Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В името на безопасността

За първите пет месеца на 2012 година на територията на Видинска област са станали 157 пътнотранспортни произшествия с 18 ранени и трима убити- обявиха на заседание на Областната комисия по безопастност на движението по пътищата във Видин. Загиналите са колкото през същия период на 2011-та година. Увеличение има на общия брой катастрофи- с 20 повече са ранените в инциденти на пътя. За отчетния период най-много са катастрофите, станали на територията на град Видин. В тази връзка с предложение за допълнително обезопасяване на един от най-натоварените участъци в града излезе областният управител инж. Цветан Асенов.

"Част от ул. "Цар Александър II" във Видин може да бъде допълнително обезопасена, като двупосочното движение бъде разделено с платна или със стоманобетонови елементи. От фирмата, изграждаща Дунав мост 2, в неофициални разговори са поели ангажимент да предоставят такива стоманобетонови елементи, които ще останат след завършването на новото транспортно съоръжение",
обясни началникът на сектор "Пътна полиция" Видин Красимир Живков.

Идеята е по този начин да се намали скоростта и да се ограничи безконтролното пресичане на пешеходци. Областният управител инж. Цветан Асенов обяви, че ще започнат разговори с Община Видин за финансова помощ за осъществяването на ремонта.

Поставянето на мантинели в средата на уличното платно в района на Регионалната здравна инспекция Видин преди няколко години доказа ефективността на мярката- кръстовището, наричано от видинчани "убиец", не е вземало повече жертви след реконструкцията. Сега проблемът там е от друг характер, при това е много лесно решим, ако общинската администрация реши да си свърши работата:

Заплахата, която грози пешеходците, тръгнали да пресичат на кръстовището между Регионалната здравна инспекция, старата болница и Енергото във Видин, идва от липсата на видимост- в ъгъла на градинката пред РЗИ растителността и тази година стана толкова висока, че се превърна пак в зелена стена. Пешеходците, които трябва да пресекат улица "Михаил ІІІ Шишман" (видинчани си я знаят като "Шарампоя"), разбират идва ли превозно средство отляво чак когато стигнат в средата на уличното платно... Буквално всяко пресичане на това място си е като руска рулетка. Десетки видинчани, които отиват на работа и се връщат по този път, рискуват всеки ден.

От тук през учебно време всеки ден минават децата за училище "Петко Р. Славейков", ГПЧЕ "Йордан Радичков" и градското ученическо общежитие. Това е мястото за пресичане и на хората с велосипеди, които ползват градската велоалея, започваща точно от тази част на Градската градина. А колко са тези, които ежедневно идват в болницата и/или РЗИ?...

Решението е просто- подрязване на храстите и дърветата, за да се осигури видимост за пешеходците към улица "Михаил ІІІ Шишман".
И през миналата година РАДИО ВИДИН в поредица от репортажи заяви проблема. Тогава от Община Видин обещаха, че ще бъде сформирана и изпратена комисия да провери на място. След огледа обаче се извъртя още една година- пак е лято, храстите пак са зелени и видимост към Шарампоя пак няма... Нямаме нищо против пак да бъде извършен оглед от поредната комисия. Важното е да има бърз резултат, за да няма пострадали пешеходци.
По публикацията работи: Екип НОВИНИ

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 юли 2024 година

Аптечки  за безплатно ползване поставиха във Вършец.  Идеята е на местния аптекар Невяна Георгиева и се осъществява със съдействието на Община Вършец, която закупува и монтира кутиите. Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата..

публикувано на 01.07.24 в 18:00

Тръгна подписка срещу изграждането на хранилище за ядрени отпадъци в село Сумер

Подписка против изграждането на хранилище за ядрени отпадъци стартира в Монтана. Според информацията вариант за съхранението на високоактивни ядрени отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" е село Сумер . Жителите на Сумер са притеснени, че в района на селото може да се съхраняват отпадъци от работата на ядрената централа в Козлодуй. Според бившия кмет на..

публикувано на 01.07.24 в 16:56

В Мездра ще бъде извършена дезинсекция срещу комари

При подходящи метеорологични условия на 2 юли (вторник) от 21:00 часа ще бъде извършена дезинсекция с топъл аерозол срещу комари на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на гр. Мездра , съобщават от общината. За обработката на площите ще се използват биоцидни препарати, които са разрешени за употреба от Министерство на..

публикувано на 01.07.24 в 15:25

Творци от Северозапада участваха във форум на съюза на писателите

Творци от Северозападна България се включиха в годишното отчетно събрание на Съюза на българските писатели (СБП). Редовният форум се проведе преди дни в сградата на Съюза на българските художници (Столичната галерия „Шипка“ №6). Регионът беше представляван от Галина Ганова от Враца и Юлий Йорданов от Лом. Докладът на Управителния..

публикувано на 01.07.24 в 15:02

Кметът на Градец продължава да дарява пари на новородените бебета в селото

Кметът на видинското село Градец Илия Томов продължава да дава по 200 лева на бебе , родено от жители на населеното място. Седем бебета са родени в Градец от началото на годината, каза  Силвия Каменова , служител на кметството. "В момента по моите спомени е четвърто дете, иначе са седем за година. Имаме едно бебе, родено в Германия и като се..

публикувано на 01.07.24 в 14:51

Започна приемът на заявления за енергийни помощи

Започна приемът на заявления-декларации за отпускане на енергийни помощи за предстоящия отоплителен сезон. Заявленията могат да се подават до 31 октомври, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Видин Венцислав Боянов : "Подават се на място в дирекциите "Социално подпомагане" или в специално организирани за целта приемни...

публикувано на 01.07.24 в 14:33

Синодът трябва да назначи наместник на Видинската епархия

Предстои да бъде назначен наместник на епархийския престол, след като Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх. За целта Епархийският съвет трябва да извести писмено Светия синод, каза отец Владимир Велков от Видинската митрополия. "Процедурата по устава на Българската православна църква е такава, че като се..

публикувано на 01.07.24 в 13:31