Общинският съвет одобри отпускането на суми по 5 000 лв. за две видински училища- ОУ "Иван Вазов", за честването на неговия 50-годишен юбилей, и на СОУ "Цар Симеон Велики"- за честването на 130-тата годишнина от създаването му.

Общинските съветници гласуваха предоставянето за безвъзмездно ползване на помещения в жилищните комплекси "Бонония", "Строител", "Панония" и "Химик" на ОД на МВР Видин за работа на полицейските и младши полицейските инспектори в съответните квартали.

Дневният ред, след направените промени и допълнения, съдържаше 25 точки, а кворумът бе 34 общински съветника.

Преди началото на редовното заседание кметът на Видин връчи поздравителни адреси и подаръци на Тамара Панталеева и Цветелина Цветанова, които завоюваха златни медали на Европейското първенство по самбо през април тази година в Букурещ, Румъния. И двете състезателки са от видинския спортен клуб "Борба, самбо и джудо".

"Поздравявам ви най-искрено с постигнатата победа. Спечелвайки титлата европейски шампион, вие защитавате достойно името на България и Видин. Искам да ви пожелая тази титла да бъде само част от бъдещите ви спортни победи!"- пише в поздравителния адрес. От името на Цветелина Цветанова поздравлението прие треньорът на клуба Пламен Петров. Поздравителни адреси и подаръци за двете европейски шампионки имаше и от председателя на ОбС Видин Пламен Трифонов.

По публикацията работи: Александър Русев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ден на селото отбелязват в Лютиброд

2 юни, денят в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България е Ден на мездренското село Лютиброд.  По този повод от 20.30 часа в селото ще се проведе тържествена заря-проверка и тържество, в което ще се включат клуб "Умението да говорим" при СУ "Иван Вазов” Мездра с рецитал, популярната МФГ "Змей..

публикувано на 02.06.24 в 13:24

Видинчани се преклониха пред подвига на Ботев

С вой на сирени точно и едноминутно мълчание, точно в 12.00 часа в цялата страна бе отдадена почит към подвига на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.  Видинчани също отдадоха почит и споделиха, че подвигът на героите винаги трябва да се помни: "Може би трябва да си припомним едно чувство за патриотизъм и да го..

публикувано на 02.06.24 в 13:13

Ще ремонтират пътя Лом-Козлодуй

Основен ремонт на пътя Лом-Козлодуй предвижда да извърши Агенция "Пътна инфраструктура". 94 километра от второкласния път на територията на областите Монтана и Враца е включен в инвестиционната програма на АПИ. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на техническия проект за ремонт на отсечката. До започване на основния..

публикувано на 02.06.24 в 09:36

Д-р Йордан Иванов представи исторически роман в Лом

Д-р Йордан Иванов, специалист по ушно-носно-гърлени болести в ломската болница "Св. Николай Чудотворец", представи шестата си поред книга "Видинската корона" в камерната зала на Народно читалище "Постоянство 1856". Вдъхновен от династията Шишмановци, цар Георги I Тертер и съдбата на Видинското царство, д-р Иванов извежда на преден план вечните теми..

публикувано на 02.06.24 в 09:02

Детска градина в Лом изпрати своите абитуриенти

Децата от подготвителната група на детска градина №1 "Снежанка" в Лом зарадваха родители, учители, баби и дядовци с музикално-поетична програма, по случай завършването на обучението им в детската градина. Тържество се проведе в салона на туристическия културно-информационен център в квартал "Боруна". Бъдещите първокласници показаха много знания и..

публикувано на 02.06.24 в 08:52

Продължава "Summer vibes" във Видин

Днес е вторият ден от провеждащия се за пети път във Видин "Summer vibes". До крепостта Баба Вида, видинчани и днес ще могат да се насладят на богата програма, каза заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова. П редвидени са изложба на старинни оръжия, историческа викторина, патриотични игри, с което ще се отдаде почит към Ботев и загиналите за..

публикувано на 02.06.24 в 08:36

Организират превоз до Околчица в Деня на Ботев

Организират транспорт за всенародното поклонение на връх Околчица, съобщиха от общинската управа във Враца.  На 2 юни местната администрация и общественият превозвач "Тролейбусен транспорт" организират превоз на жители и гости на града до историческия връх в Балкана.  Транспортът от Враца до Околчица ще се извършва на всеки 30 минути в интервала от..

публикувано на 02.06.24 в 08:30