Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пъдари с оръжие да вардят в селата искат управници

Как се спарвят хората по селата с кражбите и могат ли доброволните отряди да помогнат за охраната им? Това е днешната тема в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН.

Апаши изправят всяка нощ на нокти хората от селата и малките градове. Заради липсата на патрули, възрастните стават жертва на крадци, които ги пребиват заради пенсиите им. Кметовете твърдят, че са безсилни и търсят помощ от държавата и хората. Освен че пазят къщите на възрастните хора, доброволците, събрани от кметове, помагат и при аварии и наводнения. Доброволни отряди, които дебнат вечер за бандити, има в почти всички по-големи села и малки градчета. Какво е положението в Северозападна България? Да се върнем година и половина назад. Тогава във видинското село Черно поле всекидневно се случваха кражби и безчинства. Повечето от извършителите на престъпленията там са малолетни и непълнолетни, затова прилаганите мерки се оказват неефективни. Съвсем пресен случай от същото това село- трима жители са задържани преди два дни с полицейска мярка за срок до 24 часа. Установено е, че 19- годишен младеж и две момчета- на 16 и 17 години, чрез счупване на прозорец са влезли в частен гараж в селото и са извършили кражба на лек автомобил. По случая е образувано досъдебно производство.

© Снимка: ОД на МВР Видин

      Преди дни, видинската полиция иззе от дома на задържан множество битови вещи, обект на посегателства в с. Новоселци.
"Възрастта на хората в селото не позволява да сформираме отряд. Разчитаме изцяло на полицията. На 80% от кражбите са разкрити. Не можем да разчитаме на младите хора, които живеят в селото, защото майките и бащите им се занимават с кражби. И така, техните деца продължават тази традиция. Още като са малки ги залавят, че крадат пиленца, кокошки и с възрастта им кражбите стават по-големи. Когато вече няма какво да се краде, вероятно ще се изселят оттук", каза в "Посоките на делника" по РАДИО ВИДИН Тодор Тодоров, кмет на видинското село Черно поле.

Система за видеонаблюдение се бори с кражбите във врачанското село Баница. Камерите са поставени преди 4 години в населеното място. Благодарение на тях, са спрели кражбите на магазините в центъра на селото, каза кметът Любен Нинов, като не пожела да коментира, това че преди време и охранителните камери са станали обект на посегателство:

"Аз не мога да ги охранявам, трябва и мен да ме вържат за стълба, за да ги пазя. Затова сме направили така, че една камера охранява другите. Доброволческите групи, ако не са въоръжени, няма голяма полза от тях. Трябва да има общинска полиция, по двама души в едно село, униформени, за да има и респект".

Преди една година парламентът отхвърли предложения от лидера на "Атака" Волен Сидеров законопроект за доброволни формирования за обществена безопасност. Проектът беше внесен в разгара на събитията около Катуница с мотив "тежката криминогенна обстановка в страната".

"Аз съм категорично за доброволните отряди, защото това е една стара традиция в България. Навремето е имало т. нар. пъдари, които са пазели. Натоварвали са тези, които са въоръжени да охраняват продукцията в селата. Полицията това не й е работата. Опазването на благата трябва да бъде роля на самоохраната, защото полицията има доста задачи, които са й възложени със закон за опазването на реда. А собствеността трябва да се пази от друг тип формирования", е мнението на видинския общински съветник Емил Лилов от партия Атака
По публикацията работи: Екип на "Посоките на делника"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45

Димитър Петров: Политическата криза ще свърши, когато се успокои международната обстановка и се появи достатъчно добра алтернатива у нас

Започнаха консултациите при президента Радев преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство.  Първата среща на държавния глава бе с представители на политическата сила, спечелила най-голяма подкрепа на изборите, а именно - ГЕРБ-СДС . "Ще предложим правителство на малцинството с първия мандат", обяви лидерът..

публикувано на 25.06.24 в 13:15

Кои са предизвикателствата пред транспортния сектор

Пакет "Мобилност" за сухопътния транспорт включва три ключови елемента: по-добро прилагане на правилата за каботаж, командироването на служители и времето за почивка на шофьорите. Каботажът е превозът на стоки в рамките на една страна, когато се прави от чуждестранен камион, след като той е осъществил международен курс от друга страна. Едно от..

публикувано на 24.06.24 в 15:10