Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Издават карти за паркиране на хора с увреждания

Представители на Община Видин обсъдиха с НПО и социални институции проектонаредба за престой и паркиране на превозни средства, управлявани или превозващи лица с увреждания.

"Такава наредба трябваше да бъде приета още със старта на "Синята зона". Според Закона за движение по пътищата и Закона за хората с увреждания всеки обществен паркинг трябва да има определен брой места за хора с увреждания. Добре е, че от Общината ни извикаха на разговори и се съобразиха с нашите предложения и забележки"- каза Даниел Дамянов от Сдружение "Достоен живот" във Видин.

Проектонаредбата предвижда на хората с увреждания, които отговарят на условията, да бъде издавана карта, съобразена с европейските изисквания. На нея ще има актуална снимка на притежателя, ще бъдат изписани трите му имена, контролен номер на автомобила, срок на валидност и номер на документа в регистъра на редовно издадените карти. В самия регистър пък ще се отбележат номера и датата на издаване на експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК.

В 14-дневен срок от публикуването на проектонаредбата на интернет-страницата на Община Видин, заинтересованите лица могат да дадат своите идеи и становища по проекта на Наредбата, като ги депозират в Центъра за информационно обслужване на общината. След това документът ще бъде внесен за разглеждане в Постоянните комисии на Общинския съвет. Очаква се на следващото заседание на местния парламент в края на месец декември той да бъде гласуван, съобщават от общинската пресслужба.
По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Машинист е задържан за инцидента с локомотив в Лом

Машинист е заподозрян за извършител на повредата на маркучите на спирачната система на локомотив на жп гарата в Лом на 1 юни. Мъжът е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването продължава. Под ръководството на Окръжната прокуратура в Монтана за няколко дни полицаите от Лом установиха извършителя. Това е машинист с..

публикувано на 05.06.24 в 16:24

Обвиняем за телефонна измама в Монтанско отива на съд

Районна прокуратура – Монтана предаде на съд 30-годишен мъж, обвинен в телефонна измама .  Разследването по делото е започнало след постъпил сигнал в полиция за измама на възрастен мъж. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства за извършено престъпно деяние. Към декември 2022 г. 85-годишният мъж живеел със съпругата си в..

публикувано на 05.06.24 в 16:09

Полицията задържа заподозрян за срязаните спирачки на локомотив в Лом

По информация на БНР вече има задържан за повредата на маркучите на спирачната система на локомотив в Лом. Инцидентът стана в ранните часове на 1 юни около 04:30 ч. на гарата в Лом. Повреден е бил локомотив, като е счупено предното му стъкло и са прерязани с остър режещ предмет пет маркуча от пневматична машина, захранващи спирачките. В резултат..

публикувано на 05.06.24 в 15:22
Явор Цанев и Александър Цонков

Гост-автори ще участват в "Базар на книгата" в Мездра

Едни от специалните гости на "Базар на книгата" в Мездра на 22 юни ще са авторите  Александър Цонков и Явор Цанев , съобщават организаторите на инициативата.  Александър Цонков  е роден в Сливен. Завършил е френска паралелка в ГПЗЕ "Захари Стоянов", а след това специалностите „Туризъм“ и „Маркетинг“, съответно като бакалавър и магистър в УНСС в..

публикувано на 05.06.24 в 15:16

Седмокласници посетиха СУ "Цар Симеон Велики" във Видин в Деня на отворените врати

Ден на отворени врати се проведе  в СУ "Цар Симеон Велики"  във Видин. Седмокласници от Основните училища "Иван Вазов" и от "Любен Каравелов" в града имаха възможност да разгледат кабинетите по природни и хуманитарни науки, да се запознаят с тяхната мултифункционалност и да разгледат базата на учебното заведение.   "Сега отиваме към..

публикувано на 05.06.24 в 15:08

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32

Фестивалът "Пъстра огърлица" във Вършец посреща гости от 5 държави

Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" ще се проведе на 22-ри и 23 юни във Вършец. Това ще е десетото издание на форума, който е част от културната програма на града. Целта е популяризиране на културните традиции на страната и танцовото и музикално изкуство, каза Даниела Лилова , специалист "Туризъм" в Общината и организатор на фестивала...

публикувано на 05.06.24 в 14:30