Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит рожден ден! Нека те има!

Понеделник е. Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- си говорим с Васил Найденов. По-малко ще говорим ние, повече той. А най-вече ще слушаме негова музика.
 
Каквото си казахме с Васил Найденов, казахме си го на Видинския панаир. Някои от вас ще възроптаят- големият Васил Найденов и панаир! Парадоксално! И е така, и не е съвсем така. Защото не е ли за нас- средностатистическите българи от Северозапада- целият живот един панаир? Шарен, шумен, евтин... И нека си признаем, че ако Васил Найденов дойде в нашия край с полагащата се на славата му тежест, то колко ли ще трябва да струва билетът за негов концерт и колко ли от северозападните хора щяха да могат да си позволят лукса го видят... А той дойде и изпълни с мощта на своя талант празната панаирна сцена. Само в компанията на двете си чаровни беквокалистки. С усмивка отигра техническите "фалчета". Пеейки се разходи сред публиката, без да се притеснява от прашната панаирна поляна. Пя заедно с публиката и по желание на публиката. Елегантен, естествен, отдаден на своето изкуство. И всички, които под открито небе заедно с него пяха "Сигурно" и "След края на Света", бяха за час време на една друга планета- нежни, любящи, щастливи...

Поговорихме си с българската легенда след края на концерта. На открито, в атмосферата на започналия традиционен видински панаир. Секунди след като певецът слезе от сцената, отвсякъде ни притисна смесица от разнородни музикални стилове, която натрапчиво се опитваше да заглуши разговора ни и рязко ни приземи от високото изкуство в първичния хаос на преобладаващите днес музикални предпочитания... Нямаше как разговорът ни с него да не тръгне от няколкото технически фала, които по ирония на случая станаха точно по време на песента "Казано честно всичко ми е наред..."
 
И докато тонтехниците се опитваха да съживят мъртвите микрофони, Васил Найденов пя акапела по желание на публиката и бе готов дори да рецитира стихове... И така- докато микрофоните един по един "оживяваха", за да може артистът да се върне в предварителната програма. Оказа се обаче, че за Васил Найденов повредите в техниката са част от чара на живото шоу:

"На сцена какво ли не ми се е случвало... Лошото е, че младите изпълнители нямат възможност да пеят "на живо". Те и без това не пътуват много по концерти. Имат две-три изяви пред публика годишно и ако и на тях не пеят "на живо", то кога?... Все още понятието "жив звук" за съжаление е чуждо на много изпълнители. А ние сме свикнали на всичко. Преди години се пееше само "на живо". Както казва Богдана Карадочева- думата певец все пак идва от пеене!..."

Васил Найденов- директен, откровен, усмихнат. Поговорихме си с него и за песента "Невъзможна любов"- дует с Катина, която неотдавна изпълни кавър на неговата култова песен "Сбогом, моя любов". Васил Найденов е автор на текста и съкомпозитор на песента. Певецът има уникален усет за избор на изпълнители, с които създава дуети и песните винаги стават хитове, независимо дали са балади или денс парчета, като летния хит "Моя е", която изпълняват заедно с Ивайло Колев. А докато си говорихме за дуетите и партньорствата на сцената, той пак и пак подчерта:

"Влизаш в Италия, например- и слушаш италианска музика. В момента, в който влизаш в Гърция- гръцка музика. А ние? Преди години задължително трябваше по радиото да слушаме руска музика, а сега- англоезична... Истината е някъде по средата. Трябва да има баланс. Трябва да има разнообразие. И трябва да има българска музика!"

Такава се получи моментната снимка на Васил Найденов в "Калейдоскоп" днес- на рождения му ден- 3 септември. Какво да пожелаем за празника на човек, който с всяка своя песен осветява душите ни? Нека му пожелаем да го има! Да го има в живота ни винаги!

Малко биографични данни от bg.wikipedia.org:
Васил Найденов е роден на 3 септември 1950 година в София. През 1973 година завършва Естрадния отдел на Музикалната академия, специалност пиано. Първото признание идва през 1979 година, когато печели Първа награда на фестивала "Златният Орфей" и "Балкантон" пуска първата му самостоятелна плоча. Песента от филма "Адаптация" става "Мелодия на годината". От тук нататък почти всяка негова песен става хит: "По първи петли", "Откровение", "И утре е ден", "А дали е така", "Любовта продължава", "Сбогом, казах", "Телефонна любов", "Чудо", "На море", "Огън от любов", "Сигурно", "Тишина"...

Но докато чака своя звезден миг, Васил Найденов работи като пианист и вокалист десет години. През 1969 година е в "Златни струни", които после стават "Сигнал". В началото на 70-те за кратко време се включва в оркестъра на Бисер Киров. После влиза в "Диана Експрес" и изпява "Синева"- това е първата песен, която му създава известност като певец. Последната група, преди началото на соловата му кариера, е "Тангра".
По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона": "..., а някой кара колело"

  Световен ден на велосипеда е. Тъкмо повод да се върнем, поне мислено, към това любимо занимание- карането на колело. А ако колоезденето е ваша страст, може би знаете, че то отлично се съчетава със слушането на музика. Особено на песни, посветени на велосипеда.  Оказа се, че велосипедът- тази страст, удобство, спортно хоби- вдъхновява много групи и..

публикувано на 03.06.24 в 09:00

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40