Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови екопътеки, пешеходни мостове и места за отдих сред природата изграждат в Долни Лом

Приключва строителството на новия пешеходен мост над р.Лом при с.Долни Лом. Парите за построяването му са осигурени от бюджета на Община Чупрене.

Предвижда се съоръжението да стане част от маршрута на нова екопътека в региона.

Има идея да се построи още един пешеходен мост под селото, на около 2-3 км.

 

"Няма организирани туристически посещения на обекти в Долни Лом. Засега туристите само минават през селото. Имаме идея да развиваме туризъм като открием екопътеки към пещерите Леви и Десни Сухи печ, на водната пещера Водни Печ", каза за РАДИО ВИДИН кметският наместник на Долни Лом Михаил Михайлов.  

В селото се строи и Кът за отдих в местността "Водни дол". До края на годината ще бъде изграден още един между селата Долни Лом и Средогрив. 

Втората тема в днешното издание на "Еко Свят" е масовото изкачване на връх Миджур. 114 човека се включиха в 23-то организирано покоряване на първенеца на Западна Стара планина. Групата стигна до върха за 4,5 часа по най-трудния маршрут- Пътят на мъчениците, както го наричат планинарите. На върха видинският любител фотограф Богомил Петров постави 997-ата си фотоизложба. Проведе се и конкурс "Мис и мисис Миджур 2012".

"Преходът е дълъг, но удоволствието от красотата на природата, която те заобикаля, е несравнимо. По пътя към върха при хубаво време ясно се виждат 12-те извора на р.Лом. Всеки участник може да се подкрепи с горски малини, къпини и боровинки по пътя", каза за РАДИО ВИДИН председателят на екокомисията към Туристическо дружество "Бонония" Видин Богомил Петров.

Третата тема в предаването засяга спорните моменти в Закона за управление на отпадъците, които предизвикаха продължителни дебати преди окончателното му приемане.

"Имахме сближаване в някои от позициите. Успяхме да намалим размера на банковите гаранции и в момента за фирмите те са 25 000 лева и по 5 000 лева на площадка. Другите спорни моменти бяха свързани със забраната физически лица да предават отпадъци от черни и цветни метали и със задължението всички сделки да се извършват по банков път. Това са едни от най-тежките рестрикции в закона. Това, което успяхме да издействаме, е тези промени да влязат в сила с 2-годишен отлагателен срок", коментира Петър Кичашки, представител на Асоциацията на рециклиращата индустрия.

Нормативният акт има две основни цели: през 2020 година в България да се рециклират 50% от домакинските отпадъчни материали и МОСВ заедно с МВР да създадат предпоставки за прекратяване на кражбите на черни и цветни метали.

Според Петър Кичашки и двете основни цели няма да бъдат изпълнени, защото не са посочени реалните механизми, по които това трябва да се случи.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40