Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински инспектори във Видин започнаха проверки на собствениците на домашни кучета

За всички населени места на територията на община Видин таксата за собствениците на домашни кучета е 10 лева. Служителите на отдел "Общински контролен инспекторат" са започнали засилени проверки на местата, където стопаните разхождат домашните си питомци. Засега няма глобени, защото инспекторите само запознават гражданите с условията и реда за отглеждане на кучета в домашни условия.

Местата за свободно разхождане на домашни кучета във Видин са:
-Районът между крепостта "Баба Вида", спортното стрелбище и пътя до бившото поделение 22760;
-Районът между ул. "Цар Александър II", Колодрума, ж.п.прелеза и ресторанта в началото на Крайдунавския парк;
-Зелените площи на ул. "Плиска"- от ул. "Широка", между "Зърнени храни" и школата за шофьори;
-Районът на паркинга за панаира между ж.п. прелеза, ул "Екзарх Йосиф" и ул. "Плиска";
-Районът между бул. "Панония" и Редута, след бл.11 на ж.к. "Панония".

"За първите 6 месеца на годината са направени 50 проверки от служителите на отдел "Общински контролен инспекторат". От 9 юли до 10 август са правени проверки всеки ден, като сме се съобразявали с времето, през което се разхождат кучетата. Регистринани са дребни нарушения и затова са хората са предупреждавани- за да знаят какво трябва да правят. Не сме глобявали. Проверките ще бъдат постоянни. Очакваме да бъдат назначени още служители от 1 септември", каза за РАДИО ВИДИН началникът на отдел "Общински контролен инспекторат" Тодор Мицев.

72 са регистрираните до момента кучета в Община Видин. Собствениците, които не са декларирали своите питомци и не са платили годишната такса, както и тези, които не спазват Наредбата за реда на притежаване и отглеждане на домашни кучета, ще бъдат санкционирани. Глобите са в размер от 20 до 200 лева- безмилостни са от Инспектората.

Втората тема в предаването днес е опазване и възстановяване на застрашени видове и местообитания на територията на Природен парк "Врачански Балкан”.

"Оборудвахме семенна банка за съхранение на ценни семена от растителни видове, които са важни за биологичното разнообразие на парка. Изградихме доброволческа мрежа за участие в дейности по опазване на биологичното разнообразие. Правим и много срещи по училища с деца, раздаваме им материали и прожектираме филми"- каза за "Еко Свят" по РАДИО ВИДИН главният специалист по устройство и уредба на парка инж. Цветан Цветков. Изградена е материално-техническата база "Горски дом", подобрено е състоянието на 5 европейски значими местообитания и на над 20 застрашени вида на територията на парка.

Третата тема е посветена на река Дунав. За риболова на "бучка" и за страстта към природата разговаряме с един от най-запалените и дългогодишни местни рибари- Евгени Попов.

"Добрият рибар трябва да познава водоемите, да знае къде има риба и как да я извади. В Дунав вече няма риба. Случва се с дни да не хвана нищо.Това могат да го кажат и другите рибати, които хвърлят мрежи и нищо не изкарват. Което показва, че реката не се зарибява. По-рано имаше рибарници в бившия Ловен парк, в които се отглеждаше зарибителен материал. Сега никой няма интерес към тази река", споделя с болка Евгени Попов.

По мнение на рибари, в река Дунав вече рядко се лови толстолоп и бял амур. Преобладават платика, деверига и скобар, които се ловят на мамки- в мрежи с хляб или кюспе.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50