Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Места за паркиране и нови детски площадки искат видинчани

Жителите на комплекс "Александър Стамболийски" във Видин са изпратили писмо до Общината, в което пишат, че са заложници на общински недомислия от предходни години. И дават пример- изградените гаражи на мястото на открития паркинг между блоковете. В писмото пише още, че комплексът няма архитектурен план. В резултат на това живеещите там са принудени да се предвижват с колите си по тротоарите- непосредствено до входовете на блока, и да паркират между дърветата върху затревените площи, където играят децата им.

Проверихме на място каква е ситуацията. Блокът е голям, с много входове и много хора. Намира се до кръстовището на "Къщата с куклите". Има две детски площадки- в началото и в края на блока. И двете са строени отдавна - всички съоръжения са от метални конструкции, а пясъчници вече няма. Пред входовете са останали тук-там пейки.

"Децата ни няма къде да играят. Даже и по тротоарите минават коли. Има хора, които имат по 2-3 гаража и ги ползват за складове, а колите си паркират в тревните площи", коментираха съседи пред блока.

Хората припомниха, че гаражите са разпродадени още по времето на кметския мандат на Иван Ценов, като клетки са продавани и на обитатели на съседни блокове. Това пък затруднява живеещите в бл.6- те няма къде да паркират колите си и сега спират между дърветата, където преди години е имало тревни площи.

В писмото до Община Видин и Общинския съвет майките от бл.6 на ж.к. "Александър Стамболийски" искат да бъдат изградени нови детски площадки пред два от входовете - "Б" и "Н", които да отговарят на всички изисквания за безопасност на децата. Според майките остарелите метални съоръжения за игра на децата са опасни и трябва да се премахнат.

При нашата репортерска проверка стана ясно също, че някои от гаражите все пак са законни- с редовен нотариален акт за собственост.

Писмото е заверено с имената и подписите на 167 човека.

Исканията на хората от квартала бяха разгледани на заседание на постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма. Членовете на комисията коментираха, че трябва да се изпрати писмото до главния архитект, за да се запознае с проблема и изразиха учудване, защо, когато са строени гаражите, не е имало възражения. След обсъждането те дадоха положително становище. Така искането на живеещите в бл.6 на ж.к. "Александър Стамболийски" беше допуснато до заседание на Общински съвет Видин. Изпратено е и до кмета на Общината за становище.

Втората тема в "Еко Свят" е отбелязването за 11-та поредна година на Деня на видинската екология.

"Целта на този ден е да покажем на видинчани, че екологията трябва да е във всеки един от нас",

обясниха организаторите от Еко комисията и Клуба по алпинизъм и спелеология към Туристическо дружество "Бонония".

Фотографът и председател на Еко комисията Богомил Петров показа 998-ата си фотоизложба, посветена на различните еко инициативи, провеждани през годините.

"Най-впечатляващата проява през тази година е еко конкурс, на който бяха показани 729 произведения и снимки. На него се отличи Мария Венелинова. Тя получи специалната награда и сега е втора в десетката "Млади видински еколози", разказа Богомил Петров.

Два видински еко клуба организирано участваха в отбелязването на Деня на видинската екология- "Зеленият Видин" към ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и Еко клуб към ПГОХ "Михалаки Георгиев".

"По пътя от училище до тук събирахме боклуци. Добър урок за това, че не трябва да изхвърляме боклука си безразборно. Видинчани трябва да се научат да уважават труда на еколозите", сподели Цветомир Нинков, ученик от 10 Б клас и член на "Зеленият Видин" към "Проф. д-р Асен Златаров" .

Празникът се проведе със съдействието на Община Видин, Регионалния инспекторат по образованието, Видинската света митрополия, организации и фирми.

Архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм "Св. Димитър" във Видин, връчи наградите на победителите в конкурса за есе на тема "Видин - моят град - мостът". В групата до 15 години, жури от членове на Туристическо дружество "Бонония" определи най-добрите писмени работи и класира на първо място Калоян Тодоров- ученик от 6 клас на ПМГ "Екзарх Антим I". Втората награда получи Цветина Александрова от 6 клас на ОУ "Иван Вазов", а третата отиде при Екатерина Живкова от СОУ "Любен Каравелов". Отличени бяха още 4 възпитанички на ОУ "Епископ Софроний Врачански"- Зоя Колева, Сийка Галинова, Лаура Сашкова и Кева Галинова. В групата до 20 години на първо място беше класирано есето на Радина Стоянова, ученичка в ГПЧЕ "Йордан Радичков".

"Темата е злободневна, касае нашия град и неговото развитие. Всички забелязваме, че все повече хора търсят работа и препитание в по-големите градове и в чужбина. Затова реших да се включа в конкурса", каза за РАДИО ВИДИН победителката Радина Стоянова.

В групата над 20 години журито даде първата награда на поетесата Диана Сиракова. Специална грамота получи видинчанинът Митко Тошев- за засаждането на 80 000 дръвчета в Канада. Отличени бяха и 10-те млади еколози на град Видин. Това са: Георги Любенов, Мария Венелинова, Роберта Николаева, Калоян Тодоров, Беатрис Стилиянова, Венцислав Вилиянов, Християн Росенов, Мария Уан, Александра Калоянова и Даяна Анатолиева. Полина Георгиева от ПМГ "Екзарх Антим I" стана "Лице Българка Северозапад 2012".

Третата част от предаването е посветена на красотата на Западните Родопи. За скалния феномен "Чудните мостове" разказа видинчанинът Владимир Ванков. Заедно със семейството си това лято са направили туристическа обиколка из забележителностите в Родопите.

"Чудните мостове" са се образували вследствие ерозионната дейност на пълноводна в миналото река, която е преобразувала пукнатините в мраморите в дълбока водна пещера. Предполага се, че таванът й се е срутил и така са се образували мостовете.

"До скалните образувания се стига по тесен, криволичещ път между скалите. От тях на места бликат извори. Водата е толкова студена, че човек не може да си държи ръцете под нея. На мостовете ни посрещнаха със звуците на родопска гайда. А за любителите на силните усещания алпинисти предлагат спускане с въже", разказа Владимир Ванков.

По публикацията работи: Йорданка Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50