Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

18 ноември - Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия

Всяка трета неделя на месец ноември се отбелязва като Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Тази година календарният ден за възпоменание е 18 ноември.

"Нека в този ден отдадем нашата почит към паметта на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Нека бъдем по-внимателни и толерантни едни към други независимо дали сме зад волана или на пешеходната пътека.", каза на пресконференция днес комисар Ваньо Димитров, началник отдел "Охранителна полиция" към ОД на МВР-Видин.

Девет души (седем мъже и две жени) на възраст от 20 до 69 години са загинали при катастрофи на територията на област Видин от началото на 2012 г. През последните 5 години по пътищата на област Видин при катастрофи са загинали общо 77 човека, ранените са над 370.

С писмо до Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, ОД МВР-Видин е отправила молба имената на загиналите при катастрофи, станали от началото на тази година в област Видин, съгласно църковните канони, да бъдат споменати в неделя в църковните храмове в града.

Комисар Ваньо Димитров прикани на 18 ноември всички граждани да се замислят за опасностите в пътното движение и как да се предпазим от тях. Да си припомнят за тежките злополуки, които са се случили с тях, техни близки и приятели и да си дадат сметка кога преди злополуката и от кого не е било направено навреме вярно действие, за да бъде предотвратено нещастието.

Във връзка с отбелязването на Световния ден за възпоменание за жертвите от пътнотранспортни произшествия, областният управител на област Видин инж. Цветан Асенов призовава всички жители на област Видин да почетат паметта на хилядите хора, загинали по пътищата на страната.

За отбелязване на Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия, на редовните църковни служби, които ще се проведат от 10.30 ч. на 18 ноември в катедралния храм "Св. великомъченик Димитър Солунски", Митрополитски храм "Свети Николай Чудотворец" и църквата "Света Петка" в гр. Видин, поименно ще бъдат споменати загинали при пътнотранспортни злополуки в Област Видин през последните години, съобщиха от Областната администрация.

По инициатива на Областният управител на област Монтана, на 18 ноември от 11.00 часа в храм "Св. св. Кирил и Методий", Монтана ще бъде отслужена панахида в памет на жертвите от пътнотранспортни произшествия от Негово Преосвещенство Величкий епископ Сионий.

В Берковица от 11.00 часа Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан ще отслужи панахида в храм "Рождество Богородично". Инициативите по повод отбелязването на този ден в Берковица ще продължат с концерт от 12.00 часа, на който своята съпричастност ще изкажат фолклорни групи от общината.

На територията на община Лом днес бе почетен Световният ден за възпоменание с едноминутно мълчание във всички училища. На 18 ноември в храм "Успение Богородично" ще бъде отслужена и панахида.

В Чипровци и Бойчиновци също ще бъдат отслужени панахиди в памет на жертвите, които ще започнат от 9.00 часа в православните храмове на тези градове.

В храм "Св. Георги" във Вършец панахидата ще започне в 12.00 часа и ще посрещне гостите и жителите на курортния град, които ще почетат паметта на жертвите в пътнотранспортни произшествия.

Специализирана полицейска операция под надслов "Валя" ще се провежда в дните около Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия, съобщи ст. инспектор от "Пътна полиция" Враца Станислав Начев. Операцията е национална, като екипите ще бъдат разположени в районите на пешеходни пътеки, където съществува повишен риск от произшествия с пешеходци. Ще се извършва контрол с автоматизирани заснемащи системи.

По публикацията работи: Екип НОВИНИ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музеят във Враца организира образователна игра за деца

Регионалният исторически музей (РИМ) във Враца продължава с активностите за деца през това лято. За утре, 9 юли, е предвидена образователната игра "Рисунките и символите на праисторическия човек" . Тя е подходяща за деца на възраст от 8 до 13 години. Повече за летните активности разказа Тихомир Машов , завеждащ отдел "Музейни образователни..

публикувано на 08.07.24 в 14:00

Улица във Видин все още е без асфалт въпреки множеството сигнали

Живущи на улица „Константин и Фружин“ във Видин вече 40 години чакат да бъде асфалтирана. Отправяли са многобройни сигнали до Общината, но досега резултат няма. "Не можем да си отворим прозорците. Не може да се диша. Като легнеш да спиш, дишаш пепел... Аз живея на ъгъла. Като духне вятър, става страшно... Имаше моменти, където с количката не..

публикувано на 08.07.24 в 13:00

Баща и син нападнаха полицаи в село Долно Церовене

Баща и син от ломското село Долно Церовене са задържани за възпрепятстване на полицейски служители да изпълнят служебните си задължения, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. На 6 юли от телефон 112 постъпил сигнал за унищожаване и повреждане на лек автомобил пред частен дом в селото, който бил посетен от двама служителите на..

публикувано на 08.07.24 в 12:07

Предстои дезинсекция срещу комари в Мездра

Обработка срещу комари ще бъде извършена тази вечер в Мездра . Дезинсекцията ще е с топъл аерозол на тревната, храстовата и дървесната растителност на територията на града. Първоначално пръскането трябваше да бъде извършено на 2 юли, но поради неблагоприятните метеорологични условия беше отложено. За обработката на площите ще се използват биоцидни..

публикувано на 08.07.24 в 12:00

Соларна система ще намали разходите за ток на Община Монтана

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лева, за да намали разходите си за електрическа енергия. Съоръжението се монтира на покрива на ниската част на сградата на местната управа. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни метра. Системата е от 100 киловата с батерия за съхранение от 150 киловатчаса, поясни..

публикувано на 08.07.24 в 11:40

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в електроенергийната система

На 8 юли в 9:07 часа шести енергоблок на атомната централа беше включен в националната електроенергийна система, съобщават от АЕЦ "Козлодуй". Блокът бе спрян на 15 юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани в процеса на експлоатация неизправности на маслената система на блочния трансформатор 24/400kV (неядрената част на блока),..

публикувано на 08.07.24 в 10:40
Снимката е илюстративна

Ръст на горските пожари отчита Северозападното държавно предприятие

Има сериозен ръст на пожарите и на засегнатите площи на територията на Северозападното държавно предприятие (СЗДП) – Враца от началото на годината, спрямо същия период на миналата, съобщиха от държавното ведомство. През първото полугодие на 2024-а са регистрирани 41 пожара, които са засегнали 5 400 декара. През 2023 г. пожарите са били..

публикувано на 08.07.24 в 10:07